Wat zijn de essentiële vaardigheden om jouw brein opnieuw te programmeren?
Zodra je met Human Design kennismaakt, hoor je al snel over deconditioneren. Het is een term die wijdverspreid wordt toegepast. Maar wat betekent het nu precies en veel belangrijker nog is de vraag: ‘Hoe doe je dat dan?’


Juist in het proces van deconditioneren ontstaat de magie van Human Design. Dat gaat een stap verder dan het kennen van jouw design, jouw unieke gebruiksaanwijzing, of het begrijpen van jouw strategie en autoriteit. In deze blog geef ik je helderheid over het begrip deconditioneren en bied ik je een aantal praktische tips om al direct te beginnen.

Potentie tot transformatie

Jouw Human Design kaart laat je de potentie zien voor transformatie. Een diepgaande transformatie van oude emoties en ervaringen. Hij laat je zien waar jouw kwaliteiten liggen én waar je jouw lessen hebt te leren. In jouw openheid waar je dagelijks wordt verleid om vanuit jouw mind beslissingen te nemen. Vanuit oude, meestal beperkende, gedachten en overtuigingen. Vaak zijn ze niet eens van jou, maar van je vader, moeder of de mensen waar je in je jeugd bij bent opgegroeid.

Die potentie in jou kan pas volledig tot bloei komen als jij leert omgaan met de gedachten en verleidingen waar jouw mind je keer op keer op trakteert. Daar heb je praktische vaardigheden en tools voor nodig.

Goed om te weten is dat ik geen (neuro)wetenschapper ben. Mijn intentie is dat jij de essentie begrijpt van hoe ons brein werkt. Ik pretendeer op geen enkele wijze een technische verklaring te geven over het brein. Naast de kennis en ervaring die ik in Human Design heb opgedaan, verweef ik mijn jarenlange ervaring als NLP-trainer en coach in hoe ik kijk naar deconditioneren. Laten we beginnen met…

Wat is deconditioneren precies?

Het concept van deconditioneren bestaat al heel lang en staat in die zin los van Human Design. Want het veranderen van gewoonten, coaching, therapie of überhaupt iets opnieuw leren gaat allemaal over deconditioneren. Er zijn te veel methodes inmiddels om hier op te noemen.

Voor mij staat deconditioneren voor het bewuste proces waarin je jouw gedachten, overtuigingen, waarden, vaardigheden, gedrag meer in lijn brengt met wie jij werkelijk bent.


Als Generator is het mijn strategie om te wachten op respons. Dat betekent dat ik JA mag zeggen tegen de dingen die op mijn pad komen waar mijn onderbuik van aan gaat. Ofwel waar ik echt blij van word. Al het andere kan ik aan mijn voorbij laten gaan of simpelweg ‘Nee’ tegen zeggen.

Maar wat gebeurt er wanneer ik nu zou geloven dat ik tegen iedere opdracht ‘ja’ moet zeggen omdat ik vind dat ik het geld goed kan gebruiken? Of dat ik vind dat ik als ondernemer altijd voor iedereen klaar moet staan?

Deze overtuigingen komen voort uit conditionering. Het zijn geen feiten, maar gedachten. Om echt mijn strategie te kunnen volgen, moet ik dan aan de slag met herzien van mijn overtuigingen om bewust andere keuzes te maken. Dit vindt plaats in ons brein en zenuwstelsel.

Hoe werkt het deconditioneren in ons brein?

De neurowetenschap heeft ons laten zien dat ons brein ongelofelijk complex in elkaar steekt. Sinds enkele jaren weten we dat de hersenen plastisch zijn. Recent neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat het brein zich gedurende de levensduur ontwikkelt en aanpast. Iedereen heeft bij de geboorte een vrijwel identiek brein, maar gedurende het leven past het brein en haar ontwikkeling zich aan op basis van het leven en de ervaringen. Dit noemen we ‘neuroplasticiteit’. Onze hersenen hebben het vermogen om nieuwe verbindingen tussen neuronen (hersencellen) aan te maken. Hierdoor kan het brein zich reorganiseren.

In het onderstaande filmpje vind je in 2 minuten een heldere uitleg over neuroplasticiteit.

Hoe vaker we iets doen, hoe sterker de neurale verbinding in je hersenen. Hoe sterker de verbinding, des te minder energie je het kost om die activiteit te doen. En zuinig omgaan met je energie is voor ons als mens belangrijk om als mens te evolueren. Stel dat je bij alle routinematige dingen opnieuw moet nadenken, dan blijft er weinig energie over om iets ander te doen.

Het probleem ontstaat op het moment dat je denkt eenvoudig te kunnen stoppen met iets dat al jarenlang een gewoonte van je is. Zeker wanneer je het altijd op de automatische piloot hebt gedaan. Als je een gewoonte wilt veranderen, heb je de prefrontale cortex nodig. In dit gebied in je hersenen maak je jouw bewuste keuzes. Je denkt bewust na over jouw gedachten, gedrag, motivatie en de bedoeling van waarom je dingen doet, ofwel je purpose. Het goede nieuws is, onze hersenen kunnen dankzij neuroplasticiteit veranderen.

Je kunt dus de vaardigheid ontwikkelen om jouw brein te veranderen. Een opvallende uitkomst uit de neurowetenschap is dat met alleen oefenen in gedachten, mentale training, de veranderingen in de hersenen bijna even sterk zijn als bij fysieke training. Voor een blijvende sterke verbinding is het belangrijk dat het nieuwe gedrag blijft bestaan. Dus dat de nieuwe gewoonten niet tijdelijk veranderen, maar blijvend!

Is je mind altijd de boosdoener?

Vanuit Human Design bezien wordt er wel eens door mensen beweerd dat onze mind het grootste probleem is van al onze ellende. Inderdaad, wanneer we ons niet bewust zijn van hoe onze hersenen werken, kunnen we onze mind als een lastpost ervaren. Als we patronen ontwikkelen waarin we ‘please’ gedrag laten zien, kun je eenvoudig tegen je eigen innerlijke wijsheid ingaan. De grondlegger van Human Design, Ra, stelt dat het vertrouwen op jouw innerlijke wijsheid de sleutel is tot een authentiek leven.

En tegelijkertijd je kunt geen veranderingen in je leven maken zonder de bemoeienis van jouw mind. Dus je mind als een soort van vijand beschouwen, maakt het deconditioneringsproces alleen maar moeilijker. Je wilt liever leren:
– hoe je kunt samenwerken met je mind
– hoe je jouw mind in lijn kunt brengen met de richting waar jouw innerlijke wijsheid van jouw lichaam je naar toe beweegt
– hoe je bewust keuzes maakt in plaats van jouw reptielen brein te volgen

Oké, wat is daar dan voor nodig?

8 noodzakelijke vaardigheden voor Human Design deconditioneren

Welke vaardigheden heb je nodig om bewust veranderingen in je leven te kunnen maken. Of het nu gaat om het volgen van jouw strategie en autoriteit of het stoppen met please-gedrag of overmatig snoepen, het proces blijft hetzelfde.

1. Wees glashelder over de verandering die je wenst

Deze stap noem ik ook het zetten van intenties. Het gaat erom dat je zelf helder hebt wat je wilt manifesteren in jouw leven. Het zetten van een heldere intentie is het richten van je bewustzijn, dat het zaadje bevat van wat jij wilt creëren.

Als je niet weet wat je wilt, dan geef je ook geen heldere richting aan energie. Je gedachten gaan alle kanten uit en het leven overkomt je. Je kunt eenvoudig beginnen met het formuleren van jouw intentie vanuit jouw Human Design type.

Als Generator kun je een intentie zetten om te ontdekken waar je echt blij van wordt om te doen. Iets waarvoor je iedere dag met plezier je bed uitkomt. Voor een projector is een mooie intentie dat je wacht op de juiste uitnodiging waarop je echt om jouw kwaliteiten wordt gevraagd. Het gaat erom dat je weet wat jouw brein voor je kan gaan doen.

Met deze intentie, gaat jouw brein kijken hoe hij het voor elkaar kan krijgen. Je ontdekt wat wel en niet werkt. Als Projector kun je ontdekken dat je jouw kostbare energie verspild door met ongevraagde adviezen te strooien. Een Generator kan ontdekken dat hij wel weet wat hij het liefste doet, maar daar nog geen of onvoldoende tijd en ruimte voor te maken. Dan heb je de volgende vaardigheid nodig.

