Albertine Duiven – Communicatieadviseur/projectmedewerker Provincie Overijssel


Albertine, wat was voor jou de aanleiding om mee te doen aan de NLP opleiding?
Ik liep al een paar jaar tegen het feit aan dat ik qua werk wel eens wat anders wil, maar niet wist wát dan precies. In principe had ik daar al lang iets mee kunnen doen. Uitzoeken van wat ik dan wél wil lijkt op zich niet zo heel lastig, zou je denken. Iets hield mij dus tegen. Waarom deed ik niets?

20140717-Opruiming-300x225

En wat was jouw ontdekking? Wat heeft de opleiding jou opgeleverd?
De opleiding heeft mij inzicht gegeven in mijn gedrag. Welke overtuigingen heb ik die ervoor zorgen dat ik niet in actie kom? En waar komen die overtuigingen vandaan? En, nog veel belangrijker: hoe kan ik die overtuigingen loslaten en ervoor zorgen dat ik actie ga ondernemen? Ik heb hiervoor een aantal ‘tools’ gekregen die mij hier heel goed bij hebben geholpen.

Maar ook hebben ze geholpen bij het geven van inzicht van welk werk ik gelukkig word. Ik vroeg mezelf af: welke werkzaamheden geven mij energie? Dat inzicht creëerde een heel ‘opgeruimd’ gevoel in mijn hoofd.

En daarna begon ik met doelen stellen, en vooral de doelen nastreven, halen en ontdekken hóe je een doel kan halen. Wat een fijn gevoel!

Je aarzelde enige tijd voordat je besloot om toch mee te doen. Welke aarzelingen had je?
Heel veel mensen om mij heen hebben al een NLP-opleiding gedaan. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het nogal een ‘hype’ vond en dat het een hoog ‘Tjakkaaa’-gehalte had. Bovendien zag ik nog niet in dat het heel praktisch was. Een beetje te zweverig voor mij.

Echter, het tegendeel is waar!

Waaraan heb je gemerkt dat het wel heel praktisch is voor jou? Welke veranderingen heb je bij je zelf gemerkt?
Ik sta positiever tegenover mijn eigen gedrag en weet hoe ik mijn gedrag kan veranderen als het niet leidt tot het gewenste resultaat. Zowel op persoonlijk vlak en zeker ook in de communicatie met anderen (vooral in het werk). Ik zie nu in waarom bijvoorbeeld een collega op een bepaalde, voor mij ongewenste, manier reageert, en hoe ik door middel van het aanpassen van mijn communicatie uiteindelijk toch tot een gezamenlijk resultaat kan komen.

Welke veranderingen zien anderen bij jou in je werk/leven sinds je bent begonnen met NLP?
Anderen vinden mij positiever. Ik reageer minder ‘heftig’ als het niet zo loopt zoals ik het graag zou willen. Ik kan er letterlijk wat meer afstand van nemen. Ze zien en erkennen ook dat ik heel bewust bepaalde keuzes maak. Ik vertel wat ik leuk vind om te doen en waar ik minder energie van krijg. En dat maakt dat werkoverleggen beter gaan. Ik merk dat ik me beter kan verplaatsen in anderen en hierdoor mijn communicatie met diegenen beter kan laten verlopen.

Wat specifiek sprak jou het meeste aan in de opleiding?
Ik vond het erg fijn dat er één trainingsdag in de maand was, in plaats van een heel weekend, zoals je vaak bij andere NLP-opleidingen ziet. Met twee kleine kinderen was dit ideaal.
Wat me verder aansprak was de praktijkgerichte opdrachten. Je kon het geleerde direct toepassen.

Tijdens de trainingsdagen was er een heel ontspannen, informele sfeer. En het nodigde ook voor iedereen uit om heel open naar elkaar te zijn. Die openheid en veiligheid heb je nodig om het uiterste uit de opleiding te kunnen halen. De afwisseling van theorie en praktische opdrachten, waarbij we vaak naar buiten gingen, was heel prettig.

Het feit dat we examen moesten doen, wat bij andere NLP-opleidingen vaak niet het geval is, was wel even slikken (want tja, dan moet je echt leren). Maar achteraf gezien was dat juist heel fijn. Alles kwam bij elkaar en hierdoor zag ik de grotere verbanden van alle theorie en oefeningen van de gehele opleiding. Als er geen examen was geweest, was de map in de kast beland en had ik er niet weer in gekeken. En dan had ik het grotere verband dus niet gezien.

Aan wie zou jij deze opleiding willen aanbevelen?

Eerlijk gezegd ben ik ervan overtuigd dat deze opleiding voor iedereen heel goed zal zijn. Het zal de sfeer op de werkvloer én in privéomstandigheden sterk verbeteren!

Docenten, leidinggevenden, communicatieadviseurs, zelfstandig ondernemers, projectteams, bedrijven waarin fusies of reorganisaties plaatsvinden, etc. kunnen er veel profijt van hebben.

Gratis ervaringsverhalen in je mailbox?

Schrijf je in voor de ervaringsverhalen zoals deze. Verhalen met herkenbare situaties en praktische tips om daarmee om te gaan in jouw leven.

Bedankt voor je inschrijving!

Check je mailbox om je inschrijving te bevestigen.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant