Blog-foto-300x127Ben jij je bewust hoe je voor de groep staat? Voel jij je comfortabel en ontspannen of juist ongemakkelijk en gespannen? Zou je willen ontdekken hoe je nog meer uit je presentaties kunt halen?

Met bewondering kan ik, Irene, kijken naar de presentaties en speeches van Obama en Steve Jobs of dichter bij huis Ronald van den Hoff, auteur van het boek Society 3.0 en oprichter van Seats2meet. Vorige week nog had ik het genoegen om zijn verhaal te horen in Zwolle.

Natuurlijk baart oefening kunst, maar wat mij keer op keer opvalt is dat deze heren zich heel bewust zijn van hun houding en een aantal technieken bewust toepassen. Geweldig vind ik bijvoorbeeld de energie waarmee ze het ‘toneel’ opkomen. Ze hebben er iedere keer duidelijk zin in. Zij doen dingen die iedereen kan leren en zou moeten doen om je presentatie skills te verbeteren.

Ik geef je 3 tips wat je zelf kunt doen om jouw houding te verbeteren:

1. Maak oogcontact

Wij zeggen vaak met rapport kan alles, zonder rapport kan niets. Rapport maken begint met het maken van oogcontact. Grote leiders, zoals Steve Jobs, zoeken aanmerkelijk meer oogcontact met hun publiek dan gemiddelde presentatoren. Ze kijken niet tot nauwelijks naar hun notities. Ze blijven bijna de hele presentatie oogcontact houden. De  meeste presentatoren zijn druk met lezen wat er op hun slides staat en ik heb vaak genoeg gezien dat ze volledig het contact verbreken met de groep door zich met hun rug te draaien naar de groep. Daarmee zijn ze ook de aandacht kwijt. Van mij in ieder geval wel.

Het vermijden van oogcontact wordt vaak geassocieerd met een gebrek aan vertrouwen en leiderschap kwaliteiten. Je wordt als betrouwbaar, eerlijk en oprecht gezien als je wel oogcontact maakt. Dat wil je natuurlijk graag.

Hoe kun je nu zorgen dat je oogcontact blijft houden? Wat nog altijd het beste werkt is je presentatie heel goed oefenen, zodat je precies weet wat op iedere slide staat en wat je gaat zeggen wanneer de slide verschijnt. De meerderheid verzuimt dit te doen en dat zie je onmiddellijk.
Wanneer je gebruik maakt van slides tijdens je presentatie beperk je dan bij voorkeur tot visuals, afbeeldingen. Woorden leiden alleen maar af. En als je voor woorden kiest beperk je dan tot 1 of enkele woorden. Visuals dwingen je namelijk om zelf het verhaal te vertellen. Daardoor kun je beter contact houden met de groep.

2. Zorg voor een open houding

Steve Jobs verstopte zich zelden achter een sprekersdesk en ook stond hij niet met zijn armen over elkaar gekruist. Zijn houding was ‘open’. Een open houding wil zeggen dat je niets tussen jezelf en je publiek plaatst. Maak verbinding met de groep vanuit je hart. Dat voelen je toehoorders.

3. Maak gebruik van hand gebaren

Steve Jobs benadrukt bijna elke zin met een handgebaar dat zijn woorden versterkt. Ik zie mensen dikwijls stoeien met hun handen, waar laat je die nu? Vaak zie ik mannen met hun handen in hun broekzak staan of vrouwen die hun notities in hun handen klemmen. Je handen hebben wel degelijk een belangrijke functie. Onderzoek heeft laten zien dat gebaren en taal, de woorden die je zegt, direct met elkaar verbonden zijn. Feitelijk, het gebruik van hand gebaren kan je helpen om beter te spreken doordat het je denkproces verhelderd. Het kost je zelfs moeite om niet je handen te gebruiken.

Blijf jezelf

Gebruik hand gebaren om je punt te benadrukken. Obama doet dit ook heel mooi met zijn duim en wijsvinger. Maar let er op dat je het niet overdrijft. Kopieer ook niet van anderen, maar ontdek wat bij jou past. Blijf authentiek.

Wanneer je deze tips consequent toepast gaan je toehoorders nog meer geboeid naar je luisteren. En bereik je sneller en betere resultaten. Zorg vooral dat je plezier hebt in wat je doet. Laat je enthousiasme zien. Want dat werkt aanstekelijk!

Misschien vind je deze verhalen ook interessant