Waar de één nachten ligt te woelen en te draaien, neemt de ander in een oogwenk een beslissing. Houdt de één zich strikt aan zijn keuzes terwijl de ander er keer op keer op terugkomt. Wat maakt dat mensen daarin zo verschillen?

De hele dag door maken we keuzes, bewust en onbewust. Over grote en kleine zaken. Bij de meeste beslissingen staan we, gelukkig, nagenoeg niet stil. Bij belangrijke zaken nemen we er vaak meer bedenktijd voor. Maar is dat voor jou wel de juiste strategie? En gaat het bij beslissingen nemen puur over denken? Of komt er meer bij kijken?

Mijn design voor keuzes maken is uniek

Sinds ik bekend ben met Human Design*, ervaar ik heel duidelijk hoe ik zelf mijn beslissingen neem. Voor mij is het een prachtige tool voor bewustwording.

We hebben allemaal te maken met verwachtingen vanuit onze omgeving; de maatschappij, onze cultuur en onze families. Zo is ons vaak verteld wie we moeten zijn en wie juist niet. Onbewust heeft dat ook veel invloed (gehad en dikwijls nog steeds) op de beslissingen die we nemen.

Recent ben ik zelf met een coachtraject gestart; ja, ook als coach wil ik graag scherp blijven op de keuzes die ik maak en mijn persoonlijke ontwikkeling. Voor dit traject werd mij gevraagd om een aantal bepalende keuzes voor mijn loopbaan te onderzoeken. Hoe heb ik ze destijds genomen? Wat zeggen die keuzes mij? Welke patronen kan ik hierin ontdekken?

Tijdens deze diepgaande analyse (wie mij goed kent, weet dat ik dingen grondig doe), kwam ik tot een paar belangrijke inzichten. Eén daarvan was de aanleiding voor deze blog.

Human Design is about making decisions as yourself (Ra Uru Hu)

Onderbuik versus ratio

De keuzes die mij tot op de dag van vandaag diepgaand voldoening geven, heb ik puur vanuit mijn onderbuik genomen. De keuzes die ik vanuit mijn ratio nam, of noem het gezond verstand of logisch denken, hebben mij daarentegen niet het succes of de voldoening gebracht die ik ervan verwacht had.

Om een concreet voorbeeld te noemen…

Het ondernemen zit feitelijk in mijn bloed met een opa en oma (ouders van mijn moeder) die als pioniers eind jaren ‘30 een kruidenierszaak begonnen in de Noordoostpolder die toen nog niet eens helemaal drooglag. Behoorlijk uitdagend in die tijd!

Mijn andere oma had een eigen naaiatelier. Verder terug in de familielijn zijn het ook allemaal zelfstandig ondernemers geweest.

Tijdens mijn afstudeerstage voor de studie Congres- en Evementenmanagement kreeg ik de mogelijkheid om direct te starten als zelfstandig Professioneel Conference Organizer (ik organiseerde grote medische congressen). Hoe enthousiast ik daarover ook was, ik heb het niet gedaan. Ik had, realiseerde ik me uiteraard jaren later, de beperkende overtuiging dat ik eerst ‘echte’ werkervaring op moest doen en dat ik beter voor zekerheid kon kiezen.

Dat was gevoed door de mening en adviezen van mijn moeder. Uiteraard deed ze dat met de beste bedoelingen (no hard feelings!) na een jeugd waarin ze ook de keerzijde had gezien van een eigen zaak. Letterlijk zei ze: ‘Een eigen zaak, begin er nooit aan!’ Tja, dan denk je wel minstens drie keer na voor je je in een avontuur stort waarin je niet de volledige support krijgt van je omgeving. Bovendien kozen al mijn vriendinnen ook voor een baan met meer zekerheid.

Alsnog de sprong wagen

Bijna tien jaar later, na het afronden van mijn NLP Master opleiding, was ik zover om toch de sprong te wagen. Ik had me losgemaakt van de overtuigingen van mijn moeder en directe omgeving en ik zag opnieuw een mogelijkheid om als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Een keuze waar ik nog steeds volledig achter sta.

Jouw beslisstrategie: gezonde keuzes maken

Sinds mijn eerste Human Design Analyse begrijp ik eindelijk hoe ik gezond beslissingen kan nemen voor mezelf. Had ik dat niet liever 20 jaar eerder willen weten? Jazeker! Heb ik dan spijt van hoe het nu is gelopen? Absoluut niet!

Alle ervaringen en keuzes hebben mij gevormd tot wie ik nu ben. En het mooie is dat ik al mijn inzichten nu meeneem in het werk dat ik dagelijks met veel liefde en plezier doe. Voor mij is het nu vanzelfsprekend anderen verder te helpen in het inzicht geven in hun beslisstrategie. Laten zien waar de eventuele ‘pijn’ vandaan komt en waar de potentie zit. Vanuit dit inzicht leren hoe je gezond beslissingen kunt nemen voor jezelf in jouw werk en leven. Kun je dan ook van een eeuwige twijfelkont toch een stevige knopendoorhakker worden? Het antwoord zit besloten in jouw unieke design.

De inzichten uit Human Design combineer ik met iemands karakterstijlen en werkmotivatie in de Cirkel van Inzicht. Nieuwsgierig hoe? Lees hier dan verder of neem contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.

*Human Design is een systeem dat werkelijk de uniekheid van ieder mens onderkent en viert. Geen design is gelijk. Jouw unieke kaart laat niet alleen zien wat jouw kwaliteiten zijn, maar ook wat de thema’s en blokkades in jouw leven zijn. Daarnaast is Human Design een geweldige tool om anderen te begrijpen, compassie op te brengen én te waarderen dat ieder zijn eigen unieke leven mag leven.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant