‘Je gaat het zien als je het door hebt’

Deze uitspraak kreeg ik als kind met regelmaat te horen van mijn vader. Bijzonder irritant vond ik dat, want nieuwsgierig als ik was wilde ik het gelijk weten. Sommige dingen kun je beter zelf ontdekken vond mijn vader.

Nu, jaren later, moet ik hem daarin gelijk geven. Bewustwording, leren, groeien is een proces dat tijd nodig heeft. Tijd om zelf te experimenteren en ook naar binnen te keren. Wanneer je er aan toe bent, komt als vanzelf het inzicht. Dan valt het welbekende kwartje, zie je het ineens weer scherp.

MOOI

Dat doet me ook denken aan Susanne. Deze week las ik haar laatste reflectieverslag van de NLP Business Practitioner:

Elke keer als ik luister naar het nummer ‘Mooi’ van Marco Borsato, denk ik aan de NLP technieken. Dit nummer geeft voor mij de basis van NLP weer. Vooral de volgende regels:

En kijk je om je heen
En zie je dan de zon?
Of zoek je achter alles
naar de schaduw op de grond?
Leef je voor geluk?
Of sterf je van verdriet?
En voelt dat als een keuze,
of heb jij die keuze niet?
Het maakt niet echt iets uit
of dat de waarheid is of niet.
Het is hoe jij het ziet!’

Waar een wil is, is een weg

Treffend hoe ze de link legt met muziek en zelf hierdoor tot belangrijke inzichten is gekomen. De vooronderstelling: ‘Je hebt altijd een andere keuzemogelijkheid’, heeft voor Susanne door dit nummer een diepere betekenis gekregen. Ook merkt ze dat terug in haar eigen ontdekkingsreis. Haar belangrijkste inzicht is dat je zelf je gedachten kunt sturen. ‘Het is belangrijk hoe je over jezelf denkt en tegen jezelf intern praat. Ik geloof nu ook echt ‘Waar een wil is, is een weg! 

Ze heeft gelijk, het is een prachtig nummer! De beelden, de muziek en de woorden. Naderhand was ik me weer extra bewust hoe rijk ik me voel!

Ken je het nummer nog niet? Neem er dan echt even de tijd voor en ervaar zelf wat het met je doet.

Wil jij jezelf meer tijd geven om stil te staan bij jouw ontwikkeling, jezelf de ruimte geven om tot nieuwe inzichten te komen over jouw werk en daar vervolgens actie in te ondernemen? Kijk hier voor meer informatie over de NLP Business Practitioner, een mooi begin in jouw verdere professionele groei.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant