Je kent het wel, het opgeluchte gevoel dat je ervaart na enkele dagen vakantie. Zou het niet heerlijk zijn als je dit gevoel zelf zou kunnen oproepen zonder effectief op vakantie te gaan?

Want hoe vaak verzucht je niet na enkele hectische weken: ‘Wat zou ik graag weer in Frankrijk zijn (of welke andere favoriete vakantiebestemming dan ook)’. Voor je het weet is het vakantiegevoel weer ver te zoeken en ga je weer mee in de waan van alle dag en verlies je de grip op je eigen agenda en offer je ongemerkt je vrije tijd weer op. Totdat je je ineens realiseert: ‘Zo wil ik het niet langer!’. Hoe dan wel??

Preventief aan jezelf sleutelen

Het feit dat je je bewust wordt van waar je mee bezig bent is natuurlijk een eerste belangrijke stap. En dan? Het antwoord schuilt in een combinatie van factoren. Het is een kwestie van experimenteren wat voor jou werkt. Je gaat net zo lang sleutelen tot jij zelf vindt en ervaart dat je lekker in je vel zit en plezier hebt in de dingen die voor jou echt belangrijk zijn én die je het liefste doet.

Welk gereedschap past bij jou?

Gezond eten, genoeg slapen, voldoende bewegen, daarvan weten we allemaal dat we het nodig hebben. Nee, we hebben andere zaken nodig om zonder stress, ofwel ontspannen, te werken. Het komt vaak aan op discipline en tijd. Innerlijk leiderschap tonen.

Tijd of prioriteit?

Respecteer je eigen tijd en ruimte. Vraag jezelf eerst eens af: Wat doe je waar en wat waar niet? In een tijd waar werk en privé meer door elkaar lopen, is het slim om daar eens over na te denken. Wil je juist wel of niet aan de keukentafel werken? Hoe kun je zorgen dat je thuisomgeving ook thuis blijft?

Neem ook echt de tijd. Weet hoeveel tijd iets nodig heeft. Automatisch zal je hierdoor een aantal zaken moeten schrappen en prioriteiten moeten kiezen. Prioriteit vergt nu eenmaal ‘tijd’ en niet kiezen is sowieso verliezen. Het leuke aan realistische lijstjes is dat je achteraf een meer voldaan gevoel overhoudt omdat je zaken hebt kunnen afwerken.

Gun jezelf ook me-time. Een hekel punt. Vaak vinden we onszelf niet voldoende waard om ons tijd te gunnen. Wanneer je dus gevraagd wordt voor die extra vergadering of er zich andere onverwachte activiteiten voordoen hebben we de neiging om onze me-time hiervoor opzij te schuiven.

Kies doelen die je inspireren

Natuurlijk kun je meer doen. Weten wat je wilt in het leven, weten waarvoor je staat, dat geeft rust. Een doel in je leven geeft richting. Geen doel hebben is als zonder boodschappenlijstje gaan winkelen: je wordt voortdurend langs alle kanten beïnvloed. Vind dus de inspiratie waarvoor je wilt gaan en wilt leven.

Welk verhaal wil je op het einde van je leven aan je kleinkinderen vertellen? Wat moet je daarvoor doen? Dit vergt dagelijks bewustzijn en oefening, maar ook het aanpakken van je uitdagingen (denk bijvoorbeeld aan je beperkende overtuigingen). Wanneer je ze niet aangaat, dan krijg je ze telkens opnieuw op je bord totdat je ze uiteindelijk oplost. Daag jezelf dus uit én stap uit je comfort zone. Alleen die weg zal je leiden tot vervulling. Tot meer plezier in je werk en leven.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant