”Ik heb het idee dat mijn karakter op dit moment tegen me werkt. Of misschien moet ik het mijn overlevingsmechanisme noemen. Ik ben altijd gevlucht in mijn werk, en dat werkte lange tijd vrij goed voor me. Maar de laatste maanden lukt het niet meer, en toch blijf ik overal JA op zeggen.”

Dat schreef Jessie me eind 2019 na het lezen van mijn verhaal ‘Laat je karakter voor je werken in plaats van tegen je’. Haar mail ging verder met: “Ik wil mezelf blijven bewijzen, ook al gaat dat ten koste van mijn lijf. Jouw blog heeft me doen inzien dat mijn karakter me tegenwerkt. Dat het niet de stress is maar de manier waarop ik omga met die stress. De wetenschap dat er een keuze ligt om mijn respons te veranderen, lucht op. Tegelijk ben ik bang dat dat me niet lukt van vandaag op morgen.”

Vrijheid om te kiezen

Aan die reactie moest ik deze week denken toen ik op RTL-nieuws de kop zag: ‘Jessie is al meer dan twintig jaar niet meer buiten geweest’. Yep, dezelfde Jessie van hierboven die al jaren mijn verhalen mee leest als ‘kritische muggenzifter’ en mij helpt om mijn verhaal duidelijk over te brengen.

Daarnaast is ze voor mij vooral een inspirerend voorbeeld van een ondernemer met een sterke positieve en veerkrachtige mindset. Ondanks haar vele tegenslagen kiest ze bewust voor wat ze nog wél kan en hoe ze op haar unieke wijze een zinvolle bijdrage kan leveren aan de maatschappij.

Zowel het RTL-verhaal als Jessies reactie vorig jaar draaien om de keuze hoe je omgaat met een situatie. En toevallig of niet las ik onlangs het boek ‘De zin van het bestaan’ van Victor Frankl waarin hij de kwellingen in het concentratiekamp beschrijft.

Ruimte tussen stimulus en respons

Victor Frankl is een Oostenrijkse neuroloog en psychiater die tijdens de holocaust zijn vrouw en hele familie verloor. Frankl ontdekte in het concentratiekamp dat hij ondanks alle langdurige kwellingen, martelingen, honger en angst zelf baas kon blijven over zijn eigen geest.

Dat gaf hem houvast tijdens die gruwelijke jaren. En het voedde zijn mensbeeld dat een mens, ondanks alles en iedereen, altijd nog kan kiezen hoe je op een situatie reageert.

Tussen stimulus en respons is 
er een ruimte.

In die ruimte is er een keuze
om ons antwoord te kiezen.

In onze reactie ligt
onze groei en onze vrijheid.

Als we een situatie niet meer kunnen veranderen,
worden we uitgedaagd om onszelf te veranderen.

Alles kan van iemand worden afgepakt
behalve één ding:
de menselijke vrijheid
om jouw houding te kiezen
onder alle omstandigheden,
om je eigen manier te kiezen.

– Victor Frankl

Actueler dan ooit

We worden nu meer dan ooit uitgedaagd om stil te staan bij onze dagelijkse keuzes. Om niet automatisch, maar met intentie en bewustzijn te reageren op de omstandigheden om ons heen. 

Het verhaal en de visie van Victor Frankl zijn actueler dan ooit. We leven in een complexe wereld die veel vragen met zich meebrengt rondom zingeving: Wie ben ik? Wat is de bedoeling van mijn bestaan? Wat kan ik doen om richting te geven aan mijn bestaan?

Je bent verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt

Victor Frankl zegt hierover: “Het leven stelt zijn eigen vragen. Jij bent vrij om daar antwoorden op te vinden en je bent ook verantwoordelijk voor de oplossingen die je kiest.” Anderen de schuld geven van jouw verleden brengt je gewenste toekomst eerder verder weg dan dichterbij. 

Tussen stimulus en respons bestaat een keuze. We kunnen bewust kiezen hoe we reageren en wat we doen en laten. Dit is gericht op actie en doen. Voordat we tot actie overgaan, kunnen we ook een bewuste keuze maken wie we willen zijn in bepaalde omstandigheden. En kunnen we bewust luisteren naar onze innerlijke strategie en autoriteit én afstemmen op onze unieke gebruiksaanwijzing.

Iedere kleine beslissing bepaalt de verdere koers van jouw leven.

Vergroot je bewustzijn

Tot slot enkele vragen om je te helpen om je bewustzijn te vergroten. Kies zelf op welke manier je ze wilt beantwoorden. Alleen, in gesprek met anderen, tijdens een meditatie, door erover te schrijven, te lezen of welke andere vorm dan ook.

  • Wie wil jij zijn in jouw verschillende rollen, zoals werkgever, werknemer, ondernemer, ouder, partner, zoon/dochter, en eventuele andere rollen?
  • Welke rol zie jij voor jezelf weggelegd richting anderen?
  • Welke bijdrage wil jij leveren aan een betere wereld?
  • Wat is de eerste stap die je hierbij kunt zetten?

Jessie besloot ooit dat ze méér wilde zijn dan alleen patiënt en cliënt, de rol die ze tijdens de verzorging en therapie heeft. Ze werd ondernemer en dat ze daarin soms doorschiet, weet ze van zichzelf. Ze grijnst: “Het bewustzijn is er, alleen mijn acties volgen niet altijd die lijn.”

Jessie wil iets betekenen voor kinderen met een beperking in ontwikkelingslanden die weinig toekomstperspectief hebben ‘terwijl ik hier 100% vanuit bed, 95% handsfree een bedrijf kan runnen’. Daarom begon ze een actie voor het Liliane Fonds.

“Het motto van het Liliane Fonds is ‘geef kinderen een toekomst’. Dat klinkt groots en dat is het ook. En daar draag ik graag aan bij. Het is goed om buiten je eigen kringetje te kijken denk ik als het gaat om die bijdrage aan de wereld.”

Gezond beslissingen nemen voor jezelf, is dat een thema waar jij mee worstelt? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar jouw unieke beslisstrategie? Lees hier verder of neem direct contact met mij op. Onder het genot van een kop koffie of een mok thee (thuis of online) vertel ik je er met plezier meer over.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant