Als kind wist ik meestal feilloos wat ik wilde. Of wat ik niet wilde. Mits ik een duidelijke keuze kreeg voorgeschoteld. Gaandeweg leerde ik ook dat ik steeds makkelijker door mijn omgeving kon worden afgeleid en keuzes ging maken waarvan ik dacht dat die van mij verwacht werden. Wat als kind zo eenvoudig leek, krachtig kiezen, werd uitdagender naarmate ik ouder werd. 

Totdat ik, nu bijna 10 jaar geleden, met Human Design in aanraking kwam en ik ontdekte dat ik weer feilloos mag vertrouwen op mijn onderbuik en intuïtie. Dat voelde enerzijds als een bevrijding en tegelijkertijd toch ook weer onwennig, want ik had inmiddels zoveel onbewuste overtuigingen en gedachten over keuzes maken opgebouwd. Maar door daar bewust van te worden en echt te experimenteren met mijn design, ontdekte ik dat mijn eigen keuzes maken helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

En als het mij kan helpen, dan geloof ik ook dat het jou en vele anderen kan helpen.

In het kort, wat is Human Design (als je het nog niet kent)?

Human Design is een systeem dat elementen van astrologie, de I Tjing, Kabbala, het chakrasysteem en kwantumfysica combineert tot een holistisch kader om menselijk gedrag en besluitvorming te begrijpen.

Het geeft inzicht in je unieke blauwdruk in het maken van keuzes en hoe je met de wereld omgaat. Steeds meer mensen onderkennen de waarde van Human Design in hun persoonlijke leven én hun werk. Toch is het belangrijk om altijd zelf de effectiviteit ervan te ontdekken. Als je daarvoor open staat, kan het je ondersteunen in het ontdekken van jouw unieke pad, de voor jou juiste richting in jouw werk en leven.

Human Design kan je op verschillende manieren een gevoel van richting geven:

1. Het vergroot je zelfbewustzijn:

Human Design bied je een gedetailleerde blauwdruk van hoe de levensenergie door je heen stroomt. Ook geeft het inzicht in je sterke punten, kwetsbaarheden, besluitvormingsstrategieën en communicatiestijlen. Dit zelfbewustzijn kan je helpen jouw impulsen en gedrag te begrijpen. Daardoor ben je beter in staat om keuzes te maken die aansluiten bij jouw unieke design, waardoor je een duidelijker beeld krijgt van wie je bent en waar je het meest geschikt voor bent.

2. Helpt bij het nemen van beslissingen:

Human Design geeft je strategieën om beslissingen te nemen die passen bij jouw unieke design. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld ontworpen om impulsief beslissingen te nemen, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om na te denken. Door deze strategieën te volgen, kun je ontdekken dat je keuzes meer in overeenstemming zijn met je ware zelf, wat leidt tot een groter gevoel van zingeving en richting.

3. Geeft inzicht in jouw purpose (levenspad en doel):

Human Design kan inzicht geven in je levenspad en doel door je sterke punten, interesses en gebieden waar je uitdagingen kunt ervaren te benadrukken. Deze informatie kan je helpen om werkvelden, hobby’s en activiteiten te verkennen die bij jou resoneren, wat je leidt naar meer voldoening, succes, impact en een gevoel van zingeving.

4. Je relaties met anderen begrijpen:

Human Design kan inzicht geven in hoe je met anderen omgaat en de dynamiek die je in relaties kunt ervaren. Inzicht in je eigen design en dat van anderen kan je helpen harmonieuzer door relaties te navigeren en keuzes te maken met wie je wel/niet een relatie wilt aangaan of onderhouden, wat bijdraagt aan je algehele gevoel van welzijn.

5. Onderstreept jouw gevoel van authenticiteit:

Human Design benadrukt het omarmen van je authentieke zelf. Door je design te begrijpen, kun je maatschappelijke verwachtingen of druk loslaten die je tot nu toe van je ware aard hebben weggeleid. Omarmen van wie je bent op een fundamenteel niveau kan leiden tot een groter gevoel van authenticiteit en richting in je levenskeuzes.

6. Je eigen timing en cycli leren doorgronden:

Human Design bevat elementen van timing en cycli gebaseerd op jouw design. Door je persoonlijke cycli te begrijpen, kun je beslissingen nemen die meer in overeenstemming zijn met je energetische schommelingen, wat mogelijk leidt tot betere resultaten en een gevoel van flow in je inspanningen.

Experimenteren met jouw design en richting

Als je overweegt om, net zoals ik, Human Design als begeleiding bij het maken van jouw keuzes te gaan gebruiken, raad ik je aan om het met een open geest te benaderen en jezelf de tijd te geven om er mee te experimenteren. Human Design is geen quick fix. Combineer de inzichten met je eigen kritisch denken en intuïtie om te bepalen hoe het zou kunnen aansluiten bij jouw gevoel van richting en persoonlijke groei.

Nieuwsgierig hoe je kunt starten met Human Design? Lees dan hier verder.

Ben je al in meer of mindere mate bekend met jouw design en zoek je begeleiding in jouw experiment. In het praktisch toepassen van jouw design, voor jezelf of binnen jouw organisatie? Neem dan direct contact met mij op. Dan verkennen we samen op welke wijze ik jou en/of jouw team of organisatie nu verder kan begeleiden.