”Hoi, hoe is het?” “Ja goed hoor, maar wel druk!”. Zomaar een willekeurige openingszin. Herkenbaar? Is dat ook jouw standaard antwoord? Zo ja, neem dan ondanks het feit dat je het zo druk hebt, toch even tijd voor dit artikel. Want druk zijn is namelijk helemaal nergens voor nodig. We hebben vaak meer tijd dan we denken. Waar het écht om gaat is het stellen van de juiste prioriteiten.

Natuurlijk is het helemaal niet moeilijk om je druk te maken. Zeker niet vlak na een vakantieperiode. Er ligt immers zo veel werk op je te wachten. Het is zelfs zo dat je voor veel mensen heel succesvol lijkt, als je maar druk bent. Alleen schijn bedriegt…… Je bent namelijk helemaal niet per definitie succesvol wanneer je steeds maar achter de feiten aanrent, je bent gewoon simpelweg zwak in het stellen van prioriteiten.

We hebben allemaal 24 uur, 1140 minuten of 86400 seconden per dag, zonder uitzondering. Waar het dus om gaat is dat je je vaak bezig houdt met zaken die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Met zogenaamde ‘tijdvullers’, taken die je bezighouden maar je niet vooruit helpen. Daardoor kun je vaak het gevoel hebben dat je achter de feiten aan te lopen.

Focus daarentegen, geeft je het gevoel zelf aan het roer te staan en helpt je uiteindelijk je doelen sneller en met minder moeite te bereiken. Sta dus eens stil bij wat voor jou nu eigenlijk ECHT belangrijk is. Wat is jouw missie? Wat zijn je doelen? Wat wil je bijdragen aan de wereld of waarin wil jij het verschil maken?

Wees ook duidelijker in je communicatie. Leer jezelf aan om meer to-the-point te zijn. Het is vaak helemaal niet nodig al die eindeloze vergaderingen, heen en weer gemail en al dat geapp. Als we allemaal gelijk wat duidelijker zijn in wat we willen, besparen we onszelf veel tijd en talloze vragen. Natuurlijk kun je ook de ander ook een handje helpen om meer to-the-point te komen door bijvoorbeeld te vragen: waar kan ik je mee helpen? Heldere communicatie voorkomt talloze misverstanden, ergernissen, fouten, doublures en ruzies.

Probeer jij ook alles wat je doet gelijk helemaal perfect te doen? Stop ermee! Het werkt vaak veel effectiever om het eerst gewoon te doen, en daarna pas te werken aan de kwaliteit. Als perfectionist was dit voor mij ook een enorme uitdaging. Mijn motto is nu: ‘Gewoon doen en falen bestaat niet, alleen feedback.’ Daardoor kom je ook echt sneller in beweging en bespaar je, hoe tegenstrijdig het misschien lijkt, toch weer tijd.

Maar hoe doe je dat dan, prioriteiten stellen? Zeker op die momenten dat je het overzicht kwijt bent. Die momenten dat alles haast lijkt te hebben en de dingen het liefst gisteren al af moesten zijn. Ik heb twee tips voor je:

  1. Kies een doel. Het hebben van een inspirerend doel biedt al snel uitkomst. Je doel fungeert als een soort meetlat waarlangs je alle acties, taken en vragen legt. Dragen ze bij aan het behalen van je doel, ja of nee?

Lees meer over doelen stellen in dit artikel.

Heb je jouw doel nog niet helemaal scherp én ligt er nu toch een berg werk op je te wachten dan kan het volgende je helpen.

  1. Stel jezelf bij iedere actie, verzoek of taak die op je afkomt de vraag: Moet ik dit nu doen? De truc bestaat eruit dat je jezelf deze vraag vijf keer stelt en daarbij de klemtoon steeds op een ander woord legt.

LET OP: Beantwoord je de eerste (of een volgende) vraag met nee, dan hoef je de overige vragen niet meer te beantwoorden. Je kunt dan de taak naast je neerleggen of aan een ander overlaten.

  1. Moet ik dit nu doen? Is het een uit te voeren actie? Of is het informatie? Moet er überhaupt wat gedaan worden? Waarin ligt de oplossing, in het handelen of juist in het niets doen?
  2. Moet ik dit nu doen? Ben jij de beste persoon om dit te doen? Of kan iemand anders het misschien beter doen, omdat hij/zij meer tijd heeft of wellicht meer kwaliteiten heeft voor die specifieke klus? Kun je de taak delegeren?
  3. Moet ik dit nu doen? Of is er misschien ook een andere oplossing mogelijk? Wellicht is die andere oplossing wel veel effectiever?
  4. Moet ik dit nu doen? Welke prioriteit heeft de taak dat het nu moet? Wat zou er gebeuren als je het later zou doen of misschien wel helemaal niet? Veel taken lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Kan het een weekje wachten?
  5. Moet ik dit nu doen? Hiermee bepaal je de urgentie van de taak. Is het echt nodig dat het gedaan wordt?

En zeg nu eerlijk, wat is het ergste dat er kan gebeuren wanneer je iets niet doet? Mezelf dat afvragen helpt mij onmiddellijk om het in een ander daglicht te zetten.

“Bezig zijn is niet het doel; je doelen bereiken wel!”

Heb jij nog andere waardevolle tips? Deel ze dan hieronder.

Of heb je behoefte om jouw doel helder te krijgen of wil je leren hoe je effectiever kunt zijn in jouw communicatie? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Ik help je graag verder jouw weg te ontdekken om op eigen kracht groei te realiseren.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant