Ben jij reactief of proactief? Misschien denk je nu wel, dat hangt er van af. En dat klopt, want hoe je reageert op een situatie hangt af van de context waarin je dan bent. Toch heb je een voorkeursstijl voor reactief of proactief handelen.

Zelf kies ik voor proactief wanneer je mij die vraag zou stellen. Ik geloof ontzettend in de kracht van Proactiviteit. Het betekent voor mij namelijk Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Wij, mensen, zijn vrij om te kiezen. Niet altijd om te kiezen wat ons overkomt, maar wel om te kiezen hoe we daarop reageren.

Proactief zijn maakt dat je in staat bent te bewegen, te groeien, te ontwikkelen. En ook nog eens een kant op die jij op wil. Proactiviteit is voor mij een eigenschap die voor iedere manager en ondernemer belangrijk is, en essentieel voor iedereen die wil staan voor zijn eigen keuzes. Je bent daarmee een leider van jezelf!

Het is geen doel

Proactiviteit is een middel. Een middel om een probleem(pje) op te lossen. Een middel om jouw werk leuker, makkelijker en uitdagender te maken.

9 tips om pro-actiever te zijn:

1. Get yourself together!

Organiseer je gedachten, je acties en je gewoontes. Wees je ervan bewust wat je denkt, en zorg dat jij je gedachten stuurt, en niet andersom. Organiseer je acties om resultaten te behalen en ga steeds niet ad hoc te werk.

2. Denk positief

Een positieve mindset helpt je om proactief te zijn en om problemen op te lossen in plaats van erin vast te blijven zitten.

3. Plan

Ken je werkpakket en plan zo veel mogelijk in. Als je ziet aankomen welk werk er is en wat er nog aankomt, krijg je overzicht. Maak een to do lijst en verdeel taken in categorieën, prioriteit en tijdsduur.

4. Focus

Ken je doel en wat de omstandigheden ook zijn: houd je doel in zicht en neem kleine stapjes om er dichter bij te komen. Focus op je doel en laat je niet afleiden.

5. Fix

Stuit je onverwachts op een probleem? Steek je kop dan niet in het zand. Zoek naar een oplossing om je probleem aan te pakken. Dat kan vaak al heel eenvoudig door het probleem aan te kaarten bij de ander. En in plaats van uren- of zelfs dagenlang tegen een probleem aan te kijken zonder een oplossing te vinden: zoek iemand die je kan helpen. Ook wanneer het probleem of uitdaging nog niet actueel is, maar je hem al wel ziet aankomen. Wat kun je bijvoorbeeld delegeren?

6. Pak tijdverspillers aan

Je grootste tijdverspiller is vaak de grootste hindernis om proactief te zijn. Bijvoorbeeld mail, social media, telefoontjes, maar ook perfectionisme kan je hinderen… Onderzoek eens wat het is waar jij de meeste tijd in steekt zonder dat je dichter bij je doel komt.

7. Doe iets nieuws

Leer iets nieuws. Zo vergroot je je vaardigheden en competenties.

8. Zoek alternatieven

Bedenk dat een plan bijna altijd uitgevoerd kan worden, ongeacht de omstandigheden. Kijk hoe je je plan alsnog ten uitvoer kunt brengen, bedenk alternatieven en vraag anderen om je van input te voorzien.

9. Vieren

‘Happinez is being on the way’. Vier je successen, hoe klein ze ook mogen zijn, die motiveren je om door te gaan.

Wanneer jij aan de slag gaat met deze tips zul je ervaren dat je veel vaker proactief kunt handelen en daarmee écht bewust kunt zijn.

Sta jij nu op het punt dat je verantwoordelijkheid wilt nemen voor jouw carrière? Wil jij graag verder groeien en ontwikkelen? Weet je alleen nog niet precies in welke richting of hoe je dat moet aanpakken? Meld je dan aan voor de gratis Groeiscan. In dit telefonisch kennismakingsgesprek stellen wij samen vast hoe ik jou verder kan helpen in jouw professionele groei.

Meld je hier aan voor een groeiscan:

* verplicht veld







Misschien vind je deze verhalen ook interessant