martin-luther-king-jr-300x227

Wanneer ik mensen vertel dat ik NLP trainer ben zijn ze vaak nieuwsgierig naar wat NLP is.

Nadat ik ze in het kort heb verteld wat NLP is stel ik ze vervolgens de vraag: ‘Wat is voor jou de grootste uitdaging in jouw werk?’ Dit doe ik in de eerste plaats uit pure nieuwsgierigheid voor mensen én ik doe het om te ontdekken wat mensen nu tegenhoudt om datgene te bereiken wat ze graag willen.

Veel interessanter dan de vraag ‘wat is NLP?’ is de vraag: ‘wat kun je met NLP’? Hoe helpt het je om minder stress te ervaren, wél de resultaten te bereiken die je wenst en plezier te hebben in je werk?

Hoe je NLP toepast en er je voordeel uithaalt is voor iedereen anders. In deze blog wil ik 10 tips met je delen die je helpen om NLP in je werk (en je leven) te integreren.

1. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Vandaag heb ik me nog verwonderd over hoe mijn neefje van bijna 2 leerde springen op de trampoline. Hij stapte er op, viel om, stond op, sprong, viel en probeerde het weer opnieuw. Hij bleef oefenen om straks net zo te kunnen springen als zijn grote zus.

Ben jij jouw vastberadenheid kwijtgeraakt die je als klein kind wel had? Als je NLP echt in je werk, al dan niet jouw eigen onderneming, wilt integreren en er maximaal profijt uit wilt halen blijf dan vastberaden oefenen. Weet dat je af en toe zult vallen, maar sta dan direct weer op, pas de strategie indien nodig aan en ga er opnieuw voor. 

2. Gebruik je verbeeldingskracht

Gisteren werd Martin Luther King in Amerika herdacht. Als iemand verbeeldingskracht had was deze man het wel. Zijn woorden I have a dream inspireren dagelijks nog steeds heel veel mensen.

Weten wat je wilt is essentieel bij NLP. Nadenken over een resultaat dat je wenst in plaats van af te komen van een probleem dat je hebt. Wanneer je je voorstelt wat er later op de dag, morgen of over tien jaar zal gebeuren, schep je de toekomst al in gedachten. Dat is de kracht van verbeelding. Beeld jij jezelf in dat je de draad kwijt raakt in een presentatie of gesprek, dan kun je er op wachten dat het gebeurt. Dus begin met te verbeelden van wat je wilt, dit is de eerste stap naar het gewenste resultaat.

3. Breng rapport (echt contact) tot stand

Deze week deed ik vanuit een netwerkclub mee aan een soort bootcamp. De wijze waarop wij benaderd werden was bijzonder kort en bondig. Eén van de leden riep direct “Het is zeker een militair”. Hij deed in ieder geval niet, zichtbaar, moeite om aansluiting bij ons te vinden.

Je weet dat je rapport hebt als je voelt dat er een band is tussen jou en de ander in de communicatie. Het gesprek verloopt makkelijk en er bestaat vertrouwen tussen jullie. Rapport helpt je in het zaken doen en in het onderhouden van goede en plezierige werkrelaties.

4. Doe één ding tegelijk

Dit is een leuke tip. Veel mannen zullen zeggen een tip naar mijn straatje. Terwijl vrouwen, en dan generaliseer ik even, juist dol zijn op multitasken. Zij schijnen beter te zijn in veel verschillende ballen in de lucht te houden. En ach, soms valt er eentje, dan pak je die op en ga je gewoon weer door, Toch?

NLP omvat een scala aan technieken en hulpmiddelen die je werk leuker maken. Maar NLP goed gebruiken is een vaardigheid die ontwikkelt door te experimenteren, te oefenen, te ervaren en scherpzinnig opletten  wat er gebeurt. Als je te snel te veel gaat toepassen, weet je niet meer wat je precies aan het doen bent en welk deel ervan werkt en welk deel niet. Ga dus aan de slag met de verschillende technieken in je eigen tempo. En doe één ding tegelijk.

5. Experimenteer met nieuwe technieken

Eén van de NLP-vooronderstellingen luidt dat er geen mislukking bestaat, alleen feedback. Wat je ook doet, je faalt niet. Als je dat weet, waar zou je dan nog bang voor zijn?

Bij www moet ik ook altijd denken aan wat werkt wel. NLP nodigt je uit om je keuzemogelijkheden te verruimen. Kijk, luister, ervaar en sta open voor feedback bij alles wat je doet. Gaat het een keer mis, weet dan dat er nog minstens 99 andere mogelijkheden zijn om wel het gewenste resultaat te bereiken. Al doende bouw je verder aan je flexibiliteit en aan je welzijn.

6. Vermijd het jargon

Zodra je zelf de voordelen van het gebruik van NLP hebt ervaren en je enthousiasme toeneemt, moet je er voor waken dat je het gaat overdrijven. Dan haken de mensen met wie je werkt en samen leeft in no time af. Het is uiteraard verleidelijk om je nieuwe kennis en inzicht te willen delen. Helemaal goed zelfs, overdonder mensen er echter niet mee zorg er altijd voor dat je rapport hebt. Met rapport kan alles (heel veel in ieder geval), zonder rapport niets!

7. Verander jezelf, niet anderen

Dikwijls kom ik ze wel tegen, in mijn werk, mensen die ik graag zou willen veranderen. Zeker met alle technieken en inzichten van NLP op zak, die je kunnen helpen om te veranderen. Hoe handig zou het dan zijn als ik ze een handje help? Helaas werkt het niet zo… en maar goed ook.

De enige met je aan de slag gaat, ben jezelf. Alleen jij kunt jezelf veranderen. Het wonderlijke is dat zodra jij dingen anders doet, anderen zich aanpassen en hun reacties op jou ook veranderen.

Ook wanneer je anderen wilt coachen of trainen met behulp van NLP houd je voor ogen dat je ze niet verandert. Wat je wel doet, is feedback geven, de juiste vragen stellen en ze steunen. Alle veranderingen komen namelijk van binnenuit.

8. Blijf nieuwsgierig

Iedere keer wanneer ik een nieuwe groep mensen mag steunen, in welke setting dan ook, ben ik weer nieuwsgierig. Wie zal ik aantreffen? Met welk doel doen ze mee aan de training? Wat kan ik van ze leren?

Nieuwsgierig zijn naar wat je kunt bereiken via NLP is een hele waardevolle instelling om vanuit te vertrekken. Nieuwsgierig zijn naar je eigen onbewuste en je eigen patronen is een doeltreffende manier om mee te ontdekken en meer keuzemogelijkheden te scheppen in hoe je handelt en op dingen reageert. Het is niet gemakkelijk om het jezelf moeilijk te maken wanneer je voortdurend nieuwsgierig bent!

Nieuwsgierig zijn naar andere mensen geeft je ook een andere kijk op de dingen. Wanneer een collega of klant iets doet je raar vindt of praat op een manier die voor jou niet te volgen is, wees dan nieuwsgierig. Je achterhaalt niet alleen meer informatie over die persoon en hoe je zinvoller kunt communiceren, je voorkomt ook dat je door zijn gedrag boos, gefrustreerd of op een andere manier van slag raakt. De moeite waard dus om nieuwsgierig te blijven.

9. Vier je successen

Hoe vaak ben je op vakantie gegaan met je focus gericht op de bestemming waardoor je vergeet te genieten van de reis er naar toe? Waardoor je het landschap soms letterlijk langs je heengaat.

Hetzelfde geldt voor doelen in ons werk. We werken heel hard om ze te bereiken, maar juist genieten van iedere stap, mijlpaal, piketpaaltje (of hoe je het ook noemt), er naar toe is maakt je werk een stuk leuker.

Schenk aandacht aan je successen, hoe klein ze ook zijn en laat die successen je stimuleren om door te gaan en steeds meer te bereiken. Waarbij iedereen natuurlijk op zijn eigen wijze betekenis geeft aan succes.

10. Heb plezier

Last but not least. NLP geeft je veel stof en technieken tot nadenken. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden waarmee je zelf de regie neemt over jouw leven. Je voorkomt dat anderen voor jou kiezen. Je kunt zelf kiezen om jouw dromen waar te maken en succesvol te zijn in alles wat je doet. Geniet ervan. Zoek naar plezier waar je maar kunt terwijl je met je ontdekkingsreis bezig bent.

Happinez is being on the way

Wil je behalve lezen over NLP, het ook zelf ervaren? Aan de slag gaan met jouw persoonlijke ontwikkeldoel? En ontdekken welke extra mogelijkheden je voor jezelf kunt creëren in jouw werk of onderneming?

Kijk hier voor meer informatie over onze NLP Business Practitioner.

Gratis ervaringsverhalen in je mailbox?

Schrijf je in voor de ervaringsverhalen zoals deze. Verhalen met herkenbare situaties en praktische tips om daarmee om te gaan in jouw leven.

Bedankt voor je inschrijving!

Check je mailbox om je inschrijving te bevestigen.