Nederland zit nog net niet helemaal op slot. Wie kan, werkt thuis. Of misschien is je werk door deze situatie weggevallen. Of zit je noodgedwongen in quarantaine door ziekte van een familielid, zoals bij mij deze week het geval is. Contact met vrienden en familie is er alleen op afstand. Daardoor kun je je bang voelen, maar ook onzeker, verward of verveeld. Als in een donkere winter.

Niemand weet wanneer de situatie weer ‘normaal’ wordt. Tegelijk merk je aan alle kanten dat de lente zich opdringt. In de tuin zie ik de eerste struiken in bloei staan. De dagen zijn langer nu de klok vooruit is gezet. En de zon schijnt uitbundig.

Hoe kijk jij uit naar een nieuw seizoen? Kun je voorbij dit moment van onzekerheid kijken? Hoe geef jij betekenis aan jouw leven nu én straks?

Veerkracht voor de toekomst

Het mooie van ons mensen is dat we over veerkracht beschikken. Iedereen. We kunnen ons aanpassen aan veranderende omstandigheden. Meestal gaat het om kleinere zaken met relatief weinig impact, maar nu gaat het om heel ingrijpende zaken.

Wij worden niet zozeer gevormd door de dingen die goed gaan, maar juist door hoe we omgaan met lastige situaties.

Ook de winter gaat voorbij

Situaties veranderen continu, positief of negatief. Het leven bestaat uit plezier en pijn, uit kansen en bedreigingen, uit licht en donker. Het is voor ons de kunst om ons over te geven aan de levensenergie en te accepteren dat het leven komt zoals het komt. Net zoals de seizoenen die komen en gaan.

De meteorologische winter hebben we al achter ons gelaten. En tijdens deze lente of zomer keren we terug naar ons normale leven. Zoals dat gaat na een periode van crisis.

Herinner jij je het verhaal van de 7 vette en de 7 magere jaren uit het Oude Testament? Als kind kon ik me er niets bij voorstellen. Toen ik 7 was, dacht ik angstig dat ik tot mijn 14e een ongelukkig kind zou zijn… Nu snap ik de metafoor en zie ik om mij heen hoe waar die is.

De kracht van anticiperen

Maar was jij klaar voor deze crisis? En ben je voorbereid op toekomstige uitdagingen? Ik ben ervan overtuigd dat ieder van ons alle hulpbronnen in zich heeft om adequaat om te gaan met elke situatie. Dus ook nu.  

Sterker nog, in iedere crisis schuilt een kans. Mensen die succesvol zijn, hebben niet alleen geluk. Nee, zij zijn voorbereid op mogelijkheden die op hun pad komen. Ze staan ervoor open, kijken ernaar uit en pakken de kans als die voorbijkomt. Dat is de kracht van anticiperen.

Wat ga jij doen in deze periode? Laat je jouw emoties bepalen wat er gebeurt of pak jij de regie en kies je voor overtuigingen die je kracht geven? Kracht die je nodig hebt om te anticiperen op wat komen gaat.

Jij beschikt van nature over een onvoorstelbare kracht. Een dieper geloof, een basisvertrouwen waar je altijd op terug kunt vallen. Een kracht die je moed geeft en je jouw richting wijst. Een kracht die ervoor zorgt dat jij jouw purpose, jouw unieke missie, kunt vervullen.

Plan en kijk vooruit…

Dus bedenk voor jezelf wat jij gaat doen. Onderzoek jouw overtuigingen, zorg dat je meer inzicht krijgt in jezelf. Schrijf je in voor die online training die je wilde gaan volgen. Doe wat nodig is om jezelf voor te bereiden. En ben je ondernemer? Dan is dit hét moment om te werken AAN je bedrijf; je strategie, je marketing, je vaardigheden en je mindset. Om op die manier succesvol te blijven – wat jouw persoonlijke definitie hiervan ook is – in een continu veranderende omgeving. Kortom, maak een plan, leer en ontwikkel jezelf.

…maar reflecteer ook op het nu!

Met het wegvallen van je dagelijkse routine is het fijn om iedere dag even bij jezelf in te checken. Het is mijn ervaring dat zo’n dagelijkse check-in weer leidt tot nieuwe inspiratie en waardevolle contacten. Dit zijn de 5 vragen die je jezelf dagelijks kunt stellen:

5 quarantaine vragen als dagelijkse check in voor thuiswerkers

Wil je de vragen bewaren? Hier komen ze nog een keer. Kopieer en plak ze, bijvoorbeeld naar je journal:

  1. Waar ben ik dankbaar voor vandaag?
  2. Met wie kan ik vandaag contact maken?
  3. Welke verwachtingen over ‘normaal’ kan ik vandaag loslaten?
  4. Hoe kan ik vandaag in beweging komen?
  5. Wat voor moois kun jij vandaag creëren, ontwikkelen of aanmoedigen?

Heb je hulp nodig of wil je alleen maar even sparren? Schroom dan niet om mij te bellen. Als je mij kent, dan weet je dat ik daar mijn energie uit haal. Het is mijn purpose om jou te helpen. Om jou inzicht te geven in jouw karakterstijlen, jouw werkmotivatie en jouw blauwdruk, zodat jij jouw purpose kunt vervullen én de regie blijft houden. Ongeacht het seizoen!

Blijf gezond, heb vertrouwen en benut je kracht!

Misschien vind je deze verhalen ook interessant