Hoe ga jij om met situaties waarop jij je niet hebt kunnen voorbereiden? Of situaties die ineens een andere wending krijgen? En misschien zelf wel vaker dan eens. Raak jij helemaal in paniek, verstijf je van angst en weet je niet meer hoe te handelen? Of weet jij jezelf weer te herpakken én maak je er alsnog het beste van?

Dat laatste liet Maria Pires in dit filmfragment zien. Ze had duidelijk verwacht een ander pianoconcert te moeten spelen en had de juiste de partituur niet bij zich. Wat er precies in haar omgang in die korte tijd dat weten we helaas niet. Ze wist zich echter op de een of andere manier weer te vermannen, immers ‘the show must go on’. Hoe ze het precies gedaan heeft weten we ook niet. Waren het de woorden van de dirigent die haar bemoedigden, de angst om af te gaan voor het publiek of misschien dacht ze wel: ‘Wat heb ik te verliezen?’ Het is slechts gissen. Wat ik wèl weet is het volgende:

Volg je interne kompas
Maria durfde toch op haar onbewuste te vertrouwen dat ze het stuk nog kende, want ze had het al veel vaker gespeeld. Wat ik heel mooi en moedig vond van haar is dat ze doorzette. Juist door te vertrouwen op haar onbewuste speelde ze schitterend. Ons onbewuste is wat dat betreft een geweldig intern kompas.

Geloof in de vooronderstellingen: de basisprincipes voor succes
Wellicht vraag je je nu af hoe doe ik dat, vertrouwen op mijn onbewuste? Een mooie eerste stap is het integreren van de NLP-vooronderstellingen. In deze situatie helpen de volgende drie je al flink op weg:

  1. Falen bestaat niet, alleen feedback. Denken aan een mislukking helpt je niet verder, maar toch doen de meeste mensen dat. Angst weerhoudt je ervan om dingen te doen. Hoe vaak heb jij een mooie kans laten schieten omdat je dacht dat het je toch niet zou lukken?Fouten maken horen bij het leven, het gaat erom dat je van iedere ervaring leert voor een volgende keer.
  2. De meest flexibele personen beheersen het systeem. Wees flexibel omdat je daar baat bij hebt. Flexibiliteit geeft je meer mogelijkheden om je doel te bereiken. Wanneer er anderen bij betrokken zijn, wat in een organisatie zeker het geval is, heb je de grootst mogelijke kans om te krijgen wat je wilt als jij flexibeler bent dan anderen.
  3. Mensen beschikken over alle hulpbronnen die ze nodig hebben om te veranderen en hun doelen te bereiken. Realiseer je maar eens dat je al beschikt over wat je nodig hebt.Wij mensen zijn ongelofelijke creatieve wezens. We hebben veel talenten en de mogelijkheid om onvoorstelbare dingen te doen.

Verplaats je in een ander
Wat zou Steve Jobs, Richard Branson, of … (een ander persoon die voor jou een inspirerend voorbeeld is) in deze situatie doen? Vanuit de gedachte ‘What one men can do another can’. Als het mogelijk is voor één iemand, is het ook mogelijk voor anderen.

Begin met bewustwording
Ik wil je uitnodigen om de komende weken je bewust te worden van hoe jij handelt en reageert in onverwachte situaties. Wat leer je ervan? Hoe effectief is jouw gedrag in die situaties en hoe geef je jezelf daar een volgende keer betere sturing aan? De eerste stap tot verandering begint met bewustwording.

Ontdek je dat je steeds weer in hetzelfde patroon belandt of dat je het aanpassen van je gedrag nog niet zo gemakkelijk vindt?
Kortom, wil jij beter leren omgaan met onverwachte situaties? Of wil jij ontdekken hoe de vooronderstellingen jou verder helpen in jouw professionele groei? Ik help je daar graag verder bij. Welke vorm het beste bij jou past bespreek ik graag met je.

Gratis ervaringsverhalen in je mailbox?

Schrijf je in voor de ervaringsverhalen zoals deze. Verhalen met herkenbare situaties en praktische tips om daarmee om te gaan in jouw leven.

Bedankt voor je inschrijving!

Check je mailbox om je inschrijving te bevestigen.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant