De zomervakantie staat hier voor de deur, mijn oudste dochter van negen telt de dagen naar school al wekenlang af. ‘Ik heb geen zin meer in school, ik ben zóó moe’. Ik heb alle excuses om thuis te mogen blijven horen langskomen. En ja, ze heeft zonder twijfel heel hard gewerkt afgelopen schooljaar.

Herken jij het gevoel? Bij jezelf of bij anderen? Van wekenlang of misschien wel maandenlang uitkijken naar de vakantie? Dat na het behalen van de laatste deadlines je de energie, de adrenaline wellicht, voelt wegzakken?

It’s my holiday
Morgenmiddag is het zover. Zingend liep ze vanmorgen door het huis met ‘It’s my holiday’ in de repeat-stand. Nog maar één kruisje te gaan op haar afstreepkalender.

Holiday, het Engelse woord voor vakantie is afgeleid van holy days. Van oorsprong zijn dit dagen waarop je weer even stilstaat bij hoe het met je is en waar je in je leven aan toe bent. Vakantie staat tegenwoordig vooral in het teken van genieten. Ik zie en hoor regelmatig dat mensen minder opgeladen terugkomen dan ze hadden verwacht. Dat is jammer en onnodig.

Torenhoge verwachtingen
De vakantie roept bij velen het beeld op dat je moet genieten, dat het leuk moet zijn, dat de vakantie hét moment is om te ontspannen en op te laden. Je trekt er met je gezin of vrienden op uit. Weg uit de dagelijkse hectiek om de boel de boel te laten.

Negen van de tien keer is dat ontzettend fijn en plezierig. Maar soms kan het ook enorm tegenvallen. Wanneer je met meerdere mensen gaat, kan het gevoel je bekruipen dat je geen ruimte ervaart voor jouw eigen behoeftes. Je laat je leiden door je omgeving of door wat anderen willen, in plaats van je af te vragen waar je zelf nu echt behoefte aan hebt. Met als gevolg dat je aan het einde van de vakantie je batterij nog half leeg is en je verlangt naar nog een week (of meer) vrij. Om datgene te doen waar jij zelf weer energie van krijgt.

Om te zorgen dat je deze zomer echt oplaadt en in verbinding met jezelf bent, heb ik de volgende drie tips voor je:

1. Bepaal je intentie 

Deze belangrijke tip kreeg ik zelf jarengeleden en pas ik sindsdien met tevredenheid toe. Je intentie bepalen doe je door jezelf aan het begin van de vakantie af te vragen wat jij met die vakantie wilt. Welke kwaliteit wil jij jouw vakantie meegeven? Doordat je die kwaliteit als een soort paraplu boven je vakantie hangt, kun je je beslissingen daar ook door laten leiden. Ik ervaar dat ik op die manier zelf de regie heb over mijn vakantie en daardoor laat ik me minder leiden door de omstandigheden. Het kan je helpen om er beeld bij te zoeken, zeker wanneer je visueel bent ingesteld. Stel dit beeld bijvoorbeeld in als achtergrondafbeelding op je telefoon.

2. Kom in beweging

Als je energie op is en je moe bent, wil je vaak niets liever dan rust. Heerlijk in de hangmat, languit op het strand of eindeloos uitslapen. De vergissing die we daarbij maken is dat we denken dat rust zit in niets doen en stil zitten of liggen. Soms is dat ook precies waar je echt behoefte aan hebt, maar er zit een verschil tussen rust in je hoofd en in je lijf. Zeker wanneer je hoofd nog vol met gedachten zit die al jouw aandacht opeisen. Dan werkt het veel beter om te gaan bewegen. Kies een vorm die jij prettig vindt. De ene keer vind ik het fijn om de ochtend met yoga te beginnen en de andere keer trek ik liever mijn hardloopschoenen aan om een rondje te rennen. Ook actief buiten spelen met mijn kinderen geeft mij weer energie. Zeker wanneer we samen kunnen zwemmen. Doe vooral wat jij fijn vindt om te doen en ervaar dat in de beweging je energie weer volop kan stromen.

Misschien niet het leukste, maar ook opruimen helpt je om te ontspannen, los te laten en ruimte in jezelf te creëren. Je slaat hiermee gelijk twee vliegen in één klap.

3. Blik vooruit en neem een besluit

Neem tijdens je vakantie ook eens de tijd om te bepalen welke stap jij nog wilt zetten dit jaar. Wat wil jij nog naar buiten te brengen? Waarschijnlijk is het iets dat al langere tijd door je hoofd spookt, iets wat je heel graag wilt maar wat je ook heel spannend vindt. Als je weet wat het is, neem dan het besluit om het ook daadwerkelijk te gaan doen en als je durft, deel het met iemand, want dat vergroot de kans dat je het gaat doen enorm. Maak het zo concreet mogelijk, dat helpt je bij de uitvoering ervan. Dus wat ga je precies doen, wanneer, hoe vaak, met wie en op welke manier? Het hoeft niet heel groot te zijn, maar zorg wel dat het iets is wat net buiten je comfort zone ligt, dat het een overwinning is op jezelf. Door jezelf uit te dagen en je angst te overwinnen, groeit je zelfvertrouwen en dat is de beste energieboost die er is!

Heb jij na jouw vakantie behoefte om te sparren over jouw besluit, of krijg jij jouw stap nog niet helemaal scherp? Neem dan contact met mij op om te bespreken hoe ik je verder kan helpen.

Fijne zomer!

Misschien vind je deze verhalen ook interessant