Je kent vast wel: het gevoel dat je overvalt als je je sleutels kwijt bent. Frustratie, irritatie, stress! Je zoekt op de meest idiote plekken, want ja ‘je weet maar nooit….’ Om te ontdekken dat ze gewoon wat dieper in je tas zaten, in de deur of nog steeds in je fiets. Gewoon binnen handbereik! Herkenbaar?

Je hartslag is inmiddels hoger dan goed voor je is en je rent door naar je volgende afspraak. Opgelucht dat je er bent, kom je enigszins tot rust. Of niet? Want wat als je op plaats van bestemming, bijvoorbeeld in een meeting, wéér zoekende bent? Dit keer in je hoofd. Je kijkt naar de aanwezigen en vraagt je af: ‘Wat dóe ik hier eigenlijk?

Zoeken naar perfectie

Die vraag stelde Jasper zichzelf vaker dan hem lief was. Hij is nu vijf jaar manager Inkoop bij een middelgroot bedrijf, waar hij leidinggeeft aan een team van vier mensen.

Jasper: ‘Ik ben perfectionistisch. Daardoor kosten de dingen die ik doe vaak veel tijd. En ik baal vreselijk als ik achteraf tóch nog een foutje ontdek. Daardoor vind ik het ook moeilijk om te delegeren. Ik vraag anderen wel om het werk te doen hoor, en het wordt ook uitgevoerd. Maar ik merk dat ik de kwaliteit vaak gewoon niet goed genoeg vind. Keer op keer kom ik gefrustreerd uit ons teamoverleg. Collega’s zíen die frustratie ook aan me. Dat hoor ik van ze terug. Dat wil ik niet langer. Ik moet bovendien leren dat ik het niet zelf moet gaan opknappen. Maar dat ik op een prettige en motiverende manier de ander erop aanspreek. Een andere baan zoeken is volgens mij niet de oplossing.’

Zijn vriendin heeft eerder een NLP Practitioner opleiding gevolgd. Jasper zegt eerlijk dat hij daar zelf altijd wat afwijzend tegenover stond, omdat het hem zweverig leek. Maar daar kwam hij van terug toen hij zag hoe zij zich ontwikkelt in haar werk. ‘Ze is veel meer ontspannen en komt vrijwel dagelijks met enthousiaste verhalen thuis. Hoe anders is dat bij mij! Pas na een rondje rennen ben ik weer een beetje te genieten.’

‘Het zijn knoppen waaraan ik draai om meer ontspannen met het leven te kunnen meebewegen.’

Ontspannen met leven meebewegen

En zo besluit hij zelf ook de stap te wagen. We hebben een uitvoerige intake en hij krijgt  uitleg over zijn unieke gebruiksaanwijzing voor het nemen van beslissingen. Dan formuleert hij zijn ontwikkeldoel: ‘Ik wil leren wanneer ‘goed’ goed genoeg is en daarnaar handelen; ik wil voldoening vinden in werk wat er voor mij toe doet. En ik wil mijn communicatieve vaardigheden verbeteren. Dit zie ik als de knoppen waaraan ik kan draaien om meer ontspannen met het leven mee te kunnen bewegen.’

Experimenteren, fouten maken. En weer door

In een persoonlijke ontdekkingsreis van zo’n zes tot acht maanden doorloopt Jasper, net als zijn vriendin destijds, de NLP Business Practitioner opleiding. Daarin oefent hij tijdens de trainingsdagen met verschillende technieken en daarna ook in zijn eigen werk. Met de andere deelnemers met uiteenlopende karakters, kwaliteiten en dilemma’s wisselt hij ervaringen uit. In een ontspannen setting en in een prettige omgeving (en ook nog eens met heerlijk eten). ‘Precies zoals ik in jouw boek De Intervisieclub heb gelezen.’

Inzicht maakt het verschil

Jasper vulde zijn toolbox tijdens de opleiding flink aan met nieuwe technieken en vaardigheden. Stuk voor stuk helpen ze hem bij zijn ontwikkeldoel. ‘Ik ben vaak aan het oefenen met de nieuwe technieken. Natuurlijk ligt het één mij beter dan het ander. Maar het grootste verschil is nu, na het volgen van de opleiding NLP Practitioner, dat ik veel bewuster ben. Ik ben gegroeid en heb ook actie ondernomen. Ja, als ik vind dat ik gelijk heb, kan ik drammerig en ongeduldig worden. Ik ben mij daar nu bewust van. Als het me niet snel genoeg gaat, probeer ik afstand van mijn gevoel te nemen. Die afstand gebruik ik nu door echt te luisteren naar de ander. Ik heb daardoor geleerd dat de ander óók goede punten aandraagt. Ook als het anders is dan als ik het zelf zou doen.’

Daarnaast neemt Jasper nu regelmatig even afstand om duidelijke keuzes te maken. ‘Wat doe ik wel, wat doe ik niet? Mijn dagelijkse rondje rennen helpt me daarbij. De keuzes die ik maak, deel ik ook met mijn mensen om me heen. Ik merk dat ze dat waarderen.’

Jasper is gestopt met zoeken naar perfectie.

Ben jij ook klaar met zoeken?

Naar richting? Naar duidelijkheid? Naar meer begrip?

Wat het ook is, bel of mail me gerust om te bespreken hoe ik je kan helpen stoppen met zoeken. Of lees hier meer over de NLP Business Practitioner opleiding.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant