Drie jaar geleden stelde Nicole Lier van Management Plezier zichzelf de vraag: ‘Hoe gaaf zou het zijn wanneer ik Simon Sinek naar Zwolle kan halen?’ Ze zag het al helemaal voor zich, Theater ‘De Spiegel’ tot de nok toe gevuld. Afgelopen vrijdag was het zover, na jaren van bellen en mailen. Een compliment voor haar doorzettingsvermogen! Het was een unieke gelegenheid waar ik heel graag bij wilde zijn.

Simon werd beroemd door zijn TED-talk ‘Start with Why’ en is inmiddels één van de meest gevraagde sprekers ter wereld op het gebied van leiderschap en verandering.

‘Let us all be the leaders we wish we had’

Centraal in zijn sessie stond de vraag: Wat is de essentiële taak van een leider of manager? Het antwoord van Simon: Het creëren van een cultuur van veiligheid. Want wie zich moet richten op gevaar binnen de organisatie, kan geen aandacht hebben voor wat er buiten de organisatie gebeurt.

Deze vraag deed mij gelijk ook denken aan Suzan, een ambitieuze communicatieadviseur van 45 jaar, die zich buitengewoon onprettig voelt in haar werkomgeving. Zelf kon ze er de vinger niet opleggen en dacht ze dat ze niet goed was in haar persoonlijke communicatie en nog beter haar best moest doen…

Suzan kwam door een forse reorganisatie op een andere locatie in een ander team te werken. Direct in de eerste week merkte ze dat haar nieuwe collega’s erg defensief en uit de hoogte reageerden.
‘Mijn eerste intuïtieve reactie was “WEGWEZEN”. Dat heb ik niet gedaan want mijn ratio zei “Blijven, het heeft vast even tijd nodig, dan draaien ze wel bij.’
Twee jaar lang heeft ze haar onderbuik gevoel genegeerd en voor zich zelf de knop omgezet. Een jaar geleden begon het toch te knagen. Ze kwam bij mij omdat ze wilde werken aan haar communicatievaardigheden.

Suzan vormt helaas geen uitzondering
Sociale veiligheid op de werkvloer lijkt zo vanzelfsprekend. Jammer genoeg is het dat niet, zoals van alle kanten hoor- en zichtbaar is. Sociale veiligheid is minstens zo belangrijk voor succesvolle organisaties als de fysieke veiligheid, die meestal wel goed is geregeld.

Wat is sociaal-emotionele veiligheid?

Sociaal-emotionele veiligheid impliceert dat medewerkers zich kunnen uiten op het werk – in ideeën en feedback – en de ruimte voelen om te leren van gemaakte fouten. Helaas bieden veel leiders hier nog vaak onvoldoende ruimte toe. Dat heeft negatieve gevolgen voor de samenwerking, innovatiekracht en het werkplezier van mensen.

Wat is dan de rol van een leider hierin?

Daarop had Simon Sinek vrijdag een helder antwoord. ‘Eén voor allen, allen voor één’ zoals de gelijknamige titel van zijn inspirerende boek en het beroemde motto van de drie Musketiers.

In zijn sessie stond de zogenoemde Cirkel van Veiligheid centraal. Dit simpele maar krachtige concept is ontleend aan de Griekse dichter van fabels Aesopus uit de zesde eeuw voor Christus. Moderne organisaties, bijvoorbeeld het Korps Mariniers van het Amerikaanse leger, maken er nog steeds gebruik van. Het idee is dat je de vijandige buitenwereld alleen de baas kan als je een veilige binnenwereld creëert.

Vertrouwen in plaats van politieke spelletjes

Managers en medewerkers kunnen alleen voldoende energie besteden aan het omgaan met de veranderingen in de buitenwereld als ze die niet hoeven te verspillen aan intern gedoe, politieke spelletjes, en dergelijke. Op elkaar kunnen vertrouwen is daarvoor een basisvoorwaarde. Sinek beschrijft met talrijke voorbeelden dat leiderschap daarin een essentiële rol speelt. Het goede nieuws is dat met leiderschap voorwaarden in organisaties kunnen worden geschept, die leiden naar een sociaal-emotioneel veilige cultuur. Hiervoor geeft Sinek vijf lessen, waaronder “Integriteit telt” en “Leidt de mensen, niet de getallen”.

Simon Sinek Een voor allen

Ben jij nieuwsgierig naar wat hij nog meer te vertellen heeft over de essentiële taak van een leider of manager? Kijk dan hier naar zijn TED-talk.

Of bestel zijn boek via Managementboek.nl


Hoe het verder ging met Suzan?

Een half jaar nadat ik haar sprak, en nog een vervelend incident op haar werk, zette ze de stap en begon aan de NLP Business Practitioner opleiding. En ja, ze werkte aan haar persoonlijke communicatievaardigheden, maar nog veel belangrijker was dat ze haar eigen ‘WHY’ ontdekte en bewust werd dat haar huidige werkomgeving niet meer bij past. Vorige week is ze gestart met de Master opleiding om verder invulling te geven aan haar WHY.

Wil jij ook werken aan het vergroten van jouw leiderschap? Of wil jij ontdekken wat jouw WHY is in jouw werk? Neem dan, net als Suzan deed, contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant