Steve-Jobs-11-150x150Voor groepen staan doe ik al van jongs af aan. Van huis uit zag ik het mijn vader heel vaak doen. Mijn eerste ‘presentaties’ gaf ik al op mijn 15e als recreatieleidster op een grote camping. Tijdens mijn opleidingen ontdekte ik dat ik nog heel veel kon leren. Dat deed ik ook met plezier.

In de praktijk ontdekte ik al doende dat je van iedere presentatie weer leert. Zoals bijvoorbeeld die keer dat ik voor een groep van pakweg 100 managers en directeuren een presentatie mocht geven om ze te enthousiasmeren voor een organisatiebreed project. Uiteraard begon ik heel goed voorbereid aan mijn presentatie. Ik had gezorgd voor een afwisseling in ‘plaatje, daadje, praatje’ zoals ik dat zo mooi had geleerd. De zenuwen gierden door mijn keel. Desondanks verliep het soepel, zelfs op de lastige vragen had ik een antwoord klaar. En toch was ik allesbehalve tevreden na afloop….

Waar zat dat in? Nu leg ik de lat voor me zelf heel hoog, ben ik niet snel tevreden, maar het was iets anders. Ik weet nu dat ik destijds geen verhaal had. “Geen verhaal? Hoe bedoel je?” vraag je jezelf nu misschien af. Nee ik had geen verhaal dat ik meeslepend kon vertellen, een verhaal waarmee ik mijn toehoorders kon uitnodigen om in mee te gaan. Ik beantwoorde niet direct aan de vraag “Why should I care?”, waarom zou ik naar jou gaan luisteren.

Hoe ontdekte ik nu dat ik geen duidelijk en bovenal inspirerend verhaal had? Doordat ik de weken/maanden na die presentatie telkens weer veel moeite moest doen om diezelfde managers te betrekken bij mijn project. En dat kostte mij heel veel tijd. Zonde. Frustrerend.

Als ik dan het ogenschijnlijke gemak zie waarmee Steve Jobs de nieuwste Ipad of Ipod presenteert, de wijze waarop hij bijzonder krachtig zijn verhaal vertelt dan weet ik dat we daar allemaal nog veel van kunnen leren.

Nu heeft het weinig zin om Steve Jobs te kopiëren, door bijvoorbeeld urenlang naar zijn presentaties op YouTube te kijken (al kan dat laatste wel heel inspirerend zijn). Wel kun je met een aantal effectieve NLP-technieken, zoals ankeren, en kennis van representatiesystemen en predikaten, veel meer succes bereiken bij je publiek.

Wil jij leren hoe je jouw toehoorders echt kunt motiveren en activeren? Wil jij dat ze vanaf de eerste minuut geboeid naar je luisteren? En wil jij wel tevreden terugkijken op je eigen presentaties? Dan is de Sprintsessie Presenteren als Steve Jobs bedoeld voor jou. Lees er hier meer over.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant