Schrijven is een geweldige manier om bewuster in je leven te staan. Om te ontdekken wat jou motiveert in jouw werk. Door dagelijks op papier bezig te zijn met je dromen, ambities en doelen schrijf je ze dichterbij!

Ontdek hoe je gedachten in elkaar zitten

Schrijven is een goede manier om je gedachten te ordenen. Om er op die manier achter te komen wat je precies denkt, en welke gevolgen dat heeft voor jouw werk en leven. Door regelmatig te schrijven over dingen die je bezighouden, situaties die je meemaakt en de doelen die je wilt bereiken, krijg je meer grip op je leven.

Schrijven helpt je ook om mentaal fit en in balans te blijven. Zelf pak ik pen en papier wanneer ik merk dat mijn gedachten in een kringetje gaan. Bij mij zorgt schrijven ervoor dat mijn ideeën weer gaan stromen. Zo is tijdens het schrijven het idee voor mijn eerste boek ontstaan.

Ontdek wat je wilt en hoe je dit kunt bereiken

Door regelmatig te schrijven over je werk krijg je veel dingen duidelijk. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken wat jij precies wilt in jouw werk, wat jou juist wel en niet motiveert en hoe je jouw doelen kunt bereiken.

In dit artikel deel ik graag een drietal praktische schrijfoefeningen die je helpen meer inzicht te krijgen in wat jou echt motiveert in jouw werk en de dingen die jij belangrijk vindt. Door deze oefeningen te doen, ga je stap voor stap ontdekken wat jouw ambities zijn, wat jouw missie is en hoe je die kunt verwezenlijken.

  1. Plan een dagelijks schrijfmoment in

Neem iedere dag de tijd om te schrijven. Plan een vast moment in, bij voorkeur in de ochtend, om te schrijven over je werk en leven. Julia Cameron adviseert in haar boek om iedere morgen 3 pagina’s te schrijven, je eigen Morning Pages. Haar methode gaat uit van twaalf weken. Je kunt bijvoorbeeld ook met jezelf afspreken om dit eerst een week of een maand te doen en te kijken wat het je oplevert aan inzichten.

Dat klinkt misschien abstract, maar het is eenvoudiger dan het klinkt, zo weet ik uit eigen ervaring. Begin gewoon te vertellen op papier. Denk niet na over wát je wilt schrijven, laat de woorden komen. Het is niet belangrijk waar je mee begint, áls je maar begint. Schrijf bijvoorbeeld over wat je wilt bereiken, waarom je dit wilt bereiken en hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Je zult merken dat je na een paar dagen steeds sneller contact maakt met je innerlijke stem. Je kunt steeds makkelijker schrijven over je gevoelens, dromen, problemen en de dingen die je fijn vindt. Deze dagelijkse schrijfsels geven je een groot inzicht in je eigen wensen en waar jij naartoe zou willen in jouw werk en leven.

  1. Beschrijf jouw ideale werkdag

Hoe ziet een werkdag eruit in jouw ideale leven? Omschrijf hoe je wakker wordt, hoe je je voelt, wat je doet op deze dag, waar je bent en met wie.
Geef jezelf de tijd en de ruimte om te fantaseren. Niemand zal je tekst (of misschien zelfs tekeningen) lezen of beoordelen. Je mag even genieten van een zee van mogelijkheden.

Deze oefening kun je af en toe herhalen om te ontdekken welke dingen jij belangrijk vindt in het leven. Het is ook erg leerzaam om te kijken hoe dicht je soms al bij je ideale leven bent zonder dat je het door hebt. En voel je vrij om het uit te breiden naar jouw ideale werkweek!

Stel dat je in je ideale dag vroeg opstaat om te gaan (hard)lopen of yoga te doen voor je naar je werk gaat. Wat houdt je tegen om dat morgen direct te doen? Haal die ideale dag naar je toe. Merk hoe dicht je ‘wildste dromen’ soms bij de realiteit liggen!

  1. Maak een motivatielijst

Iedere dag voordat je gaat slapen schrijf je op wat je die dag hebt bereikt. Het gaat hierbij om alles waarover jij je trots voelt en waar je dankbaar voor bent. Dit kan uiteenlopen van ‘mijn administratie bijgewerkt’ tot ‘een geweldige presentatie gegeven voor het managementteam’.

Deze zaken schrijf je op je motivatielijst, een lange lijst met alle dingen die jij bereikt hebt en die je elke dag langer maakt. Door punten toe te voegen aan deze lijst, ervaar je een gevoel van voldoening en tevredenheid.

Een vlugge blik op deze lijst laat je zien wat je de afgelopen tijd allemaal voor elkaar hebt gekregen. Een goede manier om jezelf een flinke dosis zelfvertrouwen te geven. Jij bent duidelijk iemand die dingen gedaan krijgt. En hoe langer deze lijst wordt, des te leuker het wordt om dagelijks nieuwe items toe te voegen!

Vind jezelf opnieuw uit

Vroeger was het hebben van een dagboek de normaalste zaak van de wereld. Nu heet dit ‘journaling’ en het begint weer aan populariteit te winnen. Schrijven over je dagelijkse beslommeringen en je toekomstdromen is dan ook erg nuttig. Het helpt je om jezelf en je wensen beter te leren begrijpen.

Laat je geest tot rust komen

In de publicatie De waarde van schrijven concludeert wetenschapsjournalist Mark Mieras dat schrijven helpt ‘om de ervaringen van het leven te verwerken. Wie schrijft, benoemt vaak emoties en ordent ervaringen. En wie zijn gevoelens in woorden vat, is zijn emoties beter te baas’.

Ook zou schrijven over een negatieve ervaring voor een langere tijd een ont-stressend effect hebben. Of, zoals wel vaker wordt gezegd, ga je dan de therapeutische werking van schrijven ervaren. Volgens Mieras vermijden mensen namelijk het ‘reflectief herkauwen’ van ervaringen. In plaats van negatieve ervaringen telkens te herbeleven in je gedachten, word je door de ervaring op te schrijven gestimuleerd te reflecteren en herinterpreteren. “Naarmate de beschrijving van een negatieve levenservaring concreter en beeldender wordt en meer samenhang begint te vertonen, lijkt de geest van de schrijver tot rust te komen,” aldus Mieras.

Kortom, door structureel te schrijven krijg je meer inzicht in je eigen patronen en motivatie. Een andere manier om dat te bereiken is het doen van een Metaprofielanalyse waar je hier alles over leest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien vind je deze verhalen ook interessant