Eén van de belangrijkste voorwaarden om gelukkig te zijn is je begrepen voelen. Begrip komt altijd voort uit verbinding en andersom komt de verbinding tussen twee mensen soms in gevaar wanneer er onbegrip is en blijft bestaan.

Eerst begrijpen dan begrepen worden

Identiteitsontwikkeling is een van de vele belangrijke ontwikkeltaken van jongs af aan. Begrepen worden door mensen om je heen, begint eigenlijk diep van binnen met jezelf begrijpen. Een kind leert zichzelf kennen met behulp van volwassenen en leeftijdsgenootjes in zijn/haar omgeving. Hele jonge kinderen begrijpen zichzelf vaak nog niet en dat zie je bijvoorbeeld bij emotieregulatie of grenzen stellen. Ouders of andere mensen om het kind heen helpen je als kind om jezelf beter te leren kennen. ‘Je hebt een drukke dag gehad, ik merk aan je dat je moe bent, het is een goed idee om op tijd naar bed te gaan’. Of ‘Ik zie aan je dat je boos bent, wat is er gebeurd?’ Of ‘Wanneer het ergens heel erg druk is, word jij daar zelf meestal boos of verdrietig van’. Of door middel van vragen ‘Wat is jouw lievelingskleur?’, ‘Welk eten vind jij lekker?’. 

Geregeld verloopt de ontwikkeling minder vanzelfsprekend en ligt onbegrip op de loer. Iedere ouder is bezig met het ontdekken van de gebruiksaanwijzing van zijn/haar kind. Als (jong)volwassene zit je zelf ook middenin dit proces. Je begrijpt niet altijd waar bepaald gedrag of een gevoel vandaan komt en op die momenten kun je ook niet altijd de juiste feedback geven op jouw eigen gedrag of dat van een ander.

Identiteit: gevoel een unieke en innerlijk samenhangende persoon te zijn ondanks alle veranderingen in relatie tot anderen. 

Erik Erikson (Psycholoog, Frankfurt am Main 1902-1994)

Jouw identiteit maakt jou uniek

Een identiteit is wat een mens uniek maakt en wat jou typeert. Jouw identiteit onderscheidt jou als persoon van anderen. Om een stabiele volwassene te worden is het belangrijk dat je als kind de ruimte en begeleiding krijgt om jouw identiteit te onderzoeken en te vormen. Hoe beter jij jezelf kent en begrijpt, hoe beter jij jezelf kan waarderen. Hoe meer zelfwaardering, hoe meer zelfvertrouwen en zelfliefde. Vanuit deze zelfliefde en zelfwaardering ben je lief voor jezelf en zorg je goed voor jezelf. En dat is precies wat er nodig is om als volwassene in balans te blijven. 

Zonder frictie geen groei

Juist die balans vinden en houden kan uitdagend zijn. We hebben allemaal onze eigen kracht én ook hebben we allemaal onze eigen moeilijkheden te overwinnen. Dat maakt ieder van ons uniek. Momenten van frictie ervaren, innerlijke onrust, helpen je ook om te groeien. Maar wat nu als jij je af en toe of zeer geregeld onbegrepen voelt?

Onbegrepen

Kon je maar even voelen wat ik voel,
voor één seconde, één minuut.

De vermoeidheid, de pijn,
de constante spanning in mijn lijf.

Het vreet energie,
ook al lig ik alleen maar te lezen.

Mijn lichaam lijkt ontspannen,
maar niets is minder waar.

Er wordt gevraagd om nog wat energie,
van binnen spant zich nog een spier.

Kon je dit maar even voelen,
één keer, daarna nooit meer.

Niet omdat ik medelijden wil,
niet om aandacht te vragen.

Maar zodat je snapt wat ik bedoel,
als ik om hulp vraag als ik dit voel.

Bron: Kimberly, 365dagenproject

Je eigen gebruiksaanwijzing (her)ontdekken

Onbegrip kan tot veel onrust leiden en fysieke spanning. Je voelt je ongemakkelijk zowel in je lijf als in je hoofd. Dat uit zich in alle facetten van je leven. Dus ook in je werk. Hoe fijn zou het zijn wanneer je, ongeacht je leeftijd, jouw eigen gebruiksaanwijzing leert kennen?

Soms loop je tegen dingen aan waarvan je denkt: had ik dit maar eerder geweten. Human Design is dat voor mij. Vaak heb ik me anders gevoeld, dikwijls onbegrepen; ik heb een andere visie op het leven en mensen, vaak deed ik aan pleasen om maar niet anders te hoéven zijn. ‘Irene heeft mij stap voor stap meegenomen in het ontdekken van mijn design. Ze gaat daarbij heel zorgzaam te werk en geeft mij alle ruimte om te zijn wie ik ben. Samen met mijn design en het vertrouwen van Irene kom ik steeds dichter bij mijzelf. Het geeft mij het vertrouwen om te zijn wie ik ben en waarom ik hier ben. Dat is het mooiste geschenk in jaren.’

Marinda van Harskamp – Mensgericht Leider, Coach en Trainer

Wat levert meer begrip over jezelf op?

Het kennen van je gebruiksaanwijzing heeft veel voordelen, zoals:

1. Je bent je bewuster van jouw valkuilen en je herkent sneller jouw triggers – jouw eigen beperkende gedachten en de impact die de woorden en daden van anderen op je hebben. Want wat gebeurt er als mensen steeds weer dingen tegen je zeggen die niet in jouw wereldbeeld passen? Dan denk je al snel: ‘Je begrijpt me niet’. Of je kunt denken ‘Je hebt me niets te bieden of jij brengt me in verwarring, naar jou kom ik niet meer toe.’ Of je kunt je gaan aanpassen en toch mee te doen met de anderen om niet anders te zijn.

2. Je geeft eerder en duidelijker jouw grenzen aan. Op basis van jouw beschikbare energie. Je herkent sneller waar je energie van krijgt en waar je energie lekt.

3. Je kunt krachtiger kiezen vanuit jouw strategie en autoriteit. Dit zijn de twee belangrijkste ingrediënten in iedere gebruiksaanwijzing – om op een correcte manier met jouw energie om te gaan.

4. Je werkt meer vanuit jouw kwaliteiten op jouw manier. Je weet wat jouw unieke bijdrage is en waarmee jij het verschil kan maken voor jezelf en anderen. Vaker werken vanuit flow op jouw voorwaarden.

Jezelf aanpassen heeft geen zin, meer begrip krijgen wel

Jouw identiteit is dus uniek en vormt de ondergrond waarop jouw persoonlijkheid wordt gebouwd. Jezelf veranderen heeft geen zin, een beter begrip van jezelf daarentegen wel. Inzicht hebben in jouw kwaliteiten en valkuilen, in jouw gebruiksaanwijzing, helpt je bij het maken van keuzes die correcter voor jou zijn. 

Wil je iets aan jouw gedrag veranderen? Kijk dan naar jouw overtuigingen, wanneer je die bijstelt verandert jouw gedrag automatisch mee. Daarom werk ik graag met zowel Human Design alsook Neuro Linguïstisch Programmeren. NLP biedt een verzameling technieken voor een effectieve communicatie met jezelf en anderen. Daar waar Human Design je veel inzicht verschaft in jezelf, helpt NLP je bij het verbeteren van jouw dagelijkse interactie met jezelf en de mensen in jouw omgeving.

Nieuwsgierig naar jouw unieke gebruiksaanwijzing? Wil jij een beter begrip van jezelf of in staat zijn beter begrepen te worden? Lees hier meer over Human Design en NLP of neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek waarin we samen verkennen op welke wijze ik je verder kan helpen.