Een directeur van een MKB bedrijf vertelde me eens dat ze na een lastig gesprek met een medewerker zich afvroeg of ze wel het juiste had gedaan. Het gesprek kreeg onverwachts een rare wending.

20140306-zonnebril-300x168Ze voelde zich genoodzaakt een heftig besluit te nemen, dat tevens het einde van de arbeidsrelatie betekende. De rest van de dag bleef het gesprek door haar hoofd spoken en ze voelde zich er hoogst ongemakkelijk door.

De kans is groot dat je bovenstaande situatie herkent vanuit jouw werk of dat je zelf ook een vergelijkbare situatie hebt meegemaakt. En misschien heb je er slapeloze nachten van gehad of je suf gepiekerd hoe je het eventueel toch anders had kunnen aanpakken.

Welke bril heb je op?
Het bleef zelfs zozeer aan haar knagen dat ze de situatie in de eerstvolgende coaching inbracht. Ik stelde haar de volgende vraag: Hoe weet jij of je het goed hebt gedaan in deze situatie? Dat je een goede keuze hebt gemaakt? 

Toen antwoordde ze heel stellig: “Ik kon op dat moment niet anders, het was voor mij het enige logische besluit. Dat wist ik gewoon”.

Deze persoon beoordeelt haar zaken op basis van eigen criteria. Ze heeft een intern referentiekader. De andere kant van dit metaprogramma is het externe referentiekader. We noemen dit NLP metaprogramma ook wel de motivatie bron. Het heeft te maken met de manier waarop je het resultaat van je inspanningen beoordeelt. Wat is dan het verschil tussen die twee?

Interne referentie
Wanneer je een interne referentie hebt dan weet je gewoon of je iets goed hebt gedaan. Je vertrouwt op je eigen innerlijke referentiekader. Je verzamelt informatie en beslist intuïtief. Je zegt dan: “Ik had zo’n gevoel dat…”, of: “Ik wist het gewoon”. Je beslist zelfstandig; je weet vanuit jezelf wat juist is. Het is moeilijk je over te halen om je mening te veranderen. Je bent minder gevoelig voor lof of kritiek. Je gebruikt dat eerder om te beoordelen of de ander het onderwerp goed begrijpt.

Externe referentie
Heb je een externe referentie en moet je een beslissing nemen, dan sta je open voor andere meningen. Je wilt weten wat anderen denken. “Hoe kijk jij er tegen aan?“ of “Kan iemand mij vertellen wat nu het beste is om te doen?”. Om te kunnen evalueren, heb je informatie van buitenaf nodig. Je wilt weten wat anderen van je denken. Je bent gevoelig voor positief commentaar of kritiek. Mensen met een sterke externe referentie hebben informatie van buitenaf nodig om te weten waar ze staan. Hierdoor zijn ze minder autonoom.

Misverstanden voorkomen
Deze verschillende manieren van denken kunnen leiden tot misverstanden. Stel een manager heeft een interne referentie en een van zijn werknemers een externe referentie. De manager zal zijn werknemers dan niet snel complimenteren. De werknemer, met een externe referentie, raakt gefrustreerd, want die zit te wachten op complimenten.

Hoe herken je dit programma?
Mensen met een intern referentiekader kun je vaak herkennen aan hun houding die rechtop is en  zelfverzekerd. Ze maken gebaren die naar zichzelf wijzen of uit zichzelf komen.

Tegenovergesteld hieraan zie je mensen met een extern referentiekader vaak voorover gebogen naar de ander zitten. Daarbij lettend op de reacties van de ander. Ook in de gezichtsuitdrukking kun je zien dat deze mensen de mening van de ander willen horen.

Conclusie:  als je kunt achterhalen op welke wijze jij jouw resultaten beoordeelt, heb je de bron van jouw motivatie te pakken. Daarmee kun je eenvoudiger en sneller resultaten bereiken.

Wil jij leren hoe jij anderen kunt motiveren of hoe jij jezelf kunt motiveren in jouw werk? Wil jij ontdekken wat jouw voorkeursstijlen zijn voor denken en handelen? Kijk dan hier voor meer informatie over onze NLP Business opleidingen. Eerst vrijblijvend kennismaken met NLP? Meld je dan hier aan voor een gratis NLP introductiemiddag. De eerst volgende is op vrijdag 21 maart in Zwolle.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant