Ken je het gevoel dat je weet dat je iets moet doen, en dat je het telkens voor je uitschuift? De smoesjes waarom het even niet uitkomt heb je snel verzonnen. Alles lijkt ineens belangrijker dan hetgeen je werkelijk te doen hebt. Zoals die ene Netflix-serie die je volgt of dat spannende boek dat je leest. Of zoals Michelle, die eindeloos bleef voorbereiden (plannen maken, gesprekken voeren en internet afstruinen) voordat ze daadwerkelijk actie ondernam in haar nieuwe bedrijf. Moedeloos werd ze ervan ‘Zo krijg ik mijn bedrijf nooit van de grond!’. De frustratie in haar stem en gezicht sprak boekdelen.

Door uit te stellen houd je jezelf eigenlijk continu voor de gek.
Hoe is dat toch steeds weer mogelijk? En nog belangrijker hoe kom je er van af?

Laten we dan eerst wat dieper ons brein induiken.
Het mooie woord voor dit uitstelgedrag is procrastinatie. Het gaat hier dan specifiek over weten dat je het moet doen, je het niet doet en je daar miserabel bij voelen. Procratinatie is een obstakel bij het bereiken van je doelen. En deze procrastinatie vindt zijn oorzaak in ons brein.

Hoe werkt ons brein?
Het brein is opgebouwd uit 3 delen, die een relatie hebben met onze evolutionaire status: de amygdala, het limbische systeem en neocortex. Vanwege de evolutionaire relatie worden ze ook wel populair het reptielenbrein, het zoogdierbrein en het denkbrein worden genoemd.

De amygdala, het reptielenbrein, is het oudste gedeelte van het brein en gaat met name over overleven, voedsel, veiligheid, lijfsbehoud en voortplanting. Het reptielenbrein is gericht op status quo: alles vooral zo houden als het is, want dat is veilig. In dit deel van het brein draait het niet om woorden, maar gaat het over gevoel: voelt het goed of voelt het niet goed?

De neocortex, het denkbrein, is het breindeel dat evolutionair het jongste is, en dat mensen onderscheidt van dieren: in dit deel van het brein worden de bewuste beslissingen genomen. Dit deel van het brein gaat over kansen zien en benutten, over groei en mogelijkheden. Hier zitten de bekende rechter en linkerhersenhelft: taal, analyse en probleemoplossing in de linkerhelft en beelden en metaforen in de rechterhelft.

Behouden van de status-quo
Procrastinatie heeft te maken met het gegeven dat je denk-brein vooruit wil, maar je reptielenbrein de status-quo wil behouden. Op het moment dat je bijvoorbeeld een deadline nadert, een presentatie moet houden of een lastig telefoongesprek moet voeren laat het reptielenbrein van zich horen, en roept ‘Stop, niet veilig’.
Het reptielenbrein is het oudste brein en heeft dus vetorecht. Daarmee kan dit deel van het brein de hele boel blokkeren wanneer het denkt dat het te gevaarlijk is: niet om jou te pesten, maar puur als beschermingsmechanisme.

Omzeilen van je reptielenbrein
Het is bewezen dat mensen die niet uitstellen veel gelukkiger zijn in het leven. Je zult dus iets willen doen aan dat vetorecht van het reptielenbrein. Je wilt manieren vinden om toch dáár te komen waar jouw denkbrein heen wil. NLP kent verschillende technieken die je daarbij kunnen helpen en halt toeroepen aan het uitstelgedrag. De uitkomsten zijn vaak verrassend. Zo is Michelle nu weer volop actie aan het ondernemen om haar bedrijf letterlijk vorm te geven.

Kortom, je reptielenbrein is een oeroud systeem dat jou wil beschermen tegen veranderingen. Als jij vooruit wilt heb je dus technieken nodig om het reptielenbrein te omzeilen, gerust te stellen, of tot actie te manen.

In de volgende talk: ‘Quieting the lizard brain’ geeft Seth Godin op inspirerende wijze de werking van ons reptielen brein weer:

Nieuwsgierig naar meer?
Dan biedt de NLP Business Practitioner opleiding wellicht een mooie aanvulling op jouw eigen gereedschapskist van technieken. Lees hier meer of neem contact met mij op voor vrijblijvende kennismaking.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant