‘Leren fietsen zonder zijwieltjes’
Pieter Henzen – Puurst Ondernemersacademie

Pieter, wat was voor jou de aanleiding om mee te doen aan de NLP opleiding?
Tja, dat is een beetje lastig, omdat ik hem eigenlijk op aanraden van Annemieke, mijn vrouw en business partner, ben gaan doen en ik toen nog niet zo goed wist wat ik kon verwachten. Eén van de redenen dat ik toch besloot deel te nemen, was dat ik mijn eigen persoonlijke communicatie vaardigheden wilde vergroten. Daarmee hoopte ik te leren hoe ik mijn persoonlijke en zakelijke doelen beter kan realiseren.

20140703-zomervakantie2014-300x147

Je zegt: toch. Welke aarzeling had je voordat je besloot tot deelname?
Tja, ik wist niet zo goed wat ik er van moest verwachten. Ik had het beeld van een NLP opleiding voor ogen die in het pand van een oud werkgever van mij werd gegeven. Dat had een hoog zweef gehalte. Het effect dat de opleiding bij Annemieke heeft gehad, trok mij over de streep.

Je bent dus het avontuur aangegaan. Welke veranderingen heb je bij jezelf gemerkt sinds je bent begonnen met NLP?
Ik heb een aantal doelen gerealiseerd die ik aan het begin van de opleiding heb gesteld. Daarnaast ben ik zelf effectiever geworden. Niet alleen in mijn communicatie, maar ook in mijn gedrag.

Waaraan merk je dat?
In het verleden liet ik mij door tegenslagen dikwijls uit het veld slaan. Nu kan ik daar beter mee omgaan. Door NLP heb ik geleerd om anders
naar tegenslagen te kijken en oplossingen te zoeken in plaats van in een kramp te schieten. Ook kies ik nu vaker om hulp in te schakelen.

Welke veranderingen zien anderen bij jou sinds je bent begonnen met NLP?
Mijn vrouw zal bovenstaande direct beamen. Zij ziet ook dat ik beter mijn doelen weet te bereiken doordat ik nu beter aansluit bij de communicatiestijl van mijn gesprekspartner. Klanten geven ook terug dat ik ze echt begrijp. Dat is voor mijn werk als ondernemer essentieel. Ik denk dat ik ook een plezierigere levenspartner ben geworden…

Wat doe je nu anders in jouw communicatie waardoor je betere resultaten hebt?
Ik heb geleerd dat ieder mens zijn eigen voorkeursstijlen heeft als het om communiceren gaat. Dat wist ik al vanuit diverse eerdere opleidingen die ik heb gevolgd. Met NLP heb ik geleerd hoe ik die stijlen bij de ander kan ontdekken én hoe ik ook in de taal van de ander kan communiceren. Dat maakt voor mij echt het verschil. Sinds ik dat doe, kan ik veel beter mijn huidige klanten helpen en nieuwe klanten overtuigen om klant te worden. En zeg nu zelf, er is toch niets lekkerder dan aangesproken te worden in je eigen taal? Denk maar eens aan wanneer je in het buitenland bent, hoe prettig het is als iemand Nederlands spreekt.

Wat is jouw belangrijkste inzicht nu je terug kijkt op jouw NLP Practitioner?
Tja, dat is lastig om zo één, twee, drie te zeggen. Ik heb zoveel geleerd. Het voelde weer als opnieuw leren fietsen. Ik heb nu geleerd om weer met zijwieltjes te fietsen en ik zie er naar uit om het ook zonder zijwieltjes te kunnen.

En als je dan toch één ding moet noemen?
Waar ik me nu extra bewust van ben is dat alle resultaten die ik als ondernemer met mijn bedrijf behaal, echt bij mijzelf liggen. Als een klant geen klant wordt, terwijl hij wel helemaal in ons ideale klantprofiel past, dan weet ik nu dat ik onvoldoende de taal van de ander heb gesproken. Ik was dan niet in staat om hem of haar te laten inzien wat onze diensten opleveren. Dat ligt dus niet aan de potentiele klant, dat ligt echt aan mij.  NLP heeft mij de tools gegeven om hier flexibeler en dus effectiever mee om te gaan.

En heb je er al voordeel van?
Ja, ik heb letterlijk een aantal klanten mogen toevoegen aan ons klantenbestand, omdat ik effectiever kon aansluiten op de communicatie voorkeursstijl van mijn klant!

Wat specifiek sprak jou het meeste aan in de opleiding?
Als ondernemer wil je gewoon met je bedrijf bezig zijn. In ons geval is dat andere ondernemers helpen om succesvol te worden; te zorgen dat ze voldoende klanten krijgen én houden. Wat ik erg prettig vond, is dat de opleiding praktisch was. Op de trainingsdag oefenden we veel om de verschillende technieken eigen te maken. Daarna kon ik in mijn dagelijkse werk het geleerde meteen toepassen in de gesprekken die ik met klanten voerde. Verder vond ik de persoonlijke aandacht van de trainers prettig.

Kortom, de opleiding was praktisch, gericht op jezelf als professional en ondernemer. De voorbeelden en opdrachten waren daar ook aan gerelateerd. Je kon meteen de vertaling maken naar de praktijk.

Dank je voor je openhartige antwoorden, Pieter. Tot slot, aan wie zou jij deze opleiding willen aanbevelen?
Eigenlijk aan iedereen. Ik wilde dat ik tien jaar eerder deze opleiding had gedaan. Ik begrijp nu ook waarom bepaalde cruciale punten in mijn loopbaan zo zijn verlopen. Als ik NLP destijds al eigen had gemaakt, waren de uitkomsten anders geweest.

In het bijzonder wil ik het aanraden aan ondernemers. Omdat effectief communiceren met je klanten van essentieel belang is voor de groei van je bedrijf.

Wij wensen Pieter veel succes met zijn onderneming en het leren fietsen zonder zijwieltjes. Wij zijn er van overtuigd dat het hem dat heel snel gaat lukken.

Wil jij na het verhaal van Pieter meer weten over NLP? Ben jij nieuwsgierig hoe wij jou verder kunnen helpen in jouw professionele groei? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek waarin wij samen jouw mogelijkheden voor verdere groei verkennen. Of kijk hier voor meer informatie en het aanmelden voor onze NLP Business Practitioner.

 

Misschien vind je deze verhalen ook interessant