Lukt het jou om je aandacht te richten op dat wat er nu werkelijk toe doet of laat jij je leiden door de omstandigheden? Ben jij net zo gefocust als Ireen Wust en zo mentaal krachtig als Kjeld Nuis óf geef je net als Sheryl Maas de omstandigheden de schuld van jouw falen?

Ik zit deze dagen maximaal te genieten van de geweldige sportprestaties van de Nederlandse schaatsers. En ja, ik doe mijn best om het live te volgen. Met de 1500 meter van de dames en heren is me dat zowaar gelukt.;-). Naast de beelden, ben ik vooral nieuwsgierig naar de commentaren van deze sporthelden naderhand. Even een inkijk in hun belevingswereld, hun mindset, want wat gaat er op die momenten veel in ze om kan ik me levendig voorstellen.

Ontlading

Het vijfde goud, onwerkelijk. De cirkel is rond’, zei een geëmotioneerde Wüst bij de NOS. ,’Ik heb drie jaar geleden een eigen ploeg opgestart om nog één keer goud te halen. Als het dan lukt, is dat fantastisch.’ Over focus gesproken!

Zelfs een valse start bracht Ireen Wüst niet van de wijs. Ook Usain Bolt (Amerikaanse sprinter en meervoudig Olympisch kampioen) is hier heel duidelijk over: ‘Tuurlijk speelt een valse start speelt in mijn hoofd, maar als prof moet ik echter leren omgaan met zulke zaken‘. Hij staat nog net 1 plaats hoger dan Wüst op de wereldranglijst van individueel behaalde medailles tijdens de spelen. Kan Wüst daar nog verandering in brengen?

Talent en mentale hardheid: een gouden combinatie

Ik heb me voorgenomen dat ik het echt nergens wil laten liggen, ik wil achteraf geen als, als, als… Ik ga gewoon knokken. Je voelt dat je de beste bent Kjeld, laat maar zien, dit is je kans!’, aldus Nuis na zijn eerste Olympische gouden medaille. Ook de NOS commentator zei dat Nuis een manier heeft gevonden om zijn talent te koppelen aan mentale hardheid. Daarmee slaat hij wat mij betreft de spijker op zijn kop.

Topsport heeft meer raakvlakken met jouw werk dan je denkt

‘Scherp zijn’, het richten van je aandacht blijkt één van de belangrijkste aspecten voor prestaties op topniveau. Het is een menselijke eigenschap die onontbeerlijk is voor het dagelijks functioneren en in het bijzonder bij topprestaties op allerlei gebied, zowel in de sport alsook in je werk.

Trainen van aandacht

Mentale training speelt een essentiële rol gedurende de hele loopbaan van een sporter, dus niet slechts als een sporter in de problemen is geraakt. Bij mentale training leren sporters omgaan met afleidingen. Harde wind bij een snowboard wedstrijd, je in je vinger snijden aan je schaatsen vlak voor je rit (hetgeen Wüst deed vlak voor haar 1500 m. rit), een valse start en joelende toeschouwers zijn voorbeelden van afleidingen. Een sporter die gaat presteren moet op dat moment alleen zijn aandacht richten op dat wat van belang is voor zijn prestatie. Hij moet voor honderd procent gericht zijn op de uitvoering van de taak of vaardigheid die de sport vereist. Geldt dit niet net zo goed voor jouw werk?

Onder druk presteren

Als er veel op het spel staat en er onder druk gepresteerd moet worden, gaat het nogal eens mis. Dat geldt zelfs voor ervaren en optimaal begeleide topsporters. Getuige de ploegenachtervolging bij de heren shorttrack schaatsen.

In hachelijke situaties verliezen mensen de controle over zichzelf en gaan ze gekke dingen doen. Het logisch denken gaat als eerste het raam uit: angst gijzelt ons denken. Onder angst en druk wordt ons blikveld vernauwd en worden de verstandelijke vermogens beperkt. Mensen gaan hierdoor irrationele dingen doen. Dat overkomt natuurlijk niet alleen sporters.

Wat kun je doen om onder druk te presteren?

Iedereen kan leren goed te presteren onder druk zegt de Amerikaanse HR-deskundige Justin Menkes. Het draait daarbij vooral om de voorbereiding, zoals je kunt lezen in zijn boek Better under Pressure.

Ik deel graag vier tips van Justin Menkes uit zijn boek met jou:

  1. Maak veel trainingsuren. Besef dat het niet alleen belangrijk is dát je traint, maar vooral ook hoe je dat doet. Durf jezelf regelmatig in een situatie te brengen waarin je zenuwen worden getest. Zorg er wel voor dat je de situatie aankunt. Een negatieve ervaring blijft lang in je hoofd rondzingen als je de volgende keer in eenzelfde situatie terecht komt.
  2. Houd je onzekerheid bij je. Straal uit dat je de boel onder controle hebt. Ook al is dit misschien niet zo. Zeg nooit tegen iemand als je ergens tegenop ziet.
  3. Zie toeschouwers niet als vijanden. Als je een presentatie geeft, hebben mensen bewondering voor je. Ze zitten er niet om je af te zien gaan. Laat deze gedachte dan ook niet toe in je hoofd.
  4. Stel vragen. Zeker wanneer je twijfelt. Zo voorkom je faalangst door gebrek aan kennis.

Trainen in De Mentale Sportschool

Nieuwsgierig hoe jij jouw aandacht kunt trainen en jouw prestaties (in sport of werk) kunt verbeteren? Hoe je kunt afrekenen met ongewenste afleiding en ander blessureleed? Lees hier meer over De Mentale Sportschool – waar je maandelijks kunt werken aan jouw mentale conditie voor optimale prestaties en plezier.

 

Misschien vind je deze verhalen ook interessant