bus-300x99Herken je het dat de resultaten die je krijgt niet overeenkomen met je verwachtingen? Dat je anderen de schuld geeft voor jou humeur, of misschien anderen wel de schuld geeft van alles wat je nog niet bereikt hebt óf had kunnen hebben. Je voelt je misschien wel machteloos of je hebt anderen nodig om te zorgen dat je je goed voelt over je zelf en over je leven. Misschien denk je soms wel: “Als mijn leidinggevende, mijn ouders, mijn kinderen, mijn collega’s me zouden begrijpen en me zouden helpen om mijn dromen en doelen te bereiken en zouden doen wat ik zou willen , dan zou mijn leven echt perfect zijn.”

Het risico bestaat dat je net zolang wacht tot dat dingen in je leven anders worden. Of dat je van anderen verwacht dat zij zorgen dat je leven geweldig wordt. En laten we eerlijk zijn, hoe leuk is dat eigenlijk? En hoe leuk denk je dat jij bent voor anderen? Overtuigd zijn dat iemand anders verantwoordelijk is voor jouw geluk of onbewust anderen verantwoordelijk maken voor jouw geluk beperkt je. Ook geef je de ander een soort magische invloed over jou, wellicht zonder dat je je dat zelf realiseert.

Je zit dan op de achterbank van jouw eigen levensbus

Achter in de bus zit je aan de kant van het gevolg. Dan geloof je dat je weinig invloed hebt en alles ligt aan anderen: het ligt aan jouw manager, je partner, je collega’s, je kinderen, het weer, de crises, etc.
Je creëert in jouw gedachten een oorzaak en gevolg relatie. Bijvoorbeeld: “Ik wil wel veranderen, maar de rest van mijn team niet. Of zij hebben mij de informatie te laat gestuurd, dus daarom heb ik het niet voorbereid.”
Daarmee geef je anderen de macht om te bepalen hoe jij je voelt en of je wel of niet verandert. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het is een oorzaak-gevolg relatie die je in jouw eigen gedachten hebt gecreëerd. Die passen in jouw wereldmodel. De werkelijkheid is veel omvattender dan de simpele oorzaak-gevolg relaties die wij in ons denken creëren.

Achter het stuur kruipen

Het kan ook anders. Je kunt ook aan de ‘Oorzaak’ kant van je leven gaan staan. Achter het stuur kruipen van jouw eigen levensbus. Dat betekent dat je bewust kiest hoe je leven eruit ziet en welke dingen je doet. Je neemt 100% verantwoordelijkheid voor de resultaten die je haalt of nog gaat halen. Ook als de resultaten even niet zo zijn zoals je had gewenst, stuur je bij. Neem je gepaste actie en onderzoek je nieuwe mogelijkheden. Je ziet de wereld bij wijze van spreken als een marktplaats, vol met kansen voor het grijpen. Je gaat bewust op je doel af, bepaalt je eigen richting. En bovenal, je weet dat je altijd een andere keuze hebt in wat je doet, hoe je je voelt, hoe je reageert naar anderen en hoe je reageert op gebeurtenissen in de wereld om je heen.

Waar ga jij zitten?

De vraag is nu: Waar ga jij zitten in jouw levensbus? Zelf achter het stuur en neem je volledige verantwoordelijkheid. Of laat je jouw bus besturen en zit je achterin, waar anderen voor jou bepalen wat er gebeurt? Een mooie vraag met grote gevolgen voor jouw mate van succes. Wat succes voor jou ook is!
Wees eerlijk naar jezelf, want het antwoord is niet zonder consequenties. Wanneer je er voor kiest om voor in de bus te gaan zitten, dan neem je zelf het stuur in handen van je eigen succes. De keuze is aan jou.

Conclusie: Als je aan de kant van de oorzaak gaat staan ben je ervan overtuigd dat je zelf invloed kan uitoefenen op datgene wat je wilt bereiken. Je bent flexibel in het creëren van meerdere oplossingen voor jouw probleem. Er is niet maar 1 causaal verband. Als je succesvol wilt zijn, sta je aan de kant van de oorzaak. Je neemt 100% verantwoordelijkheid.

Wil jij leren je hoe je makkelijk en met een goed gevoel aan de kant van de oorzaak van jouw leven kunt gaan staan? Wil jij ervaren hoe je anders naar de wereld kunt kijken waardoor je een gevoel van vrijheid krijgt om te doen wat jij wilt, alleen of samen met anderen? Lees hier dan meer over Topskills NLP Business Practitioner – de opleiding voor jouw professionele groei.

Misschien vind je deze verhalen ook interessant