Wat dacht jij toen je hoorde, zag of las dat Epke Zonderland weer goud won tijdens het WK turnen?
De kranten van afgelopen maandag kopten het volgende over de prestatie van de 28-jarige turner Epke Zonderland:
‘Epke naar epische hoogte’ (De Stentor)
‘Concurrentie durft niet te volgen’ (De Volkskrant)
Wat zegt Epke er zelf over? Daar was ik wel benieuwd naar en ik ging eens verder zoeken op internet. Wat maakt dat hij het telkens weer succes boekt?
Een week voor het WK
Tijdens een interview werd hem gevraagd: ‘Hoe kijk je uit naar de finale van zondag?’
‘Met een goed gevoel. Ik heb er heel veel zin in. Ik ben heel gedreven om alles uit mijn tenen te halen.’ Dat getuigt van veel motivatie en passie voor zijn sport. Wanneer hij een goed gevoel heeft, heeft hij ook vertrouwen in een goed resultaat.
Geen angst voor concurrenten, uitgaan van eigen kracht
Hij heeft daarbij zeker oog voor zijn concurrenten, kent ze heel goed en weet precies wat hij van ze kan verwachten. Ook weet hij wat hij zelf extra moet doen om zijn voorsprong te behouden. Dat berekent hij letterlijk in punten (dat doen ze aan de hand van de uitgangswaarden van de oefeningen). Hij is bewust van zijn sterkten en zwakten. Epke wist bijvoorbeeld tijdens dit WK dat zijn persoonlijke uitdaging zat in het letten op zijn benen, dat die bij elkaar bleven tijdens de oefening. Als hem dat zou lukken dan wist hij dat hij van zijn voorsprong verzekerd was.
Kiezen voor avontuur en moeilijke combinaties
Hij houdt juist ook van concurrentie, het houdt hem scherp. Op de vraag: ‘Hoe belangrijk is het voor jou dat Fabian Hambüchen, één van jouw grote concurrenten, niet in deze finale staat?’ antwoordde Epke dat hij het jammer vindt, omdat het een vriend van hem is en hij het hem ook gewoon gunt. Erg sympathiek! Ook vindt hij het jammer dat er nu maar drie jongens waren, waaronder hijzelf, die het aandurfden om een moeilijke oefening te doen.
Focus tot de laatste seconde
Na afloop van zijn, naar eigen zeggen beste oefening ooit, vertelde Epke in een interview: ‘Het was een kwestie van heel goed focussen, je moet je focus houden tot de afsprong.’ Hij zat in een flow en ging er helemaal voor.
Door blessures in het verleden werd hij gedwongen om zich te specialiseren. ‘Het voordeel van het specialiseren is dat ik mij meer kan focussen op mijn favoriete onderdelen brug en rekstok. Hierdoor ben ik vanaf 2008 steeds stabieler gaan presteren, waarna een aantal hoogtepunten volgden’. Die zijn ons allemaal bekend. De Olympische Spelen in Londen staan nog vers in mijn geheugen.
Nieuwe doelen stellen
Na zijn Olympisch goud in Londen heeft Epke zichzelf nieuwe doelen gesteld. ‘Natuurlijk wil ik er bij de volgende Olympische Spelen in Rio de Janeiro weer staan. Maar het zou nog mooier zijn als het ons lukt om ons met een compleet Nederlands mannenteam te kwalificeren!’
Deeltijdturner en wereldkampioen, een onmogelijke combinatie?
Epke bewijst het tegendeel. De Volkskrant schrijft dat het tot kort geleden ondenkbaar leek in deze veeleisende sport waarvoor Nederlanders als te groot, te eigenwijs en te ongedisciplineerd golden. Epke Zonderland laat zien dat het mogelijk is, tegelijk topsporten en coschappen lopen voor zijn studie geneeskunde. Daar is in mijn ogen zeker lef, toewijding, discipline, passie, gevoel voor avontuur én ja ook eigenwijs zijn voor nodig!
Samenvattend, de zeven belangrijkste lessen die je van Epke kunt leren:
- Maak duidelijke keuzes: specialiseer je waar je goed in bent en plezier in hebt
- Stel doelen
- Ga het avontuur aan, durf moeilijke combinaties aan te gaan
- Kijk ook naar wat je concurrenten doen, wees voorbereid
- Ga uit van je eigen kracht
- Focus op het eindresultaat
- Zoek naar een goede balans tussen de verschillende rollen die je hebt
Heb jij zin in avontuur? Ben jij je bewust van jouw eigen kracht? Ken jij jouw doelen? Wil jij leren hoe je kunt focussen? Wij helpen je graag verder in het ontdekken hiervan. Kom eens langs voor een kop koffie of bel voor een nadere kennismaking.