Heb je wel eens een scheurtje gehad in je achillespees? Dan weet je vast hoe pijnlijk dat is! Vaak blijft het je zwakke plek.

Achilles is een held in de Griekse mythologie. Sterk, onkwetsbaar. Op zijn hiel na dan. Precies dáár werd hij geraakt door een pijl… en stierf.

Gelukkig gaat het nu niet over dood en verderf. Maar die zwakke plek? Die kennen we allemaal. En dan bedoel ik natuurlijk niet alleen fysiek… Elke leider, iedere professional heeft zijn kwaliteiten én valkuilen. De vraag is alleen: hoe bewust ben jij je ervan? Durf je jouw zwakke plekken onder ogen te zien? En waarom is het eigenlijk je zwakke plek?

Tijdens een van onze gesprekken zegt Josje* dat ineens. Ze is manager bij een middelgrote gemeente en ze wil graag een betere leider worden. Een verbindend leider om precies te zijn. Iemand die oprecht aandacht geeft en luistert zonder oordeel. Josje zegt: ‘Ik voel me comfortabel in mijn rol. En toch denk ik vaak na een lastig gesprek Ik ben niet in goed in verbinding maken. Precies díe gedachte staat me in de weg om iemand eerlijke feedback te geven én te ontvangen. Het beperkt me zelfs om nieuwe stappen te zetten.’ Bij Josje is deze gedachte heel krachtig. Maak kennis met de belemmerende overtuiging van Josje.

‘Je bent geen sterke leider als je niet goed verbinding kunt maken’


Wat is dat, een belemmerende overtuiging?

Een belemmerende overtuiging is iets waar je zelf in gelooft. Zó sterk dat het je beperkt of tegenhoudt. En het vreemde is: vaak ben je je er niet eens van bewust. Realiteit is wel dat deze overtuigingen je erg dwars kunnen zitten in je dagelijks leven. Ze kunnen diepgeworteld zijn in je onderbewustzijn. Met andere woorden: zonder dat je het merkt, sturen die overtuigingen jouw gedrag.

Alles wat je doet en zegt, komt voort uit wat je gelooft over jezelf.

Of het nu waar is of niet. Of het nou negatief is of juist heel positief. Want dat kan natuurlijk ook.

De mokerslag als je hem niet verwacht

Vaak word je op de meest onverwachte momenten overvallen door een belemmerende overtuiging. Zo hoorde Josje bijvoorbeeld haar directeur zeggen dat haar collega zo goed is in coachen, omdat ze altijd oprecht interesse toont in haar collega’s. Waarop Josje automatisch de conclusie trok: ‘… en ik dus niet’. Moe wordt ze ervan.

Maar hoe komt Josje aan deze overtuiging? Laten we daar eens op inzoomen. Josje heeft dus het idee dat ze niet oprecht interesse heeft in mensen. Dat idee wordt steeds aangewakkerd als ze terugdenkt aan een vervelende ervaring van vijf jaar geleden. ‘Bij een vorige werkgever verweet een directeur mij dat ik niet bereid ben om te luisteren. En dat ik het nooit tot een goede leider zou schoppen.’ Bam. Die opmerking kwam aan als een mokerslag. ‘Ik durf onderhand echt wel van mezelf te zeggen dat ik goed ben in mijn werk. Maar toch durf ik die volgende stap niet te zetten.’ De overtuiging zit dieper dan ze dacht.

Maar nu. Hoe kom je ervan af?

Er is goed nieuws. Je kunt de overtuigingen die jou beperken, ombuigen naar overtuigingen die je verstérken. Dit stappenplan helpt je daarbij!

Van beperken naar versterken in vijf stappen:

1. Ontdek welke overtuigingen je belemmeren
Krijg zicht op welke beperkende gedachten er bij je opkomen. Die wijzen je de weg naar jouw overtuigingen. Het helpt als je opschrijft wat je graag wél wilt. Denk je dan: ‘Maar dat kan niet, want…? Welke belemmerende gedachten volgen er achter de want? Welke gedachte is het meest dominant? Van welke heb je het meeste last?

2. Probeer na te gaan waar deze overtuigingen vandaan komen 
Heb je iets meegemaakt waardoor je ergens in bent gaan geloven?

3. Buig je beperkende overtuigingen om
Wat is de keerzijde van de overtuigingen die je kwijt wilt? Ofwel de positieve kant. Schrijf deze voor je zelf op.

Als voorbeeld. Josje haar beperkende overtuiging is: Ik ben niet goed in verbinding maken.
Een positieve ombuiging hiervan kan zijn: Ik ben een leider die gemakkelijke verbinding maakt.

4. Maak je nieuwe overtuigingen eigen
Het meest krachtig en effectief is om jouw nieuwe overtuiging via NLP-technieken te integreren. Dit kun je het eenvoudigst samendoen met een coach of tijdens een NLP Practitioner opleiding.

Natuurlijk kun je nu ook al beginnen. Schrijf bijvoorbeeld jouw nieuwe overtuiging op hang deze ergens zichtbaar op of zet hem in je telefoon. Let de komende tijd op bewijzen, ofwel ervaringen, waaruit blijkt dat jouw nieuwe overtuiging waar is voor jou.

5. Onderneem actie
Zolang je in je comfortzone blijft zitten, verandert er niets. Je moet zelf in actie komen. Bedenk acties die in lijn zijn met je nieuwe overtuiging. Maak met jezelf afspraken wanneer je deze acties gaat doen. Plan ze in je agenda of bespreek ze met een collega of partner. Maak gebruik van alle hulp die je kunt krijgen.

Aan de slag met nieuw gedrag

Josje wilde haar nieuwe overtuiging graag eigen maken. Daarom besloot ze om op de werkvloer elke dag actief praatjes te gaan maken met collega’s. Zo oefende ze ook het luisteren zonder oordeel. En ze experimenteert inmiddels met het vragen om hulp. Want ook daarvan ontdekte ze dat ze een stevig oordeel had: ze moest vooral zélf haar boontjes kunnen doppen. Nu ziet ze in dat hulp vragen mag! En dat ze met haar inzicht, kennis en ervaring ook voor anderen weer een waardevolle bron van hulp kan zijn. Misschien zelfs wel een rolmodel. Al moet ze aan dat laatste idee nog wel even wennen.

Wat staat jou in de weg om jezelf te zijn? Om te groeien in jouw rol als leider? Start jouw reis naar meer zelfinzicht hier

*de naam van Josje is om privacy redenen gefingeerd.


Misschien vind je deze verhalen ook interessant