2. Sta even stil in plaats van door te gaan zoals je altijd hebt gedaan

De automatische piloot kennen we allemaal. Net zoals de uitspraak: ‘Als je doet wat je deed, zul je krijgen wat je kreeg.’ Dus in plaats direct weer in de actie te schieten mag je de vaardigheid ontwikkelen om een pauze te nemen zodra je sterke behoefte voelt om weer de oude weg te bewandelen. Probeer aanwezig te zijn in het nu. Gebruik al jouw zintuigen. En krijg het volgende onder de knie.

3. Observeer de emoties die je voelt wanneer je niet onmiddellijk gehoor geeft aan jouw behoeften

Wij mensen zijn emotionele wezens en zodra we stoppen met iets wat we altijd hebben gedaan, komen daar gevoelens bij kijken. Ook als jouw Emotionele centrum (de Solar Plexus) niet gedefinieerd is. Die gevoelens vormen juist jouw toegangspoort tot de diepere lagen van conditionering die tot nu toe jouw gedrag hebben bepaald.

Jouw emoties vertellen je heel veel. Als je je zelf toestaat om ze ook werkelijk te voelen. Ze wegstoppen of ontkennen veroorzaakt juist alleen maar meer pijn en onrust. Je emoties doorvoelen is echt wat anders dan ze analyseren, ernaar handelen of er over te praten. Het vraagt om letterlijk in jouw lichaam voelen waar je de frustratie, woede, verbittering en teleurstelling voelt.

In persoonlijke coaching begeleid ik je hierbij, maar de essentie komt op het volgende neer: je voelt de verschillende sensaties ik jouw lichaam. Frustratie kan voelen als spanning in jouw schouders of kaken en bij verbittering kun je letterlijk een nare smaak hebben in je mond of een leegte voelen in je buik of hart.

4. Zoek uit wat deze gevoelens je vertellen

Iedere emotie wil je in de kern iets zeggen. Zelfs lastige emoties als schuld, schaamte en wanhoop. Ze geven je inzicht en richting over jouw volgende stap.

Als Generator kun je frustratie voelen, als Manifestor woede, als Projector verbittering en als Reflector teleurstelling. Een aanwijzing in Human Design dat je niet in lijn met jouw design leeft. Ze geven aan dat jij jouw energie niet op de voor jou correcte manier gebruikt.

Het ingewikkelde is dat we vaak gehinderd worden door de dieperliggende conditionering en daardoor ons niet zelf-thema negeren. De eerste stap is het accepteren van de emoties die je ervaart. Hoe meer je je verzet, hoe meer weerstand je biedt en hoe langer het duurt voor je uit de emotie bent.

Wat hindert je om jouw design nu echt te volgen?

5. Vind de beperkende overtuiging

De grootste blokkade die je in de weg zit om jouw eigen leven te leven vormen jouw beperkende overtuigingen. Opgebouwd vanuit bepaalde gebeurtenissen eerder in jouw leven of de overtuigingen die je onbewust van je ouders of opvoeders hebt overgenomen. Zoals bijvoorbeeld de overtuiging voor een Generator kan zijn dat je vooral hard moet werken en dat doen wat je leuk vindt egoïstisch is. En egoïstisch zijn, is het laatste wat je wilt zijn. Met gevolg dat je jouw frustratie niet serieus neemt. ‘Ik mag niet egoïstisch zijn’ is de dan de beperkende overtuiging die je ervan weerhoudt om te doen wat je leuk vindt en echt jouw eigen design te volgen.

Een overtuiging is een gedachte die je keer op keer herhaald, net zolang tot je het zelf bent gaan geloven. Vervolgens ben je je gaan gedragen naar deze overtuigingen.

Onderzoek wat jouw emoties jou vertellen en welke overtuiging samenhangt met die emotie. Zodra je die hebt opgespoord, ben je klaar voor de volgende stap.

6. Buig je overtuiging om

Nu je jouw beperkende overtuiging heb gevonden sta je voor een belangrijke keuze. Wil je hieraan vast houden en blijven doen wat je deed of vind je het tijd om er mee af te rekenen? Erkennen dat hij je niet meer dient en kijken hoe de schaduwzijde je mogelijk juist kan helpen.

Wat kan voor een Generator het voordeel zijn van egoïstisch zijn? Als een Generator doet wat hij leuk vindt, kan dat misschien wel voordeel opleveren voor anderen. In ieder geval ben je dan een leuker persoon om bij in de buurt te zijn. Want een Generator die gefrustreerd en geïrriteerd is, wil je liever niet om je heen hebben.

Een nieuwe positieve versterkende overtuiging kan dan zijn: ‘Ik mag doen wat ik leuk vind’ of ‘Ik mag gezond egoïstisch zijn’. Door deze nieuwe overtuiging te omarmen en integreren geef je jezelf de ruimte om echt jouw strategie en autoriteit te volgen. Te leven in lijn met wie jij werkelijk bent, met jouw bestemming.

Is dat niet wat de wereld nodig heeft, dat we zinvol invulling aan onze purpose?

7. Kies bewust

Denk even terug aan de neurale verbindingen waar ik dit verhaal mee ben begonnen. En dat het creëren van sterke verbindingen om training vraagt. Want bewustwording alleen bewustwording is niet voldoende, actie is ook nodig.

Deze vaardigheid is bedoeld om onder ogen te zien op welke mogelijke manieren je toch weer voor de oude weg kunt kiezen. En heel bewust te kiezen om het vanaf nu op een andere manier te doen vanuit jouw nieuwe overtuiging. Hoe spannend je mind dit ook vindt.

Door dit bewust te doen, maak je nieuwe neurale verbindingen aan in je hersenen. Hoe vaker je keuzes maakt die aansluiten bij jouw nieuwe overtuiging, hoe makkelijker het wordt om die nieuwe keuzes te maken.

Denk maar eens terug aan het starten met een nieuwe klus of baan. Je hebt het nieuwe eerst een aantal keren moeten doen voordat het een nieuwe gewoonte is geworden. In het begin kost het je energie en inspanning, maar door vol te houden krijg je het onder de knie.

8. Vier je succes

Misschien heb jij je deze vaardigheid al helemaal eigen gemaakt, dan hoef ik je niet uit te leggen wat de waarde is van kunnen ontvangen.

In de praktijk blijkt het nog niet zo gemakkelijk om je open te stellen voor gevoelens als dankbaarheid, waardering, liefde, erkenning, plezier en voorspoed. Ironisch genoeg vinden we het eenvoudiger om negatieve gevoelens te hebben dan de positieve.

Jouw intenties krijgen pas echt een kans wanneer je jezelf ook toestaat om de positieve gevoelens ook echt te voelen. Pas dan ga je steeds meer in lijn leven met wie je bent.

Dan tot slot een disclaimer…

Deconditioneren is een proces dat blijft

Het is een proces dat je blijft volgen zo lang je leeft. Dat is niet vervelend bedoeld, maar we staan allemaal continu bloot aan conditionering, we voelen allemaal de druk om het maximaal haalbare te bereiken. Daardoor kun je toch vervallen in oude patronen en gedachten. Je leert in die zin door vallen en opstaan. Door tijd te nemen voor reflectie op de keuzes die je maakt, op wat je energie je vertelt. Het beter begrijpen van je eigen design helpt je in het vertrouwen om je er volledig aan over te geven. Oefen dus iedere dag om bewuster te worden.

Om je te ondersteunen in dit proces heb ik 2 praktische tools ontwikkeld:

Het werkboek ‘Aan de slag boek Human Design’ helpt je in het beter leren kennen van de verschillende elementen in jouw design. Lees hier meer.

De Human Design Planner is een tool voor het op de voet volgen van jouw proces. Je kunt er jouw afspraken in plannen én volop reflecteren op jouw energie en de beslissingen die je neemt. Lees hier meer over deze planner die ik samen met Yvonne heb bedacht en gemaakt.

Samen aan de slag met het deconditioneren van jouw brein?

Het deconditioneringsproces is niet direct de gemakkelijkste opgave. Je eigen schaduwzijde onder ogen zien kan uitdagend zijn. Je onbewuste kan je zelfs weerhouden om nieuwe positieve overtuigingen te vinden en integreren bij jezelf. Dan is alle hulp en steun welkom! Dit kan tijdens een individueel coachtraject of samen met een groep mensen die hetzelfde proces doormaken. In mijn NLP-opleiding werk je in een groep aan jouw eigen proces. Ik werk bewust met kleine groepen om veel persoonlijke aandacht te geven aan ieder individu. Lees hier meer over deze opleiding en ervaringen van mensen die je zijn voor gegaan. In een kennismakingsgesprek bekijken we samen