Heb je wel eens mee gemaakt dat je ergens heel enthousiast over was, bijvoorbeeld een nieuwe baan, een nieuw project of wellicht het starten van een eigen bedrijf, en dat je toch niet het resultaat bereikte dat je wenste?

schaatsmedaillesDe uitkomst of de afloop kreeg een heel andere wending dan jij vooraf bedacht had of voor ogen had. Of je liep die opdracht mis die je zo graag wilde of je was nèt niet de geschikte kandidaat voor… En weet je nog dat je jezelf de vraag stelde: “Wat ging er mis?” of “Waar heb ik het laten liggen?”.

 

Verliezen van goud
Een vraag die Koen Verweij en Ireen Wüst zich ongetwijfeld hebben gesteld na het verliezen van het goud op ‘hun 1500 meter’ dat ze zo graag wilden hebben. De gouden medailles, waarvoor ze doelgericht naar de Olympische Spelen kwamen.

Ireen Wüst gaf ’s avonds in Studio Sport zelf al aan dat zij niet haar gouden race heeft gereden. Dat ze de scherpte miste die ze anders wel had én dat juist in die scherpte het verschil zat tussen haar en Jorien ter Mors. Jorien die wel een perfecte race schaatste, die over het ijs leek te vliegen.

Wat zijn de oorzaken?
Het niet bereiken van je doel kan verschillende oorzaken hebben. Ik noem er 3 in deze blog.

1.     Beperkende overtuigingen
2.     Je doel niet scherp hebben
3.     Een strategie die niet effectief is

1. Het verlammende effect van beperkende overtuigingen
Als mensen niet echt voor hun doel gaan, dan is er meestal een ‘beperkende overtuiging’ die speelt. Een overtuiging die jouw doel niet ondersteund én je dus hindert om jouw doel te bereiken.

Wat is een beperkende overtuiging?
Een beperkende overtuiging is een vals geloof die je krijgt als gevolg van het trekken van verkeerde conclusies in een bepaalde situatie. Vaak heb je beperkende overtuigingen als kind van huis uit meegekregen. “Ik weet niet beter” en “Zo ben ik nu eenmaal” zijn veelgehoorde kreten.

2. Je doel niet scherp hebben
Een andere oorzaak is dat je je toch laat afleiden van je doel door externe gebeurtenissen die je niet voorzien had. Je focus op het doel neemt af en daarmee ook de resultaten die je wilde behalen. Ireen Wüst is hier een goed voorbeeld van. De tijd die Jorien ter Mors neerzette had onbewust meer effect op haar dan ze wilde. Ze gaf eerlijk toe dat ze zich er zelf door liet afleiden.

3. Je doel missen door een strategie die niet effectief is

“Een gelukkig mens is niet een mens in bepaalde omstandigheden, maar eerder een mens met bepaalde handelsstrategieën”

Als je geïnteresseerd bent in het antwoord op de vraag “hoe doet iemand datgene dat hij of zij doet?” dan ben je geïnteresseerd in welke strategie iemand gebruikt om een bepaald resultaat te bereiken.

Eigenlijk is alles in de NLP gestart vanuit het idee dat als we de structuren zouden kunnen ontdekken achter succesvol gedrag en we zouden die bij onszelf integreren, dan zouden we zelf ook succesvol moeten kunnen zijn.

Wat is dan een strategie?
Een strategie is een opeenvolging van stappen die tot een bepaald resultaat leidt. Veel mensen zijn zich doorgaans niet bewust van de strategieën die zij gedurende de dag gebruiken. Hoe onthoud je bijvoorbeeld iets? Of hoe ben je creatief?

We gebruiken interne verwerkingsstrategieën voor letterlijk alles wat we doen. Dat betekent dat we strategieën hebben voor bijvoorbeeld communicatie, verkoop, rijkdom, armoede, marketing, sport, ouderschap, geluk, seks, eten, creativiteit, ontspanning, aandacht en plezier.

Je werkwijze verbeteren
Om te achterhalen waar het ‘mis’ ging in het behalen van jouw doel is het zinvol om je strategie eens kritisch onder de loep te nemen. Daarmee word je je bewust van de acties die je hebt genomen, die dingen die je hoorde en de gedachten, beelden en gevoelens die je had. Dat inzicht helpt je om kleine aanpassingen in jouw strategie, jouw werkwijze te doen, net zo lang tot je wel jouw doel bereikt.

Conclusie
Om succesvol te worden is het essentieel dat je je zelf goed kent. Dat je je doel kent, je overtuigingen, je werkwijze én ook hoe jij jezelf het beste kunt motiveren.

Ik sluit deze blog af met één van de basis vooronderstellingen van NLP:

Falen bestaat niet, alleen feedback.

Wil jij ontdekken wat jou in de weg staat in het behalen van jouw doel? Wil jij leren hoe jij jouw focus kunt aanscherpen? Wil jij effectiever worden en met plezier de resultaten bereiken die jij wenst? Kijk dan hier voor meer informatie over onze NLP Business opleidingen.

Gratis ervaringsverhalen in je mailbox?

Schrijf je in voor de ervaringsverhalen zoals deze. Verhalen met herkenbare situaties en praktische tips om daarmee om te gaan in jouw leven.

Bedankt voor je inschrijving!

Check je mailbox om je inschrijving te bevestigen.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant