Moed-en-kracht-300x200Ze zeggen wel dat dingen veranderen met de tijd, maar in werkelijkheid moet je ze zelf veranderen.
Andy Warhol

Herken je het dat de twijfel ineens bij je toeslaat vlak voor een belangrijke presentatie of gesprek. Dat je ineens denkt ‘Kan ik dit wel?’ Of herken je het dat je overmant wordt door een angstig of zenuwachtig gevoel. Je vraagt je af ‘Waarom zou het nu wel lukken?’ Of ‘Vinden ze het wel interessant genoeg wat ik ga vertellen?’. Je emoties maken het leven af en toe behoorlijk ingewikkeld.

De valkuil bestaat dat je in dat gevoel, in die gedachten, blijft hangen. Je komt geen steek verder. Met als gevolg dat je gaat balen van jezelf en totaal niet meer productief bent. Je verspilt kostbare tijd die je later, in je vrije tijd, weer moet inhalen. Je bezorgt jezelf onnodig stress.

Het kan ook anders

Er is een manier om met die destructieve gevoelens en gedachten snel korte metten te maken. Met een eenvoudige techniek als ankeren kun je binnen een mum van tijd weer in je kracht komen. Om vervolgens de moed bijeen te rapen om de volgende stap te zetten op weg naar jouw doel.  

Je emoties kiezen

Ik heb in mijn werk heel wat mensen ontmoet die zeiden dat ze niet graag presenteren of dat ze niet goed kunnen presenteren. Vaak hadden ze wel een cursus Presentatievaardigheden achter de rug en leken op het eerste gezicht over alle vaardigheden te beschikken om het wel goed te doen. Wat ze misten was de juiste emotionele toestand. Een cruciaal hulpmiddel.

Eén van de belangrijkste NLP-principes luidt: Mensen beschikken over alle hulpbronnen die ze nodig hebben.

Als mensen die zich anders moeten voelen om overtuigend te kunnen presenteren, zouden kunnen kiezen hoe ze zich willen voelen, wat zouden ze dan waanzinnig veel beter presenteren.
Stel je eens voor dat je je emoties kunt regelen. Wat zou er dan allemaal mogelijk zijn als je je toestand op elk willekeurig moment kunt kiezen?

Verankeren van een ‘rijke’ gemoedstoestand

NLP biedt een emotioneel hulpmiddel, ankeren, dat je kan helpen om veranderingen in je emoties aan te brengen. Ankeren is een krachtige techniek voor onze manier van leren en veranderen. Deze techniek stelt je in staat om prikkels op te sporen en vervolgens nieuwe prikkels in te stellen om andere gevoelens teweeg te brengen. Een prikkel leidt er toe dat je een bepaald gevoel krijgt.

Veel ankers treden spontaan op. Andere ankers kun je zelf instellen. Om dit te kunnen doen is het nuttig om voor jezelf eerst uit te zoeken welke emoties jij wenst in bepaalde situaties.

Ankers ontdekken

Gedurende de dag wekken allerlei ervaringen emoties in je op. Ik wil je uitdagen om de volgende oefening te doen. Let vandaag, of morgen, eens op welke ervaringen of emoties in je op komen.

Bijvoorbeeld :

–          door te letten op je gevoelens wanneer je iemand tegenkomt die je graag mag of juist niet. Wat gebeurt er met je?

–          óf als je iets ruikt, bijvoorbeeld een versgebakken appeltaart, wat ervaar je?

–          of wanneer je een stem hoort van iemand, bijvoorbeeld de stem van je partner of een collega, wat gebeurt er dan met je?

Tijdens onze NLP Business Practitioner gaan we hiermee aan de slag.  Je leert onder meer om je opnieuw bewust te worden van je positieve emoties en om deze positieve emoties in te zetten wanneer jij dat wilt. Heerlijk toch?

Conclusie: Het zijn ankers die je helpen om maximaal te presteren en je doelen te bereiken. Het is eigenlijk onmogelijk niet te verankeren – we brengen voortdurend associaties en verbanden tot stand. Als je in staat bent om zelf te ankeren, dan kun je doelbewust zelf associaties kiezen en je vermogen vergroten om bijvoorbeeld je creativiteit, zelfvertrouwen en concentratie te versterken.

Wil jij ontdekken hoe jij bij jezelf of bij anderen nieuwe ankers kunt instellen? Wil jij meer weten over hoe jij deze techniek in jouw werk succesvol kunt toepassen? Lees hier dan meer over Topskills  NLP Business Practitioner – de opleiding voor jouw professionele groei.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant