maximaMet plezier heb ik gekeken naar het interview met prins Willem Alexander en prinses Maxima. Ik was vooraf vooral nieuwsgierig naar de vorm van het interview en het beeld. Zoals in de introductie ook al werd gezegd: televisie is voor 80% beeldcommunicatie. Ga maar eens bij jezelf na, hoeveel van de inhoud (van wat er gezegd is) is je nu precies bijgebleven?

Het beeld dat ik kreeg was een beeld van een ontspannen ogend, zelfverzekerd en k(p)rachtig paar. Ze stelden zich open op en gingen lastige vragen niet uit de weg. Maxima was misschien niet veel aan het woord. In een tweet las ik zelfs: Waar was Maxima? Maar als ze sprak, als ze in beeld was, dan was er veel te zien. Haar ogen spraken boekdelen voor mij. Haar mimiek. Haar open blik zal menigeen aanspreken. Het maakt haar ontwapenend en innemend. Een plezier om naar te kijken.

Hoe mooi zou het zijn als je aan de buitenkant van iemand kunt zien wat hij/zij van binnen denkt? Wat er in iemand omgaat?

Natuurlijk kunnen we dat nooit precies aan iemand zien. En gelukkig maar!! In de uitspraak ‘De ogen vormen de spiegel van onze ziel’ zit zeker wel een kern van waarheid. Want oogbewegingen geven ons veel informatie.

Mensen bewegen hun ogen als je met ze spreekt; soms naar linksboven, soms naar rechtsonder en soms naar opzij. De ene keer naar rechts en de andere keer naar links. Bandler en Grinder, de grondleggers van NLP, hebben ontdekt dat er een systematisch verband bestaat tussen iemands oogbewegingen en het soort informatie dat hij aan het verwerken is. De richting waarin iemand zijn ogen beweegt blijkt aan te geven of er beelden, geluiden of gevoelens opgeroepen worden. Je kan ook zien op welke momenten iemand tegen zichzelf aan het praten is en of hij beelden of geluiden aan het bedenken, construeren, is. Zie ook de onderstaande figuur.

 

Constuctie_herinnering-1024x960Dan terug naar Maxima. Haar oogbewegingen waren echt geweldig om te volgen. Van Willem Alexander trouwens ook, maar mijn focus lag bij het volgen van de oogbewegingen vooral op Maxima.

Gevoel

Laten we eens kijken naar een drietal vragen die zij kreeg en hoe zij daar op reageerde. Om te beginnen de vraag, wat zij vindt van de afwezigheid van haar vader op 30 april? Je ziet aan haar ogen dat zij dan in haar gevoel schiet, ze beweegt met haar ogen naar linksonder. Zij antwoord ook letterlijk met: “Het voelt goed zo, het is een staatsrechtelijk moment. Emotioneel is het een heel andere gelegenheid dan een huwelijk”.

Beeld en geluid

Dan de minder leuke vraag waarbij het paar werd gevraagd om terug te gaan naar het moment van de aanslag in Apeldoorn 4 jaar geleden. Je zag aan Maxima dat ze eerst gingen zoeken naar beelden in haar herinnering. Ze keek naar rechtsboven en daarna bewogen haar ogen naar rechts in het midden. Ze hoorde de geluiden weer van haar herinnering. Vervolgens gingen haar ogen naar rechtsonder, waar ze iets tegen zichzelf zei. Ze vertelde daarna ook, dat ze de auto door het publiek zag rijden en dat ze geluiden van remmen en schreeuwen hoorde. En: “Je moet op je hoede zijn, gaat door je hoofd”, vertelde Maxima.

Zoeken naar…

Dan de vraag: “Zijn jullie nerveus voor 30 april, de dag waarop de hele wereld meekijkt?” Je zag aan de ogen van Maxima dat ze echt moest zoeken hoe ze zou reageren op die vraag. Haar ogen schoten als het ware alle kanten op. Ze antwoordde uiteindelijk ook met: “Nerveus? Nog niet.”

Uitzending gemist

Het voert te ver om hier alle vragen te analyseren. Want ook de vragen over de crisis, prins Friso en de bekendmaking van de troonwisseling op 28 januari dit jaar, vond ik heel boeiend om te bekijken. Heb je het interview gemist of wil je nog eens terugzien wat je in het kijken hebt ‘gemist’? Dan is het de moeite waard om te kijken op uitzending gemist.

Zelf kijk ik nu al uit naar de toespraak van Willem Alexander op 30 april a.s waaraan hij refereerde. Nieuwsgierig naar wat we dan zullen zien, horen en ervaren. In de tussentijd ga ik met plezier werken aan mijn positieve droom (voor Nederland, Profskills en mezelf).

Wil jij ook jouw vermogen verbeteren om via je zintuigen scherpzinnig te kunnen waarnemen? Wil jij ook leren hoe je de oogbewegingen van anderen kunt ‘lezen’? Wil jij meer ontdekken over de kracht van non-verbale communicatie? Klik dan hier voor meer informatie over onze NLP Business Practitioner Topskills of meld je direct aan voor één van de gratis introductiemiddagen.

Gratis ervaringsverhalen in je mailbox?

Schrijf je in voor de ervaringsverhalen zoals deze. Verhalen met herkenbare situaties en praktische tips om daarmee om te gaan in jouw leven.

Bedankt voor je inschrijving!

Check je mailbox om je inschrijving te bevestigen.