Maak jij wel eens mee dat je in een situatie terecht bent gekomen waarvan je je afvraagt ‘Hoe manoeuvreer ik me hier nu weer uit?’.
Of heb je wel eens het gevoel dat je moet kiezen tussen twee kwaden, ofwel twee opties die eigenlijk allebei niet voldoen? Lees dan verder!
Stel je voor. Twee weken geleden, zondagmiddag. Terwijl ik mijn pianospel oefen en mijn dochter haar dagelijkse oefeningen doet om eindelijk de spagaat te kunnen, krijg ik op mijn telefoon een noodkreet binnen. De brandende vraag van Liesbeth: ‘Ik heb met spoed een coach nodig, omdat ik helemaal vastloop in mijn baan. Kun jij mij bellen?’.
Geen keuzes meer zien
Liesbeth heeft het gevoel dat ze zich letterlijk in een spagaat bevindt. Ze vindt dat ze het aan zichzelf verplicht is dat ze zich staande houdt in haar baan. Bovendien is ze kostwinner, dus ze heeft geen keuze denkt ze. Ook weet ze dat ze nu niet veel langer volhoudt. De zekerheid waarmee ze een jaar geleden aan haar nieuwe baan begon is als sneeuw voor de zon verdwenen. Haar collega’s begrijpen haar niet en de komst van een nieuwe directeur heeft de situatie alleen maar erger gemaakt. Ze krijgt volstrekt onduidelijke opdrachten en ze heeft het idee dat er met twee maten wordt gemeten.
Verrassend inzicht
Na een eerste intakegesprek ontmoet ik Liesbeth een week later voor een actiedag. We beginnen met haar huidige situatie kaart brengen. Op twee van de vijf dagen gaat Liesbeth met lood in haar schoenen naar haar werk. De andere dagen ervaart ze dat veel minder, want dan is ze onderweg. Die maandag en dinsdag op het hoofdkantoor drukken echter zo’n stempel op haar werk, dat haar plezier in zijn geheel heel snel afneemt. Ze ontdekt dat haar werkplek haar letterlijk benauwd en dat ze zichzelf door een aantal collega’s onnodig onzeker laat maken.
‘In mijn werk let ik heel sterk op wat er tegen mij wordt gezegd. Ik ben zo gefocust op het goed doen en mijn werk af krijgen dat ik geen oog meer heb voor hoe het wordt gezegd. Ik zit echt met oogkleppen op te werken, de sociale praatjes irriteren mij, want er is zo veel te doen. Je komt er om te werken, toch?’
Kantoortuin is niet zaligmakend
Aan het eind van de dag is Liesbeth gesloopt. Het laatste uurtje kan ze nog even rustig werken wanneer haar collega’s naar huis gaan. ‘Eindelijk rust’ denkt ze dan. En ‘hoe lang houd ik dit nog vol?’
Een wenkend perspectief kiezen
Tijdens de actiedag bedenkt Liesbeth een aantal eenvoudige acties waardoor ze meer ruimte ervaart, letterlijk en figuurlijk. Ondertussen focust ze daarbij op haar gewenste situatie, die ze nu helder op haar netvlies heeft. Dat nieuwe beeld motiveert haar veel meer dan wanneer ze denkt aan haar dagelijkse (uitzichtloze) huidige situatie. Ze heeft echt zin om aan de slag te gaan met de door haar verzonnen acties.
De regie terugpakken
Zo mooi om te zien, hoe ze aan het einde van die dag weer in haar kracht staat. Dan blijkt dus weer: iedereen heeft alle hulpbronnen in zich. Liesbeth was alleen de verbinding ‘even’ kwijt met haar eigen hulpbronnen. Ze zag letterlijk geen mogelijkheden meer. Door het letterlijk nemen van afstand van haar werk, het (opnieuw) bepalen van een doel en in kaart brengen van haar onbewuste drijfveren en motivatie voelt ze zich weer sterk om de regie terug te pakken in haar werk.
Herken je het verhaal van Liesbeth? Of heb je ook wel eens het gevoel dat je de grip verliest of dat je niet meer helemaal helder hebt waar je het voor doet? Het maakt niet uit of je nu ondernemer bent of werkzaam in een organisatie, wanneer het je overkomt wil je zo snel mogelijk verandering. Maar hoe?
Ik geef je graag drie tips om zelf de regie terug te pakken in je werk:
- Kijk eens anders naar je ‘probleem’
Als je zelf in staat bent om een probleem te creëren, dan heb je ook de sleutels voor de oplossing. Een probleem is namelijk niets anders dan een gebrek aan informatie, of een verkeerd geformuleerd doel. Onthoud hierbij het volgende:
- Eén manier van kijken is een teken van visie vernauwing.
- Twee manieren van kijken creëert een dilemma.
- Drie manieren van kijken levert keuze op.
Neem zowel fysiek als in gedachten afstand van het probleem. Stel jezelf bijvoorbeeld eens de vraag: ‘Hoe zou (mijn vader, directeur, opdrachtgever of …vul maar in) dit probleem oplossen?’ Wanneer je je verplaatst in de belevingswereld van iemand anders, krijg je al letterlijk een ander perspectief.
- Switch naar de hoe-vraag
Wanneer je goed luistert naar mensen die over hun issues praten, met zichzelf of met anderen, start het verhaal vaak met een brandende ‘waarom’ vraag.
- Waarom gebeurt dit?
- Waarom doet hij of zij dat?
- Waarom kan ik dit niet?
- Waarom kan ik niet beginnen of niet ophouden?
- Etc.
De ‘waarom’ vraag is een doodlopende vraag. Je krijgt wel een uitleg en beschrijving van omstandigheden, maar daar zit geen sleutel tot de oplossing.
De ‘waarom’ vraag kan wel meer begrip opleveren voor het eigen onvermogen.
Helaas helpt dit soort begrip niet om het probleem in beweging te krijgen.
Stel liever de ‘hoe’ vraag. Merk maar eens op wat er gebeurt wanneer je jezelf of een ander de volgende vragen stelt:
- Hoe lukt het je om een probleem te ervaren?
- Hoe doe jij je probleem?
- Hoe precies kun je dit niet?
De ‘hoe’ vraag leidt je naar de interne subjectieve beleving van de werkelijkheid.
De ‘hoe’ vraag helpt je ook om te ontdekken welke stukjes informatie weg zijn gevallen die er voor zorgen dat de vernauwde visie of het dilemma in stand blijft. Wanneer je die weet heb je de oplossing binnen handbereik.
- Verruim je subjectieve beleving
Zodra je je subjectieve beleving verruimd – dat wil zeggen: weten hoe je denkt, hoe je doet, hoe je voelt en wat je belangrijk vindt voor jezelf, voor de ander en voor het grote geheel – ben je in staat om uit meerdere zienswijzen te kiezen en daarover constructief te onderhandelen. Hierdoor ontwikkel je jouw flexibiliteit die nodig is om problemen in kansen om te zetten.
Effectief leiderschap ontwikkelen
Deze tips helpen je om je leiderschap verder te ontwikkelen. Effectief leiderschap is noodzakelijk voor ons allemaal en leiderschap staat of valt door het vermogen om keuzes te maken. Kiezen is pas mogelijk als je weet wat je wilt en hoe je het wilt in de meest wisselende omstandigheden.
Ik nodig je uit om te experimenteren met deze tips. En kom je er zelf niet uit of wil jij nu graag een stap zetten in jouw professionele groei? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.