Mijn werkweek begon voor de verandering eens op Vlieland. Wat een heerlijk eiland is dat toch om uit te waaien. Ik was er in de rol van coach, maar heb zelf ook echt genoten van de rust en de ruimte.

In maart belde Ellen Geerts van Ellen Eropuit me of ik openstond voor haar idee: een tweedaags arrangement voor drukbezette ondernemende vrouwen om ruimte te geven aan hun idee. Ellen zou zorgen voor de organisatie en ik voor de opdrachten en persoonlijke coaching. Je snapt dat ik daar niet lang over hoefde na te denken. Het leek me geweldig (en dat was het ook!).

Eerst koffie

Zo zaten we afgelopen zondag in het Grand Café in het havengebouw van Harlingen. De eerste vrouw die bij ons aanschoof, was Iris . Ze zag er een beetje verwilderd uit: haren verwaaid en ogen vermoeid. Eerst koffie. Ze geloofde zelf nog maar amper dat ze twee dagen op pad ging. Voor zichzelf. Om te ontsnappen aan de waan van alledag waar ze voor haar gevoel in vastzat. Ze vroeg zich af of ze qua werk wel op de juiste plek zat en hoe ze meer zin kon geven aan haar bestaan. In de dagelijkse hectiek van haar werk en gezin ervoer ze geen ruimte om hier rustig over na te denken.

Overdreven luxe?

Toch vond ze het ook lastig om alleen te zijn. Ze vroeg zich hardop af of het stiekem niet overdreven luxe is om dit voor jezelf te doen.

Paradox van alleen zijn

Misschien herken je iets in het verhaal van Iris. Of ervaar jij ook dat je agenda zo snel volloopt dat er geen tijd voor jezelf overblijft. Tegelijkertijd merk je dat je soms zóóó moe bent en niets liever wilt dan, juist ja, alleen zijn. Weg van je dagelijkse beslommeringen en verplichtingen. Hoe leuk je jouw drukke bestaan ongetwijfeld ook vindt.

Conformeren aan de norm

Waarom vinden we echt tijd maken voor onszelf toch zo moeilijk? Ik denk dat veel mensen zich laten weerhouden om iets alleen te doen omdat ze bang zijn voor het oordeel van anderen. Als je ervoor kiest om in je eentje iets te ondernemen, vinden mensen je al gauw ‘ongezellig’ of ‘egoïstisch.

Maar wanneer je nooit alleen bent, is de kans groot dat je je altijd conformeert aan anderen. Met het gevaar dat je eigen wensen en behoeften ondergesneeuwd raken.

Innerlijke rust

Zeker wanneer je net als Iris in je hoofd met tien dingen tegelijk bezig bent, is alleen-zijn het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Door met enige regelmaat op jezelf te zijn krijg je meer innerlijke rust. Door even met niemand te praten en alle prikkels buiten te sluiten, is er eindelijk ruimte om naar jezelf te luisteren. Jezelf af te vragen wat jij wilt.

Deze vraag is niet altijd gemakkelijk, en dat is precies waarom sommige mensen het lastig vinden om alleen te zijn. Alleen-zijn confronteert je met jezelf. Maar het levert je vaak prachtige inzichten op.

Wat doe jij wanneer je merkt dat je gedachten over elkaar heen buitelen?

Hoe (onge)makkelijk vind jij het om alleen te zijn?

Aan welk idee of welke vraag zou jij meer ruimte en aandacht willen geven?

Gestimuleerd én ontprikkeld

Iris stapte maandagavond met een stralende lach de boot af. “Ik ben oprecht verbaasd dat slechts twee dagen op mij zo’n effect kunnen hebben. De boot zorgt ervoor dat je gedachten vertragen,” vertelde ze. “De letterlijke rust en ruimte op het eiland, in combinatie met het uitzetten van mijn telefoon, hielpen mij om te ‘ontprikkelen’. Het gesprek met jou heeft me op een positieve manier juist weer gestimuleerd om nu echt werk te maken van mijn ideeën. Ik ga deze week nog in gesprek met mijn directeur en ik heb in mijn agenda structureel ‘eigen tijd’ ingepland. Ik voel me energiek en zie weer nieuwe mogelijkheden.”

Persoonlijke reisbegeleiding

Vind jij de stap naar helemaal alleen op pad gaan net als Iris ook te groot en lijkt een stuk begeleiding bij de uitwerking van jouw idee je wel prettig? Op 24 en 25 september ga ik weer met Ellen Eropuit naar Vlieland. Klik hier voor meer informatie.

Of wil jij net als Iris eerst inzicht in jouw werkmotivatie. Lees hier dan verder over de online vragenlijst en het persoonlijke gesprek dat inzicht geeft in jouw unieke profiel van denken en doen.

Gratis ervaringsverhalen in je mailbox?

Schrijf je in voor de ervaringsverhalen zoals deze. Verhalen met herkenbare situaties en praktische tips om daarmee om te gaan in jouw leven.

Bedankt voor je inschrijving!

Check je mailbox om je inschrijving te bevestigen.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant