Skip to content

10 praktische tips om jouw Human Design toe te passen 

Van de zomer nemen we bijna afscheid. Een periode waarin ik heb genoten van mijn vakantie, mijn gezin, mijn familie en vrienden. In een ander ritme leven, andere omgevingen ontdekken en tijd nemen voor reflectie. Tijd om op te ruimen en tijd om te creëren. Voor mij is dat puur genieten. Om vervolgens met nieuwe energie en inzichten verder te bouwen aan mijn bedrijf. Deze periode heeft mij opnieuw doen inzien dat ik het leuk en belangrijk vind om Human Design praktisch toegankelijk te maken voor iedere ondernemende professional. 

Mijn ervaring is dat Human Design steeds meer belangstelling krijgt. Dat vind ik supergaaf! Ook zie en hoor ik dikwijls de verwarring. Het is complexe materie wanneer je er voor het eerst mee in aanraking komt. Het roept de vraag op: En nu?

Daarom heb ik deze blog geschreven met 10 praktische tips om jouw Human Design toe te passen. Ik doe hierbij de aanname dat jij jouw unieke design al hebt opgezocht en jouw type kent. Is dat nog niet zo? Dan kun je dat hier eerst doen.

Tien praktische tips voor meer Inzicht, Flow en Veerkracht:

 1. Ken jouw Strategie & Autoriteit
  Hier begint het mee en komt het bij iedere grote en kleine beslissing op neer. Wat is de strategie van jouw type en welke autoriteit heb jij in het bijzonder? Experimenteer met het volgen van jouw lichamelijke wijsheid. Ofwel zet je mind op de achterbank! 

Tip: lees om te beginnen de Wegwijzer van jouw type.

 1. Gun je zelf de tijd om te experimenteren met jouw design
  Geef je zelf de tijd om los te komen van jouw conditionering – van de gedachten en overtuigingen die je (on)bewust van jouw omgeving hebt overgenomen. Human Design is geen quick fix, wel een tool voor bewustwording en het zet een transformatieproces aan om terug te keren naar wie je werkelijk bent.
 2. Houd de controlevragen van de open centra bij de hand
  Waar verdwaalt je mind, in welke open centra? Juist daar heeft jouw mind de sterke neiging om de hele dag door beslissingen voor je te nemen. Welk centrum trekt het meest aan je, waar merk je dat jouw gedachten het vaakst naar toegaan?
 3. Ken je kwaliteiten
  Kijk naar de gekleurde centra en kanalen. Hoe herken je deze kwaliteiten in jouw dagelijkse leven. Van welke ben je je mogelijk nog niet helemaal bewust? Welke kwaliteiten herkennen anderen in jou en hoe kun je die terugzien in jouw unieke blauwdruk?
 4. Onderzoek je overtuigingen
  Waar geloof je in? Zijn dit jouw eigen gedachten en overtuigingen of zijn ze geconditioneerd (overgenomen van jouw omgeving)? Welke overtuigingen passen beter bij wie jij bent? Het ontdekken hiervan is natuurlijk een proces. Observeer jouw gedachten en vraag je af of die werkelijk van jou zijn. Via, bijvoorbeeld, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) technieken kun je ook de overtuigingen achterhalen die je belemmeren en ombuigen naar overtuigingen die je juist ondersteunen.
 5. Kies bewust jouw omgeving
  Wie of wat heb je nodig om jouw design te volgen, zeker wanneer het aankomt op het nemen van beslissingen. Misschien heb je het juist wel nodig om alleen te zijn. Ontdek ook welke mensen je inspireren en energie geven? Maar word je ook bewust van de mensen die je verwarren en energie kosten? Hoe vaak ben je ergens omdat het van je verwacht wordt? En wanneer kies je er zelf echt voor om ergens te zijn.
 6. Verken je emoties
  Emoties hebben we allemaal. Of je emotionele centrum (Solar Plexus) – meest rechtse driehoek in jouw design – nu wit (open) is of gekleurd (gedefinieerd) het is interessant om te observeren welke emoties jij ervaart. Is het centrum gekleurd, check dan welke golfbeweging(en) jouw emoties doormaken. Wat vertellen jouw emoties je? Ben je al toe aan het nemen van een beslissing of kun je beter nog even wachten tot je meer helderheid ervaart. Als het centrum open is bij jou, absorbeer je als een spons de emoties van anderen. Check dan bij jezelf van wie de emoties zijn, van jezelf of de ander.
 7. Leer je energie monitoren
  Houd dagelijks en/of wekelijks bij wat je energiegevers en -vreters zijn. Reflecteer hierop en bepaal op basis daarvan hoe je wilt dat jouw komende week eruit gaat zien. Je kunt hiervoor een intentie zetten en je kunt ook kiezen waar je actief mee wilt experimenteren. Waar wil je bijvoorbeeld bewust mee stoppen, doorgaan of starten? 
 8. Bekijk de les die jij hebt te leren
  Ieder type heeft zijn eigen les te leren, los van je unieke design. Welke les heb jij te leren? Hoe zie je dit terug in jouw dagelijks leven? Reflecteer hierop aan de hand van praktische voorbeelden in jouw leven en bespreek jouw ervaringen met anderen als je dit prettig vindt.
 9. Volg de dagenergie
  De zon en aarde bepalen voor 70% wie je (denkt dat je) bent en de maan prikkelt jouw mind. Het is de moeite waard om voor jezelf bij te houden op welke manier de stand van de planeten jouw energie beïnvloeden en wat het doet met de emoties die je ervaart.

Let wel: Ben je nieuw in Human Design, richt je dan liever eerst op de tips hiervoor

Ben je nu op zoek naar handige tools die je kunnen helpen bij het toepassen van deze tips?Het werkboek Aan de slag met Human Design neemt je aan de hand mee door jouw design. Je kunt het via deze link bestellen.

Binnenkort volgt ook de Human Design Planner – een praktische tool om jouw strategie en autoriteit te volgen. Lees er hier meer over. Je kunt ook jouw belangstelling kenbaar maken, je krijgt dan vanzelf een bericht wanneer de Planner te bestellen is.

P.S. Deze Planner heb ik niet alleen ontwikkeld. Ik ben volgens mijn design hier om anderen te ontmoeten, samenwerken geeft mij veel energie. De voldoening is enorm wanneer ik in de flow raak en letterlijk 1 + 1 = 3 ervaar. Dat heb ik met Yvonne Dekter- de Vries. Yvonne is net zo gepassioneerd over Human Design als ik ben. Tijdens onze ontmoetingen eerder dit jaar, fantaseerden we over een eigen Human Design Planner. Toen ik ook die vraag kreeg van een klant, was het voor mij duidelijk. Na een positieve respons bij ons beiden zijn we deze zomer lekker aan de slag gegaan. Wij kunnen niet wachten tot we de Planner in handen hebben en kunnen gebruiken. Jij ook?

Gratis ervaringsverhalen in je mailbox?

Schrijf je in voor de ervaringsverhalen zoals deze. Verhalen met herkenbare situaties en praktische tips om daarmee om te gaan in jouw leven.

Bedankt voor je inschrijving!

Check je mailbox om je inschrijving te bevestigen.