December is de maand van verwachtingen. Sinterklaas, kerst, een nieuwjaar op komst.
Je vraagt je mogelijk af: Wat wil ik geven, krijgen, realiseren, loslaten, bijsturen of veranderen?

In dit verhaal neem ik het fenomeen verwachtingen onder de loep en reik ik je een alternatief aan voor het hebben van verwachtingen.

Verwachtingen zijn van alle (leef)tijden

We hebben ze allemaal. Jong en oud. Ieder moment van de dag, week of van het jaar. Ten aanzien van ons werk, onze collega’s, leveranciers of klanten, onze toekomst… Hoge verwachtingen, bescheiden verwachtingen óf soms helemaal geen verwachtingen. Iemand kan je verwachtingen overtreffen of je juist enorm teleurstellen.

Wat is een verwachting nu precies? 

Verwachting = de veronderstelling dat zich in de toekomst iets bepaalds zal voordoen. Je hoopt of denkt dat iets gaat gebeuren. 

En dan te bedenken dat onze mind heel dol is op het verzinnen en vervormen van onze verwachtingen. Verwachtingen zitten dus verankerd in jouw mindset. In jouw gedachten en overtuigingen.

Stilstaan bij je verwachtingen

Hoe vaak sta jij stil bij jouw verwachtingen? Ben jij bewust van jouw verwachtingen? 
Vaak sluimeren ze onderhuids en heb je helemaal niet door dat je ergens bepaalde verwachtingen van hebt. Tot het moment dat het anders loopt.

Misschien ben jij iemand die verwacht dat iedereen zich altijd aan zijn of haar afspraken houdt en overal op tijd komt. Wat als dat niet gebeurt? Raak je dan keer op keer gefrustreerd of zoek je de confrontatie met de persoon in kwestie?

Of stel dat jij hooggespannen verwachtingen hebt van een nieuwe baan en al binnen enkele weken of maanden tot de ontdekking komt dat je er heel ongelukkig van wordt. Wat dan?

Ga je door omdat anderen dat van je verwachten of dat je denkt dat ze het van jou verwachten?

Of mogelijk heb je als ondernemers iets nieuws bedacht, een product of dienst, en vervolgens blijkt dat niemand erop zat te wachten. Vond je het zelf een briljant idee, was je alleen vergeten te checken of er wel vraag naar is. Ga je dan stug door, feitelijk tegen beter weten in, of durf je jouw inschattingsfout toe te geven en je verlies te nemen?

Jouw verwachtingen vormen de bron van jouw frustratie, woede, verbittering en teleurstelling.

Jouw verwachtingen loslaten

Kortom, hoe is het voor jou om jouw verwachtingen bij te stellen? Voelt het OK om jouw verwachtingen compleet los te laten en je volledig over te geven aan jouw strategie en autoriteit? Of begint jouw mind dan gelijk te sputteren? Want het liefst zit jouw mind achter de bedieningsknoppen van jouw leven, nietwaar? Om zelf de controle te houden over jouw leven. Je mind op de achterbank parkeren, om zich enkel te amuseren, is knap uitdagend. Maar niet onmogeljik. 

Je kunt hier namelijk bewust voor kiezen. In Human Design termen – een praktisch hulpmiddel bij het nemen van al jouw beslissingen – noemen we dit experimenteren met jouw signature behorend bij jouw energietype. Het gaat er om dat je beslissingen neemt die correct zijn voor jou. Voor jouw energie. Daarmee ben je niet langer afhankelijk van de speculaties, een ander woord voor verwachtingen, van jouw mind.

Geen quick fix

Is dat een radicaal andere manier van leven, van keuzes maken? Voor velen is dat het inderdaad. Compleet, dus voor de volle 100%, durven vertrouwen op de wijsheid van je lichaam is niet iets dat wij van jongs af aan hebben geleerd. Geef je zelf dan ook de tijd in dit experiment. Human Design is geen quick fix. Je hebt tijd en nieuwe ervaringen nodig om deze andere manier van keuzes maken je eigen te maken. Om je los te maken van de conditionering die je jarenlang heeft gevormd.

Is het de moeite waard? Uit eigen ervaring kan ik volmondig ja zeggen. Maar ga het vooral zelf ontdekken! Human Design is namelijk geen geloofssysteem. Voel, ontdek en ervaar wat het met jou doet.

Wil je uitleg over jouw unieke design of begeleiding bij deze reis tijdens coaching of een opleiding? Dan begeleid ik met plezier. Lees hier verder of neem contact op voor een kennismaking.