AnnemarieVanGaal-300x147Ga eens terug in je herinnering en bedenk wie vroeger je idool was, van wie je helemaal fan was. Dat kan een bekende sporter geweest zijn, een zanger(es) of wellicht wel iemand die je goed kende. En weet je ook nog dat je het liefst precies hetzelfde er uit wilde zien en hetzelfde kon doen als jouw idool? Ik wel en ik zie het nu ook weer bij mijn dochters. Mijn jongste, net 4 jaar, is helemaal verslingerd aan Pipi Langkous. Echt geweldig om te zien. Ze verkleedt zich net als Pipi, kijkt graag naar de films en danst en zingt net als Pipi. En ja, ze doet ook graag haar eigen zin…

Je eigen zin doen

Wil je succesvol worden, je doel bereiken, dan moet je het lef hebben om je eigen keuzes te maken en een liefde hebben voor doorzetten. Dat heb ik wel ge(model)leerd van Annemarie van Gaal. Je moet daarvoor wel bereid zijn om je los te weken van opvattingen en meningen die heersen in je omgeving en je zekerheden durven loslaten. De 3 belangrijkste lessen die ik van haar heb geleerd zijn:

1. Blijf je focussen – leer ‘nee’ te zeggen, vooral tegen jezelf, als iets niet binnen jouw focus past.
2. Calculeer je risico’s – ‘Manage the downside, the upside will take care of itself’
3. Steek energie in leuke dingen – doe vooral dingen die je energie geven.

Creëer steun

Nu denk je misschien: “Alles leuk en aardig, ik zou best willen mijn eigen zin doen, maar….(vul zelf maar in)”. Een van de vormvoorwaarden voor haalbare doelen in NLP is dat je doel moet passen binnen jouw ecologie. Dat jouw doel niet ten koste gaat van mensen in jouw directe omgeving. Als jouw doel heel belangrijk voor je is, zorg dan ook dat je steun krijgt van de mensen die belangrijk voor jou zijn. Wie weet kunnen zij je nog helpen op een manier die je zelf nog niet eens had bedacht.

Modelleren en toch je zelf blijven

Het mooie van modelleren (leren van je model) is dat je dingen van iemand kunt leren zonder dat je je met hem of haar hoeft te identificeren. Robert Dilts, een van de grondleggers van NLP, zei het ooit zo:

“Het mooie van modelleren is, dat het ons in staat stelt om de vredelievendheid van Mahatma Ghandi over te nemen en die te combineren met de daadkracht van Margaret Thatcher”.

Van wie wil jij nog leren??

De vraag is nu: Wie kan jou een stap verder helpen in de richting van jouw doel? Heb jij het lef om écht voor 100% voor jouw doel te gaan? Kijk de komende tijd eens rond in jouw omgeving, op je werk, op tv of YouTube wie voor jou een belangrijke inspiratiebron kan zijn. Probeer te achterhalen waardoor diegene succes heeft, er in slaagt om zijn/haar doelen te bereiken. Ontdek wat zijn/haar strategie is. Dit kun je doen door biografieën te lezen, lezingen te luisteren of op You Tube (bijvoorbeeld via TED) te struinen. Wie weet bestaat er wel de mogelijkheid om met die persoon in gesprek te gaan. Grijp dan die mogelijkheid!

Om mijn doel voor het einde van dit jaar te realiseren ga ik zelf ook op zoek naar nieuwe ‘modellen’ waar ik weer van kan leren. En jullie via deze blog vervolgens ook weer.

Wil jij leren je hoe jij de succesvolle strategieën van anderen kunt herkennen? Wil jij ontdekken wat jouw persoonlijke motivatiestrategie is? Lees hier dan meer over Topskills NLP Business Practitioner – de opleiding voor jouw professionele groei.

 

 

Misschien vind je deze verhalen ook interessant