framboos-300x239Herken jij, dat op de momenten dat het spannend wordt je soms anders reageert dan je zou willen? Of dat je in lastige situaties soms letterlijk wordt overmand door emoties die op dat moment niet behulpzaam zijn? Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek, een verkoopgesprek of een gesprek waarin je slecht nieuws te verwerken krijgt. Je kunt er helemaal door van slag raken en de rest van de dag, of soms wel weken of maanden, uit je gewone doen zijn.

Van jongs af aan leren wij heel veel dingen. Helaas is ons weinig geleerd over hoe je met je eigen gevoelens overweg kunt. Dat hebben we vaak met vallen en opstaan zelf moeten ontdekken.

Emoties zijn patronen in je brein

Wanneer je in een lastige situatie terecht komt, gaat je brein op zoek naar een manier om daarop te reageren. Daarvoor kiest het brein vaak een manier in de vorm van angst, boosheid of een andere nare emotie. Zo ontstaat een negatief patroon. Dit is letterlijk een pad door je brein heen waar informatie van A naar B wordt doorgegeven. Door deze emotie te gebruiken was je in staat om die lastige situatie door te komen, te overleven. Je brein was daar zo blij mee dat het negatieve patroon meteen werd vastgelegd.

Nu is je brein nogal lui. En omdat deze emotie bewezen heeft dat je er mee kunt overleven blijft je brein het in stand houden. Ook al voelt het nog zo vervelend.

Train je brein

Toch kun je jouw brein eenvoudige strategieën, een stappenplan, aanleren. Waardoor je goed leert omgaan met emoties. NLP is daar heel behulpzaam in. Door NLP te leren, train je je brein namelijk op een doeltreffende manier. Dan weet je hoe je moeilijkheden op een makkelijke manier kan doorstaan.

Hoe kun je snel emoties aanpassen?

Om eerlijk te zijn, de meest snelle methode is om je lichaamshouding te veranderen. Bij bepaalde emoties die er voor zorgen dat je je slecht voelt, hoort een bepaalde lichaamshouding. Door deze snel te veranderen, onderbreek je de emotie en voel je je snel anders. Een voorbeeld: wanneer je je neerslachtig voelt, kijk je waarschijnlijk naar beneden, is je lichaam wat gebogen en zal je wellicht negatief tegen je zelf praten. Op staan en even lopen zal er snel voor zorgen dat je je anders begint te voelen.

Een andere manier is om bepaalde “triggers” te gebruiken die je een goed gevoel geven. In NLP termen noemen we dit “ankers”. Denk nu eens aan je favoriete muziek, ruik de frisse lente lucht of voel de zon op je gezicht. Ik weet zeker dat je je snel beter voelt. In onze NLP trainingen leer je verschillende manieren om je emoties snel weer te baas te zijn en de emoties van anderen op een positieve manier te beïnvloeden.

Experimenteer

Let de komende dagen eens op welke emoties je veelvuldig op een dag ervaart. Gelukkig, opgewonden, slaperig, energiekontspannen, gespannen, nieuwsgierig, afkeurend, neerslachtig of vrolijk. En hoe voelen ze. Welke sensaties voel je in je lichaam als je bepaalde emoties voelt.

Maak een bewuste beslissing om de komende dagen meer positieve emoties te voelen. Denk wat vaker terug aan de geweldige momenten in je leven, zo levendig mogelijk en onthoud hoe je je voelt. En weet dat emoties ook een signaal functie hebben. Een signaal om iets te gaan doen om je vervolgens weer goed te voelen.

Wil jij ontdekken hoe jij op een goede manier met jouw emoties om kunt gaan? Wil jij de technieken leren om jouw brein te sturen? Lees hier dan meer over de NLP Business Practitioner – de opleiding voor jouw professionele groei.

 

 

 

 

Misschien vind je deze verhalen ook interessant