Toen ik werkte bij Isala gaf ik trainingen ‘Communiceren in projecten’ aan leidinggevenden ter voorbereiding op de verhuizing naar het nieuwe ziekenhuis. De werkprocessen zouden daarbij aanzienlijk gaan veranderen.  Het was een training waar de leidinggevenden verplicht aan deel moesten nemen.

20140319-wip-300x168

Al snel ontdekte ik de ‘weerstand’ die ook bij deze groep leefde tegen de veranderingen in hun dagelijkse werk. Om precies te zijn bij een deel van de groep, want er waren ook leidinggevenden die niet konden wachten om te veranderen.

 

Onbekend maakt onbemind
Het NLP metaprogramma overeenkomst-verschil is in onze samenleving heel relevant waar alles steeds sneller moet gaan. Kreten als “We gaan sturen op KPI’s”, “Continue veranderen”, “Innovatie voorop”, enzovoort, hoor je nu om de haverklap. Dit geldt zeker in een ziekenhuis omgeving. Het motto ‘we werken in een dynamische omgeving waar alles snel verandert’ en alle gevolgen van dien voor organisaties, is voor sommige mensen heel opwindend.

Ja, voor sommige, want het metaprogramma overeenkomst-verschil geeft aan hoe iemand op verandering reageert. Het vormt een overheersend element van de persoonlijkheid. Dit metaprogramma kent 4 varianten, want het is niet zo zwart-wit als het soms lijkt. Zoals ook hier vormen uitzonderingen soms juist wel de regel.

Overeenkomst – your good old favorites
Als dit jouw voorkeur is dan bekijk je in elke nieuwe situatie eerst of deze iets gemeen heeft met eerdere ervaringen. Je hebt soms moeite met verschillen en veranderingen op te merken. Grote veranderingen daar houd je niet van; je kiest liever voor het ‘oude vertrouwde’. Voor de veiligheid van het bekende. “Het was toch goed zo?” of “We doen het nu eenmaal altijd zo” zijn gevleugelde uitspraken. Deze voorkeur helpt je wèl om patronen te herkennen.

Overeenkomsten met uitzonderingen – bij wijze van uitzondering
In nieuwe situaties zoek je naar overeenkomsten met eerdere ervaringen, maar je hebt ook oog voor de verschillen. Hoofdzakelijk houd je graag alles bij het oude, toch accepteer je veranderingen in veel kortere tijd dan de vorige groep. Je hebt liever dat dingen zich langzaam aan ontwikkelen. “Ik heb tijd nodig om aan het idee te wennen” of “Het besef moet nog komen” hoor je vaak bij deze voorkeur.

Verschil met uitzonderingen  hoe kan het ook anders?
Als je deze voorkeur hebt probeer je eerst verschillen met een vorige situatie te ontdekken. Daarna zoek je naar overeenkomsten. Je kan zowel met een zekere routine leven als met een periode van verandering. Je snakt in ieder geval naar meer afwisseling dan voorgaande twee groepen.

Verschil – it’s the difference that makes the difference
Is dit jouw voorkeur? Dan herken je eerst de verschillen met iedere eerdere ervaring. Wanneer je in een onbekende kamer of een nieuwe situatie komt, signaleer je onmiddellijk wat er anders is dan wat je kent. Je vindt het moeilijk om patronen of gelijksoortige dingen te herkennen. Verandering is jou op het lijf geschreven. Deze voorkeur is belangrijk voor het ontdekken van fouten.

Je kunt je voorstellen dat iemand die ‘Overeenkomst’ als voorkeur heeft langer in een bepaalde functie blijft zitten dan iemand die het NLP Metaprogramma ‘Verschil’ als voorkeur heeft. Je kan zelfs een ruw tijdsbestek aangeven:

  • Overeenkomst: 15 jaar of meer
  • Overeenkomst met uitzonderingen: 7 tot 10 jaar
  • Verschil met uitzonderingen: 3 tot 5 jaar
  • Verschil: 2 tot 3 jaar of minder…

En als iemand heel makkelijk schakelt tussen Overeenkomst en Verschil: 4 – 6 jaar.
Werk je al 20 jaar bij dezelfde werkgever?  Dat wil niet automatisch zeggen dat je van Overeenkomst bent. Het kan best zijn dat je regelmatig een andere functie hebt of dat de inhoud van je werk verandert. Zo kun je echt van Verschil zijn en toch 20 jaar ergens werken.

Hoe herken je dit programma?

Om dit metaprogramma van de ander te achterhalen kun je bijvoorbeeld vragen: Wat is het verband tussen jouw huidige baan en je vorige baan? Of: Wat is de relatie tussen (wat je aan het doen bent) dit jaar en (wat je aan het doen was) vorig jaar?

Let op de context
Metaprogramma’s zijn altijd contextgebonden. Bovendien veranderen mensen hoe dan ook. Als je bijvoorbeeld 15 jaar lang een bepaalde taak hebt gedaan, heb je op dat gebied waarschijnlijk geen duidelijk extern referentiekader meer.

Weet ook dat mensen voortdurend hun metaprogramma’s aan je onthullen. Je hoeft alleen maar regelmatig te observeren. Als je je realiseert dat iedereen andere combinaties van metaprogramma’s hanteert, raak je minder gefrustreerd als mensen zich anders gedragen dan jij doet.

Wil jij leren hoe jij anderen kunt motiveren of hoe jij jezelf kunt motiveren in jouw werk? Wil jij ontdekken wat jouw voorkeursstijlen zijn voor denken en handelen? Kijk dan hier voor meer informatie over onze NLP Business opleidingen. Eerst vrijblijvend kennismaken met NLP? Meld je dan hier aan voor een gratis NLP introductiemiddag. De eerst volgende is a.s vrijdag 21 maart in Zwolle.

Gratis ervaringsverhalen in je mailbox?

Schrijf je in voor de ervaringsverhalen zoals deze. Verhalen met herkenbare situaties en praktische tips om daarmee om te gaan in jouw leven.

Bedankt voor je inschrijving!

Check je mailbox om je inschrijving te bevestigen.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant