appels-perens3Jaloezie daar hebben we allemaal wel eens last van. Jaloerse gevoelens die merendeels veroorzaakt worden doordat je jezelf gaat vergelijken met anderen. Bijvoorbeeld met je collega die net een mooie promotie heeft gekregen. Of een goede vriendin die net een geweldig huis heeft gekocht. Of een klant die enthousiast vertelt over een nieuwe opdracht. Zaken die jij ook wel graag zou willen hebben. Zij geven je misschien het gevoel dat jij minder goed bent. Herken je dat? Als iemand meer aandacht krijgt dan jij, dan lijkt het alsof die andere persoon leuker is dan jij.

Appels met peren vergelijken

Wat er eigenlijk gebeurt bij jaloezie is dat je de situatie van de ander vergelijkt met jouw eigen situatie. In het geval van jaloezie kies je iemand die het in jouw ogen beter heeft dan jijzelf. Op die manier lijkt het altijd alsof jij er slechter aan toe bent. Als jij jezelf met anderen vergelijkt, maak je eigenlijk een vreemde vergelijking. Jij bent namelijk jezelf, en niemand anders.

Hoe blijf je jezelf? 

Eén van onze 10 principes voor persoonlijke groei kan houvast bieden:

Mensen beschikken over alle hulpbronnen die nodig zijn om hun doelen te realiseren.

Mensen beschikken over een groot aantal hulpbronnen. Bewust maar ook onbewust. Bewust zijn het je kwaliteiten en vaardigheden, je talenten, datgene waar je goed in bent.  Dingen die je van jezelf weet. Je hebt ook veel hulpbronnen die onbewust zijn. Of het talent is voor jou zo gewoon dat je het niet eens meer opmerkt. Wat ook vaak voorkomt, is dat je de kwaliteiten in 1 bepaalde situatie wel tot je beschikking hebt, maar in een andere situatie niet. Bijvoorbeeld, je kunt jezelf heel goed verwoorden in een kleine groep, maar voor een grote groep klap je dicht.

Kies je eigen doel

Uiteraard is de wereld niet maakbaar. Bij het stellen van doelen is het belangrijk om doelen te kiezen die jij belangrijk vindt. Doelen waarbij de motivatie vanuit jezelf komt. Vaak gaat het mis als je doelen van anderen nastreeft! Dat is de grootste valkuil zodra jij je gaat vergelijken met anderen. Of wanneer je iets wilt bereiken omdat je ouders dat willen of omdat een partner of werkgever dit van je verwacht. En dan is het ontzettend lastig om het doel (van de ander!) te bereiken.

Vertrouwen

Vergelijk jezelf dus niet langer met de ander. Vergelijk je met jezelf. Waar je nu staat en waar je heen wilt. Dat is wat telt! Als jij een doel stelt die voor jou belangrijk is, kun je erop vertrouwen dat alle hulpbronnen beschikbaar zijn, omdat het doel uit jezelf komt. En dan komen de dingen die nodig zijn vanzelf op je pad.

Wil jij ervaren hoe jij echt jezelf kunt blijven? Wil jij leren hoe je grip kunt krijgen op jouw gevoelens, zoals jaloezie? Wil jij ontdekken hoe je het verleden achter je kunt laten, je in het heden goed kunt voelen en met veel plezier en zelfvertrouwen naar de toekomst kunt kijken? Lees hier dan meer over Topskills, de NLP Business Practitioner voor jouw persoonlijke groei of meld je hier direct aan voor de eerstvolgende NLP Introductiemiddag.

 

Misschien vind je deze verhalen ook interessant