Wil jij dat doen?’, vraagt je collega. Voor je er erg in hebt, hoor je jezelf al ‘ja’ zeggen. En met een grote glimlach ook nog. Van binnen baal je direct en voel je de stress toenemen. ‘Waarom zei ik dat?’ Er zaten al te weinig uren in de dag.   

Een ander willen pleasen ten koste van jezelf is normaal. Het is menselijk gedrag. En er zijn natuurlijk ook situaties in je werk waarin je domweg het gevoel hebt dat je niet anders kúnt. Dat je wel mee móet in wat de ander van je vraagt. Of dat je aan móet sluiten bij wat je collega’s willen. Of wat de organisatie op dat moment nodig vindt. Misschien was je zelf wel degene die het beleid bepaalde of een besluit nam, waar je nu geen motivatie of energie meer voor kunt opbrengen.

En dan?

Doorgaan? Omdat je in een eerder stadium JA hebt gezegd?

Want tja, zo ben je natuurlijk opgevoed. Of ‘geconditioneerd’ zoals het in Human Design wordt genoemd. ‘Belofte maakt schuld’. En ‘wie A zegt, moet B doen’. Dat gold vroeger bij mij thuis toch echt!

Daarnaast sta je natuurlijk áltijd voor een ander klaar, nietwaar? Een JA is snel gezegd. Maar tegen wie eigenlijk? Tegen de ander? Of tegen jezelf?

Wat heb ik me toch vaak in een situatie bevonden, waarvan ik me oprecht afvroeg: ‘Wat doe ik hier? Tegen wie of wat heb ik eigenlijk JA gezegd?’

En dan… Stel dat je een NEE voelt. Spreek je dat dan uit? En hoe lang wacht je dan?

Hoeveel signalen heb je (on)bewust al genegeerd?

Blijf je in de please-modus of durf je voor jezelf te kiezen?

Human design opende mijn ogen

Toen kwam voor mij het grote omslagpunt. Het moment dat ik veel bewuster werd van waar ik JA op zei, kwam met de ontdekking van mijn eigen unieke design. Ofwel: mijn  gebruiksaanwijzing voor het nemen van beslissingen. Sinds ik mijn design ken, neem ik nu meer tijd voordat ik een antwoord geef. Vraag ik of ik erop terug kan komen. Want ik weet van mezelf dat ik, zeker als er andere mensen bij zijn, veel te snel JA zeg. Zónder dat ik even bij mezelf check of het ook een échte JA is. Zo voorkom ik dat ik beloftes doe die ik later niet kan of wil nakomen en blijf ik veel dichter bij mezelf. In werk én in mijn privé.

De zoektocht van het leven

Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar wie we werkelijk zijn. Voor onszelf.

Als je leeft volgens jouw unieke design, hoef je niet meer te zoeken. Natuurlijk, het is een ultiem doel van zelfrealisatie. En dat gaat nooit zonder slag of stoot. Het vraagt om accepteren, overgeven, ontwaken… én om je eigen authenticiteit. Maar hoe doe je dat in je dagelijks leven

1. Accepteer wie je bent

Ontdek jouw blauwdruk die je hebt gekregen bij jouw geboorte en accepteer deze. Ook de uitdagingen en je valkuilen; daar waar je in jouw design gemakkelijk wordt beïnvloed door je omgeving.

Vaak krijg ik de vraag of je blauwdruk nog verandert. En of je er zelf iets aan kunt veranderen? Mijn antwoord is nee: je unieke blauwdruk gaat je hele leven mee, van je geboorte tot aan je dood. Ben je er trouw aan? Aan jouw design, dus aan jezelf? Dan kan je dat een diepgaande voldoening en enorme vreugde geven! Focus je niet op de beperkingen of wat er in jouw ogen aan ontbreekt. Maar richt je juist op de vrijheid die ontstaat door het accepteren van wie je bent. En het zijn van wie je bent.

2. Geef je vol vertrouwen over aan jouw unieke kwaliteiten.

Die kwaliteiten en eigenschappen waarmee jij je zelf mag laten zien en horen… je herkent ze snel. Hoe? Simpel, omdat ze je van nature gemakkelijk afgaan. Moet je echt ergens moeite voor doen? Dan past dat dus niet bij je. Dan mag je het links laten liggen. Focus je op die dingen die moeiteloos gaan. Dingen waar je energie van krijgt!

3. Ontdek je purpose

Elk mens is op aarde met een bestemming. Noem het je purpose. En het mooie is: daar hof je eigenlijk niet eens bewust naar te zoken. Die bestemming is er namelijk gewoon, al sinds je geboorte. Maar het ontdekken ervan brengt waanzinnig veel vrijheid en vreugde.

‘Jij zit allang op jouw pad!’. Deze bevestiging kreeg ik tijdens mijn eigen Human Design analyse. En inderdaad, ik haalde veel voldoening uit mijn werk en omarmde het idee van werkgeluk. En nu nog meer dan toen. Toch was ik ook zoekende. Ik vroeg me af: ‘Is er nog meer wat ik te doen heb?’. Zeker als ik keek naar de mensen om me heen, kreeg ik het idee dat ik meer moest doen met mijn talenten. Maar mijn blauwdruk laat juist zien dat wachten en reageren bij mij past. En voelt iets goed? Dan kan ik het dus gewoon doen. Wat een geruststelling!

4. Beoefen je authenticiteit

Wees niet bang voor de mening of het oordeel van anderen. Zoek niet langer naar andermans goedkeuring. Je mag doen wat jouw gevoel, jouw hart, jouw intuïtie, jouw gevoel… jouw design je ingeeft.

Meer balans en effectiviteit

Acceptatie leidt tot overgave. Overgave zorgt voor ontwaken. En ontwaken resulteert in authenticiteit. Laten we opnieuw kennismaken met de persoon die we vanaf onze geboorte al zijn! Ja, het zal je om geduld vragen. En het gebeurt niet over één nacht ijs, zeker niet. Misschien vraagt het je om moed. De moed om iets anders te doen en te zeggen dan dat mensen altijd van je gewend waren. Maar echt! Hoe vaker je deze 4 uitgangspunten toepast in je leven, des te meer balans je ervaart. En hoe effectiever je als leider van je eigen leven wordt.

Snoer jouw pleaser voortaan de mond

En nu? Tegenwoordig beland ik nauwelijks meer in situaties waarvan ik achteraf denk: hoe is het toch mogelijk. Dat kan ik nu in volle overtuiging zeggen! Dat vraagt van mij om heel bewust te luisteren naar mijn onderbuik. Om vervolgens ook echt ‘nee’ te zeggen wanneer ik ‘nee’ voel. En ja, dat vind ik soms nog steeds lastig. En toch doe ik het. Want ik heb ook ervaren hoe gezond het voor mij is om juist wél NEE te zeggen. Dat stemmetje van de pleaser in mij hoor ik wel, maar ik luister er niet naar. En dat maakt voor mij hét verschil.

Wil jij ontdekken welke inzichten voor jou echt het verschil gaan maken? Start je reis naar meer inzicht, voldoening, succes en impact dan hier.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant