Stel, je bent geconcentreerd aan het werk en plotseling staat er een man voor je neus met een bivakmuts die je chanteert met je geld of je leven. In Rusland wel te verstaan… Wat doe je op zo’n moment?

20140402-Annemarie-van-GaalHet overkwam Annemarie van Gaal in de tijd dat zij directeur was van Independent Media in de jaren 90. Haar concurrenten, die hetzelfde meemaakten, betaalden snel en maakten dat ze onmiddellijk weer terug gingen naar Nederland. Annemarie niet. Zij had een doel. Zij wilde ontzettend graag, samen met haar zakenpartner Derk Sauer, zich bewijzen in Rusland. En successen behalen.

Tegenwoordig is Annemarie van Gaal een veelgevraagd spreker. Haar drijfveer is  anderen te inspireren om hun ambities waar te maken.

Het NLP metaprogramma vermijden – bereiken klinkt in bovenstaande situatie duidelijk door. Beweeg jij je bij voorkeur naar een doel toe of liever weg van een probleem? Dit metaprogramma organiseert in welke richting iemand zijn energie richt in een bepaalde context. We noemen dit ook wel de motivatie richting.

There’s two lanes running down this road
And whichever you are on
Accounts for where you want to go
And what you are running from
Mary Black

Vermijden: Weg van de ellende
Iemand met een voorkeur voor dit metaprogramma ‘er vanaf’ is uiterst alert op bedreigingen. Je herkent dit vast wel doordat mensen je vooral vertellen wat ze allemaal niet willen. Zij zijn gemotiveerd om problemen en bedreigingen te voorkomen. Hun doel is vooral iets vermijden, bepaalde risico’s en emoties uitsluiten. De ogen zijn als vanzelf gericht op het probleem. Je kunt je voorstellen dat dit een gigantische belemmering is voor het bereiken van doelen en het stellen van prioriteiten, want in ieder probleem schuilt wel weer een ander probleem. Gevolg is dat ze weinig zicht hebben op doelen.

Bereiken: De snelste route graag!
Personen met dit metaprogramma ‘er naartoe’ kunnen juist gefocust blijven op hun doelen, ook als er van alles misgaat. Problemen en obstakels worden direct in doelen omgezet. De keerzijde is dat deze mensen vaak verbaasd zijn als dingen fout gaan, want dat ontgaat ze simpelweg. Weinig geduld hebben ze voor mensen die beren op de weg zijn. Ze snappen werkelijk niet wat het probleem is.

Hoe herken je dit programma?
Om te onderzoeken welke voorkeur iemand heeft kun je de volgende vragen stellen:

  1. Waarom is het hebben van … (werk, familie, sport, etc.) voor jouw belangrijk?
  2. Wat zal het hebben van … voor jou doen/ wat verwacht je van …?

Nu weet je welke voorkeur iemand heeft, wat is dan de gebruiksaanwijzing?
Met een persoon die graag problemen vermijdt praat je over de dingen die voorkomen moeten worden en over hoe hij kan helpen met de oplossing. Leg hem vooral uit welke kansen hij mist. Prijs hem ook om zijn motivatie om nieuwe plannen en ideeën kritisch te bekijken.

Praat met personen die een voorkeur hebben voor bereiken over het doel, het resultaat dat er moet komen. Over wat hij kan creëren, winnen en verdienen. Over wat de positieve kanten zijn als hij de taak volbrengt en de doelstelling bereikt. Laat hem de weg zien die het bedrijf of de groep gaat volgen en benadruk hoe goed het voor iedereen zal zijn als ze bij het doel uitkomen!

De voorkeur van Annemarie mag duidelijk zijn, getuige haar uitspraken:
“Je bent ondernemer geworden, omdat je altijd kansen ziet”.
“Bepaal altijd je doel van te voren, dan weet je waar je naar toe wilt!”

Niet zo zwart-wit als het lijkt
Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de nieuwste ambitie van Annemarie die ze met ons deelde. Als ambassadeur armoede heeft ze de vurige wens om over 5 jaar armoede uit de stad Amsterdam te verbannen. Dit is een ontzagwekkende ambitie waar ze zelf vanuit bezieling naar toe wil werken. Tegelijkertijd zit hier ook een element in van problemen vermijden. Namelijk weg van armoede en alle bijbehorende leed en ellende.

Upside down
Tot slot een laatste tip van Annemarie die je helpt om je flexibiliteit in dit metaprogramma te ontwikkelen. Doe eens iets totaal anders. Bekijk de wereld eens op zijn kop. Draai net zolang aan de kubus tot je andere mogelijkheden ziet.

Wil jij leren hoe jij anderen kunt motiveren of hoe jij jezelf kunt motiveren in jouw werk? Wil jij ontdekken wat jouw voorkeursstijlen zijn voor denken en handelen? Kijk dan hier voor meer informatie over onze NLP Business opleidingen. Eerst vrijblijvend kennismaken met NLP? Meld je dan hier aan voor een gratis NLP introductiemiddag. De eerst volgende is a.s. vrijdag 9 mei in Zwolle.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant