De manier waarop je in contact staat met de buitenwereld wordt gefilterd via je zintuigen. Dat zijn er vijf: zien, horen, voelen, ruiken en proeven.

20140910-zintuigen-150x150In het dagelijks leven maak je gebruik van alle vijf je zintuigen. Vaak is echter één zintuig een dominante factor in de manier waarop jij denkt, beslissingen neemt en hoe jij je gedraagt.

Via onze zintuigen nemen wij dingen waar, beleven wij alles én slaan we alles op in ons geheugen. En dit geheugen van ons werkt op een hele bijzondere manier; alles wat we ooit gezien, gehoord, gevoeld, geproefd of geroken hebben, slaan wij op. Veel van die ervaringen vervagen, waardoor wij ons niet altijd alles meer herinneren. Toch is het wel door het onderbewuste opgeslagen!

Je bewustzijn versterken
Je kunt bewust oefenen met je zintuigen. Door steeds scherper waar te nemen, word je steeds beter in dingen écht zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Wanneer je flexibel kunt schakelen in het waarnemen via je zintuigen ben je beter in staat om je communicatie af te stemmen op die van anderen; je kunt ervoor zorgen dat de ander jou beter begrijpt én je begrijpt de ander zelf ook beter. 

Vraag jezelf regelmatig af: ‘Wat zie ik, wat hoor ik, wat voel ik, wat proef ik en wat ruik ik?’. Hiermee oefen je al je zintuigen en merk je dat het steeds meer een automatisme voor je wordt.

Hoe herken je de zintuigen in woorden?
Woorden en uitdrukkingen, die op specifieke representatiesystemen wijzen:

Zien Horen Voelen
Ja dat zie ik Vertel me eens Dat voelt als
Focussen op Ik hoor dat Dat maakte indruk
Globaal plaatje Klinkt als Dat raakte me diep
Dingen ophelderen Luisteren Stevig
Illustratief Laten we praten Ondersteunend
Gezichtspunt Heb ik wel oren naar Het hoofd buigend
Laat maar zien Je zegt dus Hard
Het ziet ernaar uit Dialoog Zacht
Nieuw perspectief Gaat een belletje rinkelen Vat op krijgen
Visie Bespreken In de hand hebben
Terugkijkend Voor de muziek uitlopen Vooruitlopend

Door je op de woorden van de ander te concentreren, kun je erachter komen waar zijn/haar voorkeur ligt.

Ik geef je hieronder drie praktische toepassingen om in je werk voordeel te behalen:

1. In een vergadering
Stel je zit in een vergadering en je wilt jouw collega’s, managers of klanten enthousiast maken voor jouw idee of voorstel. Gebruik dan woorden vanuit alle verschillende zintuigen. Dus als je vraagt: ‘Wie ziet dit zitten, wie voelt er iets voor, wie heeft er oren naar en wie denkt dat dit feitelijk kan helpen? Dan zeg je vier keer hetzelfde en spreek je iedereen op zijn/haar eigen voorkeurszintuig aan. Verpak dit mooi in een paar zinnen en merk het positieve effect op.

2. Bij offertes
Dit mechanisme treedt ook in werking wanneer je een offerte bespreekt met jouw klant, opdrachtgever of directeur. Ontdek eerst wat de voorkeur is van de ander en sluit daar op aan. Houdt de persoon van feiten en cijfers, geef die dan. Is het iemand die meer beelden ziet, maak dan een presentatie of geef een voorstelling van zaken. Maak het beeldend. Op die manier heb je meer kans op acceptatie.

3. In een gesprek
Stel je hebt een evaluatiegesprek met jouw manager of klant. Als je weet of merkt dat de persoon op feiten is ingesteld, wees dan voorzichtig met het starten met: ‘Ik voel dit en ik voel dat’. De ander is daar waarschijnlijk ongevoelig voor en zal niet direct weten wat je ermee bedoelt. Sluit eerst aan op de ander in zijn/haar belevingswereld en taalgebruik.

Samenvattend:
Realiseer je dat door het inschakelen van meerdere zintuigen, je meerdere mensen weet te bereiken. Het vergt enige oefening om te herkennen welke voorkeuren anderen hebben. Zodra je dat kunt en je weet daar op aan te sluiten, ontdek je dat je daar in iedere situatie je voordeel mee kunt doen.

Wil jij meer weten over het gebruik van je zintuigen? Wil jij leren om via communicatie beter contact te maken? Ben jij nieuwsgierig hoe wij jou verder kunnen helpen in jouw professionele groei? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek waarin wij samen jouw mogelijkheden voor verdere groei verkennen. Of kijk hier voor meer informatie en het aanmelden voor onze NLP Business Practitioner.

Recommended Posts