In een tijdsbestek van amper twee uur spreek ik drie mensen die worstelen met willen en doen, met overgave en loslaten. Bij wie de mind dolgraag achter het stuur wil kruipen en het lijf protesteert. Of bij wie het lijf simpelweg is overgeleverd aan de grillen van de mind. Die gek worden van hun eigen mindfuck.
Misschien denk je bij mindf*ck aan Victor Mids’ tv-programma waarin hij onze geest keer op keer voor de gek houdt. Met mindfuck bedoel ik dat je mind onder druk van je omgeving de hele dag door beslissingen neemt die niet correct voor je zijn; die tegen je eigen strategie en autoriteit ingaan (begrippen uit Human Design). Je ervaart weerstand in je lijf en voelt de energie letterlijk weglekken.
Herkenbare voorbeelden
Peter* doet verslag van zijn zoektocht naar een nieuwe baan. “Liever gisteren dan vandaag vind ik een nieuwe baan. De rek is eruit, en mijn werk kost me veel energie. Ik weet natuurlijk wel dat ik erop mag vertrouwen dat de baan die bij mij past op m’n pad komt. Dat kan ik niet afdwingen…” Toch klinkt er vertwijfeling door in zijn stem.
Pauline is de tweede die ik die ochtend spreek. “Mijn boek is af. Daar ben ik heel blij mee, maar nu mijn website nog. Ik weet dat het moet gebeuren, maar ik voel de weerstand in mijn lijf. Duw ik de website er nog doorheen of wacht ik tot ik er weer energie voor voel?” Een dilemma waarbij ze neigt naar het eerste.
En niet veel later hoor ik van Sophie: “Mijn actielijst groeit iedere dag. Ik wil heel veel doen, maar soms is het gewoon nodig om even op mijn handen te zitten. Dat weet ik wel, maar ondertussen ren ik toch door.”
Je lijf krijgt de gevolgen van je beslissingen op z’n bordje
Drie situaties op deze maandagmorgen die mij én hen met de neus op de feiten drukken. Van de mindfuck in jezelf en van je lijf dat dagelijks de gevolgen van je beslissingen ervaart. Wij kunnen de levensenergie niet controleren, niet sturen en zeker niet afdwingen. En dat is maar goed ook. De kunst is mee te leren gaan in de flow van het leven.
Maar joh, jezelf overgeven valt nog niet mee, zo merkte ik die middag zelf. Toeval? Bezig met een opdracht voor mijn studie voelde ik letterlijk de onrust in mijn lijf. Ik kon met mijn hoofd nog niet bij de oplossing. Het ging me niet snel genoeg en ik wilde de opdracht zo graag af hebben. Toch besloot ik om de boel even de boel te laten. Ik heb letterlijk de deur van mijn werkkamer achter me dichtgetrokken en ben een rondje gaan lopen.
Weer terug heb ik pen en papier gepakt en ben ik tien minuten gaan schrijven. Daarmee kon ik mijn eigen mindfuck niet alleen onder ogen zien, maar ook accepteren voor wat hij was. En met mildheid naar mezelf kijken. Mezelf weer herinneren aan die o zo treffende uitspraak ‘Practice not perfect’. Op die manier heb ik de weg weer vrij gemaakt om de opdracht als een oefening te zien en mezelf de ruimte te geven om fouten te mogen maken. Een paar uur later kon ik de opdracht alsnog insturen.
Practice not perfect – Milton Ericson
Hoe zit het met jouw mindfuck? Wat doe jij wanneer je ergens in vastloopt? Wanneer je merkt dat je hoofd een beslissing wil nemen die leidt tot weerstand in je lijf?
Misschien heb je al ervaring met journaling. Misschien is het nieuw voor je. Ik wil je uitnodigen om het experiment eens aan te gaan. Ervaar, onderzoek, en experimenteer voor jezelf welke manier bij je past.
3 manieren om jouw eigen mindfuck te onderzoeken via journaling
Met journaling bedoel ik niet het bijhouden van een dagboek waarin je enkel beschrijft wat je hebt gedaan die dag. Journaling is een krachtige manier om je eigen gedachten te organiseren op papier. Om de verschillende stemmen van je mind verder te onderzoeken. Maar ook, om jezelf verantwoordelijk te houden voor je eigen professionele en persoonlijke groei. Het gaat erom dat je een structuur ontdekt die bij jou past. Ik geef je drie suggesties om zo’n structuur te creëren.
1. Schrijf iedere dag
De ochtend is ideaal. Alle verstorende gedachten kun je direct aan het papier toevertrouwen en zo je hoofd vrijmaken voor wat je die dag wilt bereiken. Enkele suggesties om over te schrijven:
- Wat is jouw belangrijkste doel voor die dag? Kies er maximaal 3. Dat zorgt voor focus.
- Blik terug op de dag ervoor: wat had beter gekund? Of wat wil je gewoonweg anders doen? Of waar wil je mee stoppen?
- Als je de behoefte voelt om domweg even te klagen (kan lekker opluchten), is er dan een manier om jouw geklaag om te zetten in een vraag? Aan wie zou je deze vraag willen stellen en schrijf op welk antwoord je verwacht. Daarmee heb je vaak al het antwoord voor jezelf gevonden.
- Schrijf 3 dingen op waar je dankbaar voor bent.
- Schrijf over een situatie die je heeft verwonderd of waar je iets van hebt geleerd.
Het is niet nodig om heel veel tijd hieraan te spenderen. Vaak is 5 tot 10 minuten schrijven al voldoende. Kies vooral een moment waarop het voor jou goed past.
2. Kijk kritisch naar je eigen gedrag en acties
Kies één moment in de week, bijvoorbeeld vrijdagmiddag, zondag of maandagmorgen. Bedenk wat je de afgelopen week hebt bereikt en wat je anders had willen doen. En ben je trots op iets wat je hebt bereikt in je werk? Schrijf dat ook zeker op!
Reserveer tijd in je agenda om je eigen gedrag en acties te beoordelen. Je kunt dit wekelijks, tweewekelijks of iedere maand doen. Houd jezelf verantwoordelijk voor je eigen acties en pak de regie daar waar je het anders wilt doen.
3. Neem verantwoordelijkheid voor alles wat je doet
Mogelijk denk je: ja, maar ik heb het te druk om te schrijven. Tijd is vaak ons grootste excuus om iets niet te doen. We maken allemaal gebruik van dat excuus en geloven het vaak ook nog… over mindfucks gesproken?!
Door te schrijven en te kijken naar je acties, word je bewuster van de mindfuck in jou en ga je sneller herkennen wanneer hij tevoorschijn komt. Wanneer je besluit om een journal bij te houden, train je jezelf om verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat je doet.
Begin!
Als je er klaar voor bent, wil ik je als tip meegeven om voor pen en papier te kiezen. Dat is veel effectiever dan op de computer een dagboek bijhouden. De kwaliteit van jouw journal is van ondergeschikt belang; wacht dus niet tot je een mooie hebt gevonden. Echt, een eenvoudig schrift volstaat al. Het gaat erom dat je begint!
Wil je toch eens méér inzicht in jouw mindfuck of in jouw blokkades en terugkerende thema’s? Plan dan een gratis afspraak in. Tijdens deze online kennismaking kijken we naar jouw vraag en hoe ik van betekenis kan zijn voor jou.
*De namen in dit verhaal zijn gefingeerd om privacy redenen.