tijd-verzetten-300x127Wanneer tien minuten voor jou soms een uur lijken, kun je een uur ook tien minuten laten lijken.

Time is quantified eternity – Deepak Chopra

We kennen het allemaal, jij ook: wanneer we iets heel prettigs doen of iets waar we volledig in opgaan, dan vliegt de tijd. Vervelen we ons of moeten we ergens lang op wachten, dan kruipt de tijd. Ook stress omwille van tijdgebrek maken we allemaal wel eens mee. De één meer dan de ander. Hoe vaak ik mensen niet hoor zeggen: “Ik kom tijd te kort” of “Ik zou willen dat er meer uren in een dag zitten”. Zeker tegen het einde van het jaar wanneer belangrijke deadlines gehaald moeten worden.

Wat zou het toch mooi zijn wanneer je kunt zeggen “Hoezo tijd te kort, daar maak ik gewoon tijd voor?” of “Ik doe alsof ik nog zeeën van tijd heb”. Dat betekent dat je heldere keuzes kunt maken in wat je wel en niet doet, of wat je nu doet en wat je uitstelt voor later. Of misschien besluit je om iets niet meer te doen. Ook dat is voor jou mogelijk.

Spelen met je tijdsbeleving
Daarvoor moet je eerst ontdekken hoe je brein werkt. Hoe slaagt dat erin om van een vervelende ervaring die in werkelijkheid tien minuten duurt een ervaring te maken van een half uur of meer? Als je dat weet dan kun je datzelfde proces bewust leren gebruiken om van een heel leuke ervaring van slechts enkele minuten een beleving van een half uur of langer te maken.

Tijd is subjectief
We weten allemaal dat er 24 uur in een dag zitten, 60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut. Niets nieuws tot zover. Je beleving van tijd komt voort uit de vorm waarin je die tijd voorstelt. Jouw beleving van tijd is je subjectieve werkelijkheid. Het is echter de enige werkelijkheidsvoorstelling die je hebt en zij heeft tot nu toe voor al jouw mislukkingen en successen gezorgd. Jouw tijdsregistratie is uniek en subjectief, want iedereen heeft een ander model van de wereld, en ervaart dat tijdsmoment anders. Wat voor de één in een zucht voorbij was, leek voor de ander eindeloos te duren.

De tijd vertragen voor aanstormende deadlines
Er is een manier om de tijd in jouw beleving te vertragen of te versnellen. Deze beheersing kan je enorm helpen bij het anders beleven van de vele deadlines waar je in je werk mee te dealen hebt. Als je onbewuste qua tijd een verkeerde voorstelling heeft van de toekomst, kun je dat gemakkelijk aanpassen met behulp van de zogenaamde tijdlijntechniek. Een tijdlijn is een persoonlijke combinatie van tijd en ruimte. Het is een ruimtelijke voorstelling van hoe jij je relatie tot de tijd organiseert. Je tijdlijn is opgedeeld in verleden, heden en toekomst. Tijd glipt ons letterlijk door de vingers. We kunnen het niet zien, horen, aanraken, proeven of ruiken. De enige manier waarop we tijd kunnen inschatten is in relatie tot ruimte. Bijvoorbeeld: ‘de toekomst ligt voor je’ en ‘laat dat nu achter je’.

Wat doe je dan in de praktijk?
Als ik weet dat ik een belangrijke deadline moet halen en ik weet dat ik te weinig tijd heb, dan kan ik de beschikbare tijd vertragen in mijn geest. Terwijl ik in dezelfde snelheid blijft doorwerken ga ik, en ik geef toe het  vergt enige oefening, de beelden en geluiden vertragen. Ook het gejaagde gevoel dat ik dan heb schroef ik een tandje lager. Dat is op zichzelf  al een heel aparte ervaring. Je onbewuste is daarmee in feite verlost van stress en er komt meer energie vrij voor het uitvoeren van de hoognodige taken. Het is een nieuwe beleving van tijd en ruimte.

Conclusie: Als je kunt spelen met de tijd, ben je in staat om stress te reduceren tot een minimum of zelfs helemaal te vermijden. Daarmee doe je jezelf een groot plezier en het zal zeker ook effect hebben op je directe collega’s en de mensen bij jou thuis. Experimenteer er gewoon eens mee en ervaar wat het je oplevert. Je ontwikkelt in ieder geval je flexibiliteit ermee, het belangrijkste doel van NLP.

Wil jij meer weten over hoe jij deze techniek in jouw werk succesvol kunt toepassen? Lees hier dan meer over Topskills  NLP Business Practitioner – de opleiding voor jouw professionele groei.

 

Misschien vind je deze verhalen ook interessant