Wie ben ik eigenlijk? Wie ben ik voor mezelf, wie ben ik voor anderen? Voor velen zijn dit vragen die nog niet zo eenvoudig te beantwoorden zijn.

Wie je bent, komt voortdurend naar voren, van moment tot moment. In iedere situatie opnieuw. In iedere vraag die je krijgt, in alles wat je doet.

Waar je ‘ja’ tegen zegt, verandert en dat maakt steeds duidelijker waar je wèl en waar je niet van bent. Lees ook mijn vorige verhaal ‘Wie ben ik? Van spel naar realiteit’.

De grenzen kennen van jouw blauwdruk

In een wereld waarin we geconditioneerd zijn om rollen te spelen en anderen te plezieren, is de waarheid van onze eigen voorkeuren en grenzen letterlijk goud. Ze maken het verschil tussen ons beste leven leiden en leven in vaste systemen – dus leven in de verwachtingspatronen van anderen.

Als ‘onderzoeker’ van menselijk gedrag ben ik graag in de buurt van mensen die bewust zijn bij het bestuderen en beoefenen van deze dans tussen het ware zelf en het niet-zelf. Tussen wie je werkelijk mag zijn en wie je denkt dat je bent.

Je weet vaak niet wie je bent, omdat je nu al weer anders bent. Het nu verandert keer op keer op keer. Dat maakt het vaak ook zo uitdagend om antwoord te geven op de vragen: ‘Wie ben ik?’ en ‘Wie ben jij?’

In één van de coachgroepen die ik begeleid – voor een leiderschapstraject binnen een grote zorgorganisatie – stelde een manager vast: ‘Zoals het nu gaat in mijn werk, zoals ik nu ben voor mezelf en mijn collega’s dat wil ik vasthouden.’ Dat riep onmiddellijk de vraag op van een collega manager: ‘Hoe doe je dat, vasthouden aan wie je bent?’

De vraag is, wat maakt dat we willen vasthouden aan wie we zijn, aan onze zelfbedachte identiteit?

Je laten verrassen door het NU

We zijn geboren vanuit het niet weten – een natuurlijk iets. We zijn als mensen ook continu in ontwikkeling en beweging. Want wie je bent, is nu anders… en morgen en volgende week ook.

Als we ruimte maken om verrast te worden door wat nu voor ons waar is, dan wacht daar onze grootste gemak en kunnen we onze unieke bijdrage ontdekken.

Laat wie je bent en dus ook wie je niet bent, tot uiting komen in alles wat je doet. Zonder vast te houden aan wie je denkt te moeten zijn.

Om toch antwoord te geven op de Hoe-vraag van de manager: JA, het is zeker de moeite waard om te bestuderen wie je bent. Te ontdekken waar jouw natuurlijke (leiderschaps)talenten liggen en jouw uitdagingen. Te leren zien waar jouw mind wordt afgeleid om toch vast te houden aan eerdere beelden, gedachten en overtuigingen over wie je zou moeten zijn.

Door te weten wat jouw unieke bijdrage is aan jouw organisatie en hoe je het beste besluiten kunt nemen zul je bovendien meer rust, succes, voldoening en/of impact ervaren.

Leer de blauwdruk van jouw leiderschap kennen

Nieuwsgierig naar wie jij bent als leider en naar wie je niet langer hoeft te zijn? Tijdens een leiderschapsanalyse van circa 2 uur op basis van Human Design laat ik je exact zien hoe jouw blauwdruk eruitziet, zodat jij er vervolgens zelf mee kunt experimenteren in jouw dagelijkse werk. Neem dan hier contact met mij op.